Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tečička píše:
Jo a tělesné tresty jsem vzdala. Dostane jen když udělá něco závažného, ale pokud bych jí dala na zadek proto, že dostatečně rychle nejde z domu tak nedojdeme už vůbec nikam
Dopracovala jsem se do stejné fáze
. Když už je hodně rozjívená, vezmu jí za ruku, odvedu do pokoje, posadim na postel a řeknu jí, ať přijde až bude zase hodná holčička. za pět minut přijde a jde udělat, co jsem chtěla(např. se obléct, vyčistit zuby, atd.). Zatim jsem to zkoušela jen párkrát, ale fungovalo to.
@zuzukobylka Já když jí odvedu do pokoje a řeknu ať tam zůstane než se uklidní a zavřu dveře, tak do nich začne kopat, mlátit a neskutečně řvát
Když je nezavřu tak řve že se neuklidní ![]()
@Tečička píše:Škoda no
@zuzukobylka Já když jí odvedu do pokoje a řeknu ať tam zůstane než se uklidní a zavřu dveře, tak do nich začne kopat, mlátit a neskutečně řvátKdyž je nezavřu tak řve že se neuklidní
Lidé někdy zapomínají, že i děti jsou lidé s vlastními názory a tužbami. Ne, dítě rozhodně nemusí poslouchat na slovo. Pokud vám jeho občasná neposlušnost neničí život a neuvádí vás do depresí, vůbec bych se tím netrápila.
@Tečička píše:
@zuzukobylka Já když jí odvedu do pokoje a řeknu ať tam zůstane než se uklidní a zavřu dveře, tak do nich začne kopat, mlátit a neskutečně řvátKdyž je nezavřu tak řve že se neuklidní
Jee to se tak hezky cte, ja myslela ze to je jen u nas
![]()
Kdyz byl maly casto se urval ke spanku, ted uz na nej obcas plati vydirani
ale nekdy ani to ne ![]()
Je to mimo prarodiče, ale občas se divim, jak rodiče dětí straši
jako zavřeme tě do sklepa, večer přijde čert když budeš zlobit.. já dítě nikdy nestrasila, dokonce jako jediná šla na jednom zámku do sklepa kde byl čert a kdyby tam ostatní děti nervaly, tak by ani že se jako má bát. Ale ona se zase boji jiných věcí, ted aktuálně prázdných schodů.. těch sem se jako malá bála taky ![]()
@pikola píše:
Je to mimo prarodiče, ale občas se divim, jak rodiče dětí strašijako zavřeme tě do sklepa, večer přijde čert když budeš zlobit.. já dítě nikdy nestrasila, dokonce jako jediná šla na jednom zámku do sklepa kde byl čert a kdyby tam ostatní děti nervaly, tak by ani že se jako má bát. Ale ona se zase boji jiných věcí, ted aktuálně prázdných schodů.. těch sem se jako malá bála taky
Přesně, syna straší moje máma a tchánovci + tchynina sestra. Ještě beru, že s eho snaží strachem nějak zmanipulovat, aby je poslechl (i když.. no, nesouhlasím s tím, ale chápu jejich pohnutky), ale nepobrala jsem, když si syn před spaním zatáhl závěs a tchyně spustila, že je tam tma, že se bojí a jaktože se malý nebojí, že by se bát měl a „pomoc, tma, někdo nás unese, ja se bojím“
syn nechápal, já taky ne, byla jsem totálně zaražená, co to najednou začala předvádět. Jinak občas takovéhle excesy mívá i moje matka, od té si zase poslechl, že ho dáme do dětského domova a bude od něho pokoj, když podle ní zlobil (prostě si chtěl s ní hrát a jí se nechtělo, podle ní má také sedět většinu dne na místě a ani nedutat) - to jsem na ni tedy zcela automaticky vyjela, ač byla zrovna i tchyně přítomna, že si tyhle kecy dobře pamatuju z dětství a jemu je říkat nebude (včetně „skoč pod vlak“, „tak uteč z domova“ apod.), máma se tenkrát urazila a odešla, ale od té doby to neopakuje, teda aspoň ne vyloženě přede mnou…
@poiuz teda, mě tohle úplně děsí, děda občas taky říká něco jako ses blbej, já to úplně nesnáším. Doma ani sprostě nemluvíme, nehádáme se a nekricime (teda já jecim občas na ní, protože je hluchá) a pak máma se diví, že je taková klidná a neumí ani pořádně jecet ![]()
U nas to bylo stejne-u meho nejstarsiho ditete porad moji rodice meli vyhrady, jak vychovavat. Kdyz u nich nahodou dite bylo na hlidani, taky peskovali a vychovavali. Vysledek je, ze tam nechce byt a kdyz tam nechce byt starsi, nechce tam byt ani mladsi a nasi se ted strasne divi, proc tam moje deti nechteji k nim chodit.
@pikola píše:
Je to mimo prarodiče, ale občas se divim, jak rodiče dětí strašijako zavřeme tě do sklepa, večer přijde čert když budeš zlobit.. já dítě nikdy nestrasila, dokonce jako jediná šla na jednom zámku do sklepa kde byl čert a kdyby tam ostatní děti nervaly, tak by ani že se jako má bát. Ale ona se zase boji jiných věcí, ted aktuálně prázdných schodů.. těch sem se jako malá bála taky
Strašit děti je nechutné. Nemám to ráda. Nejlepší je, když to vašemu dítěti dělají i úplně cizí lidi na ulici! Onehdá nějaké báby říkali mé 2,5 leté, že když nemá boty, tak ji ukradnou Cikáni
prostě to nepochopíš…
@pikola nejhorší je strašení od cizích. Mně se nedávno syn vztekal = ležel, neřval a nic nedělal. Přišel chlap a řekl mu, že si ho odnese k sobě a zavře ho do sklepa. Nebo jednou jsem šla se starším a s kočárem. Starší se pustil, aby se vyhnul a ten chlap ho chytil, že když se nedrží maminky, tak si ho vezme s sebou on.
Nebo jsem si vyslechla, že někdo říkal cizímu dítěti v kočáru, že mu zakrní nožičky. To fakt miluju. Daný člověk měl štěstí, že to neřekl mně, protože v té době byl kluk po 3. atb, tak jsem byla ráda, že jsem vítězila a někdy se i vozil… Navíc mu hádají tak o rok víc. Což i v tom hraje roli…
Dvouletý teda poslechne nejvýš na druhý pokus
čtyřletý ani na sto padesátý, teď už si druhý den odmítá uklidit vláčkodráhu a auta ![]()
Shodou okolností mi teď na fb vyběhla reklama
Třeba se ti to bude hodit https://www.nevychova.cz/…ne-workshop/?…
@Tamtama S uklízením věcí jsem hotova raz dva. Řeknu, že má na úklid věcí čas dokud nebude ručička tam a tam. Když si to nechtěla uklidit, vzala jsem hračky co už byly ošuntělé a vyhodila je do popelnice. Od té doby stačí říct, že si to má uklidit a pokud protestuje, vezmu do ruky igelitku ![]()
@Tečička to už jsem taky několikrát udělala, ale jemu je to jedno, klidně je půjde odnést se mnou a sám si je vyhodí