Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, máte/měla jste taky některá ranní ptáče a mohla byste mi poradit jak posunout ranní vstávání? Snažím se o pravidelný režim, přes den je to v pohodě, to spí Áďa od 9 do 10:30-11 a odpol. 14 - 15:30 a usíná mezi 19:30-20. V noci se vzbudí 1-3×,z toho někdy úplně procitne a usne až po 1,5h.
neustálého pokládání a dávání dudlíku. Ale ráno, to se vzbudí v 5h., vyspaný tak, že začne poskakovat po postýlce, vyvolávat mama, baba … a o to víc když zjistí jak se to hezky rozléhá po místnosti
Trvá to už skoro týden, předtím spával do 7h. Zkusila jsem mu dnes rozsvítit lampičku a dát mu hračky do postýlky, na chvilku to zabralo, ale potom opět výskání a spát se u toho rozhodně nedá
Mám strach, aby si na to nezvykl a až se bude měnit čas, abychom nevstávali už ve 4h.
Zkusila bych ho nechat výskat a nezasahovat než znovu usne, ale bydlíme v bytě a to by se asi moc nelíbilo sousedům. Můžete mi prosím poradit? Za jakoukoliv radičku budu vděčná.
Díky Tery
Ahojky, tak já ti určitě neporadím, jen napíši, že jsem měla dcerkou to samé. Neřešila jsem to. Opravdu při změně času jsem s ní vstávala ve 4 ráno. Spinkala krásně celou noc, vzorové mimčo a tak jsem byla ráda za je jí pravidelnost. Jinak dnes už je jí 11 a je ranní ptáče pořád. V týdnu i o sobotě a neděli je první vzhůru a štěbetá. No a u malého mi to dost chybí, raději tu pravidelnost, než špatné spinkání. Věř mi, vím o čem mluvím. Hodně síly přeji tobě i mimču.
![]()
Ahoj Tery, já zatím miminko teprve čekám, ale mám zkušenost se 3 ďáblíky z dob mého aupairování v Anglii. Staršímu byly 3, mladšímu 1,5. Po celou dobu - 2 roky jsem tam byla - vstávali mezi 4 a 5, i když byla venku tma jak v ranci a měli zatažené žaluzie, prostě si hráli a vřískali po tmě. Začlo to vadit v době, kdy se jim narodila sestřička a začli ji tím budit. A tenkrát začlo moje ranní vstávání nejpozději v 5 a už v těch 5 se dožadovali snídaně, takže jsem tam v polospánku vařila kaši. Nic na ně nefungovalo, bylo to strašný a doufám, že moje dětičky budou spát líp. Jo a ti ďáblíci usínali večer tak v 10 úplným vyčerpáním. Některý děti asi potřebujou míň spánku, ale tvoje zlatíčko snad nebude ten případ ![]()
Ahoj, co skusit zkratit denni spanek. Moje mimi pres den naspi max. 2h dohromady, a k tomu chodi spat az ve 22h, ale pak spi az do 8h. bez prestavky (takhle spi uz od 1m), ted se dokonce zacina prodluzovat ranni vstavani az na 8.45h., ale uz se tesim az prijde ta chvile kdy budu moct vecer ukladat drive spat. Mam tu zkusenost kdyz vyjimecne pres den naspi skoro 4h., vecer nechce jit spat blbne treba do 12h. a rano uz je treba od 6.30h. vzhuru. Sany.
Teď si uvědomuju, že mamka vždycky říkala, že jsem vstávala se slepicema ať bylo léto nebo zima. Že ti dětičky po nás zdědí vždycky to nej… ![]()
Irucho, byla to pro tebe určitě výborná zkušenost i když v té době hooodně trpká. Doufám, že zrovna tuto zkušenost nebudeš potřebovat až se ti mimísek narodí.
Sany, zkusím vyzkoušet tvou metodu, i když nevím jestli mi Áďa do večera vydrží. Kdysi se stalo, že mi odpoledne neusnul a pak mi usínal už v 18h. Z toho mi usnul až kolem 21h. a ráno se vzbudil ve stejnou hodinu. Každopádně díky holky za rady. Tery
Ahoj, myslim, ze nenechat dite spat pres den, jak potrebuje, je hloupost. To ho chces jako budit? Muj syn spi podobne pres den. V noci vstava 3-hodnekrat. Zavislak na kojeni, to je jiny problem. Nekdy spi rano do peti a vic ani tuk, nekdy znovu usne po hodine, nekdy vydrzi do 6:30.
Nekdy se schazim s kamaradkou a vynechavame odpoledni spani. Nebo usne odpol. v kocarku treba jen na pul hodky. Vedcer to zvlada nebo je mnohem unavenejsi a v noci a rano je to uplne to same. Vubec nema vliv, ze den pred tim min spal. Nekdy dokonce paradoxne horsi.
Taky mi ho parkrat hlidala tchyne a nedala ho spat, aby si ho uzila a ze pry bude v noci spat lip. A neni to pravda.
Myslim , ze se vam to za chvili zase zpravi, ale obcas holt nic nenadelas. No a nebo vam bude holt brzo vstavat. Ja to teda nesu tezce. Po nas asi syn neni. Oba rodicove jsme spaci.
Milá maminko, i moje mimi vstává dřív. Jeho běžná denní nebo spíš večerní doba na usínání je už od 3 měsíce mezi 22 a 23 hodinou. A pak se ještě tak za noc 3× vzbudí, buď si jen cucne mlíčka a spinká dál, nebo i hodinku nespí a sedne si na posteli a leze a žvatlá si
, je to malý čertík.
Ranní vstávání je teď mezi 7 a 8 hodinkou, což je ideální, ikdyž bych někdy ráda spala dál, protože jsem sama velký spáč, ale mimi si poručit nedá…
Přes den spí taky tak 2× jednu až dvě hodinky.
Je mu 11 měsíců a spí se mnou na posteli a také bych ráda věděla, jak ho naučit jít spinkat dřív, třeba kolem 20 hodinky večer, ale moje mamka říká, že to chce čas, že to může trvat i do 2 let, tak jsem zvědavá.
Přeji krásný den.
Janina a Tomášek