Realita pracovního trhu v praxi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@jessikka škoda, že nejsi tu u nás, hned bych k Tobě zašla.. tady je dítě jak bolavý prst, jsem sama s 6ti letým klukem, když se nezeptají přímo, zjistí to oklikou. Kolikrát mi rovnou řeknou, že nemají zájem, někdy neodepíšou a pod. Připadám si jak pitomec. Hlídání nemám, můžu dělat jen denní a to je v našem kraji asi nesehnatelné. Když už se rýsovalo místo, tak mi ho vyfoukla ženská ze známosti /přitom ona práci měla/… vzali mne jen jednou, do ústavu. A za celou dobu mi kluk ani jednou nemarodil, nebyly problémy, nic. Pak nedostali dotace a tradá… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě přijde, že firmy i personalisté koukají jenom na to jestli jste matka a ihned si životopis vymažou.
Já si hledám práci už skoro rok.Je mi 33 let. Hledala jsem už na rodičovské dovolené. Mám 3,5leté dítě, chodí do školky, manžela který pracuje z domova, takže kdyby dítko bylo nemocné může ho pohlídat, může ho vyzvedávat ze školky.
A stejně je mi to k ničemu. Přece jim do životopisu nebudu psát, že to mám takhle zařízené ![]()
Začínám být znechucená.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, já neříkám, že dítě nikdy není problém… ale ruku na srdce, fakt si myslíte, že ta odmítnutí byla jen a pouze díky dítěti? Nebo že by se třeba mohl objevit někdo lepší?
Já sama jsme práci jednou sháněla 5 měsíců - bezdětná a s praxí. A nedělám si iluze, že bych byla nejlepší a oni mě nevzali kvůli potenciálnímu mateřství. Fakt věřím, že někdo se jim prostě hodil víc - i z jiných důvodů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jessikka samozřejmě že pokaždé není důvod jenom dítě a mají prostě vhodnějšího kandidáta. Někdy se mi podaří najít inzerát kde vyloženě požadavkům vyhovuji a stejně nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petra79 Takových inzerátů je hodně, já vím ![]()
Jenže ber to takhle. Mně jako personalistce přijde na klasickou pozici (třeba asistentky) 50 odpovědí, z toho polovina vyhovuje požadavkům. Já si ale ani těch 25 lidí nemůžu pozvat, protože bych dva týdny nedělala nic jiného než pohovory a výstupy z nich. Tak si v lepším případě na základě dalších kriterií, která vůbec nejsou v inzerátu, ani být nemůžou, protože nejsou nijak specifické, pozvu v lepším případě deset, v tom nejčastějším pět uchazečů. To samo o sobě už je deset procent reakcí!
No a s těmi se osobně setkám. všichni naprosto dobře vyhovují všem požadavkům, někdy je i převyšují. Moje rozhodnutí, koho poslat dál (cca 2-3 lidi, aby měl další člověk za mnou v řadě ještě na výběr) záleží jednak na tom, jak se člověk při pohovoru prezentuje, jak vystupuje, v jakých (konkrétních) společnostech pracoval, jak si myslím, že zapadne do týmu. Prostě je to už víc o osobnosti než dovednostech, které samozřejmě musím taky ověřit. Pak ověřuji reference, to může vyloučit další lidi. Proto, při odmítnutí v této fázi, je už velmi těžké říct kandidátovi, proč nevyhovoval. Ona odpověď, že prostě někdo jiný byl lepší, lépe se osvědčil a lépe zapadne do firemní kultury zní sice vyhýbavě, ale vůbec nemusí být lživá.
Já tu nikoho nehájím, setkávala jsme se denně s uchazeči, co hledali práci několik měsíců i dýl a naprosto chápu vaší frustraci. Jen není na škodu se na to podívat i z druhé strany ![]()
Přeju vám, ať práci všechny najdete co nejdřív!
A ještě moje oblíbené rčení, které se mi snad stokrát potvrdilo - hledání práce je práce na plný úvazek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A vy uvádíte do životopisů, že máte děti? Nebo jak to funguje, že to zaměstnavatel hned ví?
Právě kvůli té zmíněné poslední fázi výběrového řízení nesouhlasím se soudy, kdy se třeba ženy soudili, že kvůli jejich pohlaví nevzali ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jessikka Bohůžel je doba kdy se na jedno místo hlásí 100 a více uchazečů.
Co já bych za to dala kdyby si mě alespoň pozvali na pohovor, protože bych na ně mohla udělat dojem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katjinka
Já jsem se rozhodla už to tam uvádět. Neměla jsem to tam napsané, ale měla jsem tam díru 3 roky, takže to zaměstnavateli může dojít. A vypadá to asi líp než kdyby si myslel, že nemůžu najít práci 3 roky. Já zkouším už všechno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petra79 Tak pise jessikka - obcas mi prijde, ze se dost zen na materstvi vymlouva. Jsem presvedcena, ze pokud byste nabidli uplne to same jako nejaka co u ni materstvi nehrozi tak by asi ta diskriminace zafungovala a vzali by ji, nicmene to se v te praxi stava asi zridkakdy. Kazdy uchazec je totiz jiny a primarne se tak kouka na ta kriteria vykonostni - na to materstvi az jako posledni, kdyz by se nemohli rozhodnout. U nas v oboru kupa inzeratu vypada jen tak, ze je tam pozadovano magisterske vzdelani v oboru prava - zbytek se posuzuje az v ramci vyberovka - takze v tom prvnim sejtu jich ze stovky co se prihlasej odpadne tak priblizne 70 aniz by se vubec dozvedeli proc a logicky si pak muzou rikat, ze to bylo kvuli detem, ale ve skutecnosti to je spis proto, ze prave splnujou jen ty pozadavky inzeratu a nic vic, pritom kupa tech lidi tam ma vyssi vzdelani (PhD.), vetsi publikacni cinnost, ucast na zahranicnich projektech a konferencich, praxi v oboru atd. - takze ja bych v prvni rade se zamyslela nad tim jak vypada tvuj zivotopis…;)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Při náboru žen do práce jsem používal metodu asi na hraně zákona - ptal jsem se na děti, ale měl jsem v ruce papírek, že otázka byla položena za účelem ověření asertivity či charakteru jednání v obtížné situaci. Tenhle papírek jsem ji dal složený, že ho má rozbalit po zodpovězení otázek. A dalo se z toho opravdu hodně poznat. Pokud některá reagovala vyhýbavě, vymlouvala se nebo jinak nevhodně, byl to pro mě jasný signál nevhodnosti kandidátky. Velmi pěkná odpověď třeba byla: Pokud bych věděla o čemkoliv, co by ovlivňovalo mou pracovní výkonnost nebo flexibilitu, řekla bych vám to sama. Oceňoval jsem i vtipné odpovědi, třeba: *nevěděla jsem, že potřebujete naplnit firemní školku…".
- Citovat
- Upravit
Také teď scháním práci a popravdě řečeno se mě ptali všude jestli, kddyž jsem vdaná tak mám děti. Nemá cenu cokoliv zatajovat stejně by na to přišli.
A taky jsem zatím neuspěla…
Příspěvek upraven 06.09.12 v 14:43
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Medisek Myslim, ze se na to ptaji skoro vsude - ale to neznamena, ze to je hlavni kriterium, jak jsem psala vyse, tak si myslim, ze to je fakt, jen kdyz budou mit dve podobne vhodny kandidatky. Nejdriv koukaj spis na ty odborny stranky. Jednou jsem mluvila s jednou holcinou co se hlasila na soud, a byla prekvapena, ze ji ani nepozvaly do prvniho kola. Ale kdyz jsem videla jeji CV, tak to byla proste bida, formalne vyhovovala, ale jinak ani tuk - ja bych ji ani nebrala na vedomi a bylo by mi uplne jedno, kolik ma nebo bude mit deti - proste bych ji hodila do kose, jen bych se na ten zivotopis podivala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wendy : Jasně také to tak beru. Stejně jako na pohovorech hlásím, že mám hlídání a tak dále. Jasně že vyberou vhodnějšího kandidáta… zase beru i to, že jsem se dostala do 2 nebo i třetího kola. Holt se musím víc snažit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Táta Pavel Obávám se, že i takto položený dotaz už je za hranou zákona.
Já mám možná trochu zvláštní zkušenost - když jsem sháněla práci poprvé(v nějakých 18-19 letech), ptali se na děti všude a mnohdy mě natvrdo odmítli s tím, že budu chtít mít děti a jít na mateřskou (tehdy ještě tato otázka nebyla brána jako diskriminační). Postupně se k tomu přidávala formule „vím, že se ptát nesmím, ale…“ a teď po patnácti letech už se mě na to kupodivu na pohovorech nikdo neptá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit