Realita pracovního trhu v praxi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Táta Pavel Podle § 30, odst. 1 Zákoníku práce smí zaměstnavatelé od uchazečů o práci zjišťovat pouze informace, které bezprostředně souvisejí s uzavřením pracovní smlouvy. Uchazeči mohou být posuzování výlučně podle kvalifikace a zvláštních schopností, nikoliv podle věku, rodinného stavu apod. (viz § 30, odst. 1 Zákoníku práce). Zákaz zjišťování informací o rodinných poměrech apod. je také obsažen ještě v § 316, odst. 4 Zákoníku práce, přičemž je zakázáno zjišťovat tyto informace i prostřednictvím třetích osob.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Elke Jo, asi je to už za hranou, hájil bych se tím, že jsem nezjišťoval informaci o rodinném stavu, ale o jejich schopnosti asertivně jednat, což dokládám tím papírkem s tímto sdělením. A asertivita s pracovní náplní souvisí. Ještě jedna právní obezlička by tam byla - nebyl jsem pověřený zástupce zaměstnavatele a tyto případně získané informace jsem mu nepředal, takže i na tom by se dal obhájit můj postup. Proto píšu, že by to byl zajímavý soudní spor. Ale už je to pár let zpět, dneska bych si asertivitu testoval jinak.
- Citovat
- Upravit
@Táta Pavel píše:
@Elke Jo, asi je to už za hranou, hájil bych se tím, že jsem nezjišťoval informaci o rodinném stavu, ale o jejich schopnosti asertivně jednat, což dokládám tím papírkem s tímto sdělením.
Domnívám se, že něco takového by žádný soud nesežral…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Elke No vidíš a já to tak myslel doopravdy. Naopak jsem patřil k těm, který holky před založením rodiny a s dětmi do práce bral přednostně, protože právě vím, jak jsou na tom blbě s hledáním práce. Takže jsem je diskriminoval pozitivně. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Elke píše:
Domnívám se, že něco takového by žádný soud nesežral…
Asi nesezral, ale je to skoda…smysl nekterych norem pracovniho prava je prinejmensim nestastny
Zadny zamestnavatel totiz neni nikdy vetsi sovinista nez lakomec a snazi se, aby jeho podnik byl prosperujici. Takovymto presprilisnym kroucenim ekonomicke reality pomoci pravnich norem je pak docileno akorat skody pro celou spolecnost, zeny nevyjimaje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wendy Ono se to těžko dá takhle jednoduše ohodnotit. V mnoha zemích je systém nastaven tak, že zaměstnavatel nemá problém ženy zaměstnávat - a přesto je stát velmi sociální (viz. třeba severské země). V ČR se to bohužel řeší dost polovičatě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Elke Pro zamestnavatele to musi byt obecne nastavene tak vyhodne, aby tak cinil bez nejakeho donuceni. Priklad - na soude mas tri tabulkova mista - vezmes si tam holky bez deti u kterych je velice vysoka pravdepodobnost ze ti do roka odejdou ale mista ti tam tabulkove budou zabirat dal? Pokud to naridis zakonem tak jediny dusledek bude nestihajici soud a prutahy v rizeni…:(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak. A nejen pro zaměstnavatele, ale ideálně v celé společnosti. Slyšela jsem, že třeba ve Švédsku se považuje za zcela normální, že vysoký manažer (jedno, jestli muž nebo žena) ukončí poradu podle času, kdy musí pro děti do školky. Vzhledem k tomu, jak se dá v té zemi pozorovat rodinný život i venku v běžných projevech lidí bych tomu i věřila. Udělat to tady manažer - muž, bude už navždycky minimálně za podpantofláka, udělat to manažerka - shodí se tím před všemi přítomnými jako žena, která není schopná se kvůli dětem věnovat práci profesionálně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, on ten problém začíná jinde - v diskriminaci chlapů, jo, čtete dobře. Protože na chlapa se pohlíží jako na maximálně flexibilní pracovní sílu, která bude dřít od nevidím do nevidím a zaměstnavateli vždy k dispozici. A pak žena, která má a chce mít nějaké mateřské povinnosti, je v tomto směru zcela bez šance být konkurenceschopná. Takže to začíná u těch chlapů. Pokud by zaměstnavatel neměl jistotu, že chlap mu bude vždy k dispozici, kdyby běžně nastupoval na RD třeba na střídání s ženou apod., pak by ty rozdíly v hodnotě zaměstnance muže a ženy nebyly tak propastné. A úplně nejprvnějším zdrojem této diskriminace obou pohlaví je drancování rodin daněmi. V situaci, kdy žena jde rodit, dramaticky klesne příjem rodiny, protože daňová zátěž nevyrovnává propad příjmů. Správně by v době péče o děti měli mít rodiče výrazně nižší daňovou zátěž, aby příjem nepoklesl tolik, pak by nebyli nuceni hnát do práce toho, kdo má o nějakou kačenu víc (zpravidla chlap) a mohli by se klidně střídat nebo mohla do práce žena a muž pečovat. Dneska rodina s jedním živitelem s průměrným platem odvede do státního rozpočtu kolem 14 tis. Kč jen na přímých daních měsíčně a dalších 4-5 tis. na dalších daních (DPH, poplatky za TV a rozhlas, dálniční známky apod). Tohle je ten skutečný zdroj problémů.
- Citovat
- Upravit
Přiznám se, že takový rozdíl v přístupu k mužům a k ženám skutečně nezaznamenávám.
Každopádně daňová zvýhodnění pro rodiny s dětmi tu výrazně chybí - motivovala by k rodičovství výšepříjmové skupiny, které ho teď z obav o finanční situaci rodiny odkládají a zároveň by částečně řešila aktuální situaci, kdy lidé s vysokými odvody dotují dávky těm, kdo vydělávají málo nebo nepracují, ale následně sami nemají nárok prakticky na nic (respektive pouze na stejnou dávku RP, jako všichni ostatní a nic k tomu)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi by to byl zajímavej soudní spor - snad jde o zákaz diskriminace, nejsem si vědom, že by bylo zakázáno se na to ptát, ale vybírat podle toho.