Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Anguo, vzdyt jo, delej jak myslis nejlip. Nic proti.
Ja jen chtela prijit na kloub, proc kdyz je neco mnohem bezpecnejsiho, tak to neni v CR rozsireno v povedomi lidi. Popripade, zda to s tou bezpecnosti neni az tak horky. Zatim jsem presvedcena vozit proti smeru. Nicmene myslim, ze by to mohlo pomoci zachranit par zivotu, tak o tom pisu. Lidi pisou o mnohem vetsich blbostech, no ne? ![]()
Máme BeSafe, obousměrnou a s isofixem. Až do teď jsme jezdili v protisměru, ale nějak se nám malá (15 měsíců)přestává vejít na sedadlo, tak jsem jí sedačku před týdnem přehodili po směru jízdy. Auto máme velké, ale nevím jak tam mám dcerku nacpat, aby se jí vešly nožičky. Třeba mi tady někdo poradí…
Jako také nechápu, že lidi kupujou takový ty levný šmejdy a nepřemejšlej. Na hospodu a na cigára si najdou vždycky, ale na bezpečnost dítěte už ne.
Mně na tom nějak nepřijde složitého k pochopení nic
![]()
Spousta lidí nemá na to, aby pořídili sedačku za 8000,– a více. Zvlášť, mají-li více dětí.
Pokud už by peníze našli, mají starší auto, kam se jim buď nevejde nebo se bezpečnost nějak zásadně nezvýší (přijde mi skoro jedno, jestli si dám do Favorita posměrnou Römer nebo protisměrnou BeSafe).
Pokud mají novější auto, o této možnosti neví. V kamenných obchodech tyhle sedačky moc nebývají (já jsem teda neviděla) a každý nehledá věci na netu.
Mají peníze, mají auto, ví o této možnosti, ale upřednostní sedačku, která bude ladit s interiérem vozu nebo bude zn. Ferrari apod.
Ti, co propadnou tímto sítem a neplatí na ně nic z výše uvedeného, jsou pak spokojení zákazníci, využívající protisměrné sedačky ![]()
Čítam túto diskusiu a hovorím si KONEČNE!
Na nás sa pozerali ako na pakov, keď sme sa snažili voziť deti čo najdlhšie v protismere. Tiež nechápem, keď vidím, ako niekto chce silou mocou otočiť ani nie 9m dieťa do posmernej sedačky.
Budem sledovať, čo tu vyberiete a inšpirovať sa ![]()
Já tedy používám sedačku proti směru jízdy a ještě nějakou dobu budu a to bude synovi 21 měsíců máme tedy sedačku Britax 0-18kg a proti směru se tam smí vozit dítě do 13 kg a to syn ještě zdaleka nemá.Taky si raději připlatím ,aby byla více bezoečná
Gabika píše: Čítam túto diskusiu a hovorím si KONEČNE!Na nás sa pozerali ako na pakov, keď sme sa snažili voziť deti čo najdlhšie v protismere. Tiež nechápem, keď vidím, ako niekto chce silou mocou otočiť ani nie 9m dieťa do posmernej sedačky.Budem sledovať, čo tu vyberiete a inšpirovať sa
No jo no, když je přerostlé a nevejde se do vajíčka…
![]()
Loki01 píše:??? jak nevěřila testům ADAC? ty jsou nezávislé a jsou dobré a všeobecně uznávané.. zavání mi to trochu tím, že nevěřím testům, protože jsem přesvědčená o své pravdě navzdory důkazu. (nic osobního, ale já prostě věřím důkazu, ne značce a tomu, že všechno od stejné je automaticky OK) - i dobrá firma může mít úlet, i roemer má sedačky, co nejsou nic moc.. resp. co mají 3*, což je u roemera špatný výsledek, např. adventure z kat. 15-36 od roemera.Gina108 píše:Britax multi-tech je jedna z nejlepsich sedacek! Temhle testum bych neverila ani za mak. Britax je jedna z nejlepsich firem co vubec jsou…zajimalo by mne kde udelali soudruzi z Nemecka chybu…
No, namátkou našla jsem v německém Adacu 2 sedačky z toho odkazu od tebe, které maj horší hodnocení jak leckteré posměrné:
http://www.adac.de/…/detail.aspx?…
http://www.adac.de/…/detail.aspx?…Z logiky věci musím souhlasit v tom, že osoba sedící v protisměru je schopna lépe ustát čelní náraz, než osoba připoutaná po směru, ale nejspíš to nebude tak jednoduché. Prostě až nějaká tahle protisměrná sedačka vyhraje ADAc, tak si ji pořídím, pokud ji ovšem ještě budem potřebovat
Zkus se podivat i na miliony jinych testu
nicméně, ano, i já věřím, že protisměr je pro děti bezpečný, ale velmi chápu, proč nejsou tyhle sedačky v ČR rozšířené. ono prostě ne každý na to má. a jak psala Angua, ne každý pátrá po netu, spousta lidí jde jen do obchodu,, a co tam já už slyšela!!
já osobně jsem hrozně šťastná, když někoho přemluvím, aby si koupil sedačku novou - ne jetou o které nic neví - a aspoň se 3*..
dalším faktorem je, že teprve letos jsem prvně BSafe viděla normálně prodávat ve větším obchodě, že si jí člověk může omakat. ono kupovat sedačku po netu prostě není ok.. je potřeba jí vyzkoušet do auta, s dítětem.. a ony byly opravdu děsivě špatně dostupné!
Asi tak… Já budu mít co dělat, abych přesvědčila manžela, že opravdu nestačí místo autosedačky 15-36 (či jak jsou ty kila) podsedák - a to je to inteligentní člověk ![]()
Angua píše:
Asi tak… Já budu mít co dělat, abych přesvědčila manžela, že opravdu nestačí místo autosedačky 15-36 (či jak jsou ty kila) podsedák - a to je to inteligentní člověk
bych mu ukázala crashtesty.
třeba to s ním pohne..
řešila jsem něco podobného u neteře a synovce, když jemu chtěli narvat podsedák a jí jeho sedačku. ve které jsem mmchodem zakázala svému synovi jezdit. (jedná se o tchánovou auto a skořepinku tak za 5OO když byla nová
).
prostě jsem synovi koupila druhou sedačku a řekla, že v ní bude jezdit neteř, když pojede s bráchou, a Vojta, kdykoliv pojede. švagr je taky inteligent, ale tohle šlo mimo něj! vůbec nechápal, že by to mohlo být nebezpečné, dkyž se to prodává ![]()
Myslím, že jsem mu je posílala a že se na to ani nepodíval
Asi ho budu muset uvázat k židli a pustit mu to
Jenže on je typ jako Loki01 - neuvěří tomu, ani když to uvidí na vlastní oči
![]()
Angua píše:
Myslím, že jsem mu je posílala a že se na to ani nepodívalAsi ho budu muset uvázat k židli a pustit mu to
![]()
![]()
![]()
Co to ma jako znamenat? Ted to nechapu…
Ja se ridim studiema…rozhodne nejsem zabednena hlava…to bych nemohla delat co delam ![]()
Loki01 píše:Angua píše:Co to ma jako znamenat? Ted to nechapu…
Myslím, že jsem mu je posílala a že se na to ani nepodívalAsi ho budu muset uvázat k židli a pustit mu to
![]()
![]()
![]()
Ja se ridim studiema…rozhodne nejsem zabednena hlava…to bych nemohla delat co delam
Já jsem reagovala, jak psala Nataša, nebylo to osobní ![]()
??? jak nevěřila testům ADAC? ty jsou nezávislé a jsou dobré a všeobecně uznávané.. zavání mi to trochu tím, že nevěřím testům, protože jsem přesvědčená o své pravdě navzdory důkazu
MM taky není zabedněná hlava, je to velmi inteligentní člověk - přesto bych vám mohla popsat veselou historku, kdy mě přesvědčoval, že když leží tabule skla na zemi, tak není možné, aby praskla (já jsem tvrdila opak), on po ní neustále šlapal a furt říkal „ale to není možné, to není možné, to je prostě nesmysl“ (a sklo praskalo a praskalo při každém šlápnutí)
![]()
Asi tak to nějak Nataša myslela s tou otázkou, já jsem se toho jenom chytla a omlouvám se, jestli se tě dotklo, že jsem si tě vzala do úst ![]()
Nataso, nevim, jak je na tom Britax, ale tech instituci, co testuji sedacky je hned nekolik a jde o to, ze pokud chces vymyslet tu nejlepsi (v mem pripade nejbezpecnejsi) variantu, tak se nesmis spolehnout pouze na ADAC a zaroven musis brat v potaz, co zkoumali a jak. Pro ukazku Nemci testovali sedacku BeSafe Combi a dopadla velmi dobre, pak ale jini nemecti inzenyri testovali stejny model v ADACU a dopadlo to spatne. Mrkni na to:
http://auto.idnes.cz/…priloha.aspx?…
http://www.adac.de/…default.aspx?…
Jasne muzeme se zde hadat nad nezavislosti TUV, ale budiz, asi bych taky verila ADACu. Dale si myslim, ze ADAC je dobre voditko, ale mnozi rodice si mysli, ze pokud dopadne posmerna sedacka stejne jako protismerna jsou v ochrane totozne a to si myslim, ze je spatne, protoze to nezohlednuje jaky dopad bude mit naraz na dite a zde bude velky rozdil. ![]()
Jeste si dovolim hodit link na zajimavy crahtest (to prvni video)
http://www.carseat.se/videos/
Ad podsedak, tam sem se jeste nedostala, protoze mame zatim maly dite, ale lobbujte za sedacku, zni to bezpecneji ![]()
No asi mate pravdu, penize hrajou velkou roli, kdo si co muze koupit, ale zaroven si myslim, jestli nebudou tak drahy protismerny, protoze o ne neni v CR zajem. Vim, ze treba Maxi Cosi dodava na svedsky trh model Mobi, ktery v CR nenajdeme, treba to je i u jinych levnejsich vyrobcu…
Monika H. píše:
Máme BeSafe, obousměrnou a s isofixem. Až do teď jsme jezdili v protisměru, ale nějak se nám malá (15 měsíců)přestává vejít na sedadlo, tak jsem jí sedačku před týdnem přehodili po směru jízdy. Auto máme velké, ale nevím jak tam mám dcerku nacpat, aby se jí vešly nožičky. Třeba mi tady někdo poradí…Jako také nechápu, že lidi kupujou takový ty levný šmejdy a nepřemejšlej. Na hospodu a na cigára si najdou vždycky, ale na bezpečnost dítěte už ne.
Moniko, ja s tim zkusenost zatim nemam, ale co jsem cetla, tak se deti vozi az do 4 let protismeru a vejdou se tam. Pokud ma dlouhe nohy, tak pry nevadi, dite si je skrci a neni to nebezpecny. To samy nam rekla i pani v obchode na dotaz jak dlouho vozit ve vajicku, dulezity je, aby hlava se vesla do sedacky, vycnivajici nohy nejsou zas az tak velke riziko. Nohy lekari spravi, krk jen velmi tezko.
Posilam odkaz na galerii fotekm je tam videt, jak jsou tam naskladany.
http://www.carseat.se/gallery/
Keren píše:
Gino, ja jsem prosla mnohem vice testu a pouze s ADACem jsem se nespokojila. Co se tyka te sedacky Ba Safe, tak z tech testu jsem nepochopila, zda testovali posmeru nebo v protismeru. Je to varianta Combi a ta se umistuje po i proti.Napriklad ve svedskych testech neuspela ani jedna sedacka montovana po smeru. Jestli jsem to pochopila, tak ADAC pouze zkouma, co to s ditetem udela, jakou ma bocni ochranu, jestli sedacka drzi a neroztriska se. V tzv. Plus testu se zkouma, jaka sila pusobi na krk ditete a zda se krk nemuze utrhnout, popripade zlomit pater. A proto zadna posmerna nema sanci.
Co se bocnich narazu tyka, tak nechapu, proc by to nemelo drzet, zadny nazor odborniku, ktery by rikal opak, jsem nevidela, pokud ho mate sem s nim
). Pravdou je, ze 70% havarek je po smeru, tak mi mozek rika, ze radeji risknu pripadne tech 25% (5% je tusim ze zadu) nez mit dite dekapitovane s vetsi pravdepodobnosti. Navic u bocnich narazu dochazi k brzdeni a pote vam jsou bocnice u posmerne k nicemu.
http://www.carseat.se/…-collisions/
Nevim, ale me to zni logicky.Ad cena isofixova posmerna( napr. Maxi Cosi) je srovnatlna s Be Safe.
Jeste me teda napada, ze velky minus je v uchyceni tech protismernych na pasy. Kdyz jsem videla instruktazni video a ten gordicky uzel, co tam pani modelka zamotavala, tak jsem se musela opravdu smat. Narocnosti se zvysuje riziko spatneho upevneni. Ale u isofixu tento problem odpadne. Jasne, ze isofix nemaji v CR stara auta a v tomto pripade je asi pochopitelne rozhodnuti jit do posmerky. Ale namontovat to urcite pujde, jen si s tim musi clovek dat trochu prace a vyhradit si na to asi tak jedno cele odpoledne
Příspěvek upraven 01.12.11 v 12:43.
A mohla bys sem hodit tedy odkaz na ty švédské testy? Sice švédsky neumím, ale snad to google překladač zvládne.
Ty testy z idnesu, cos sem házela odkaz, tomu zas nevěřím já. Moc sedaček tam netestovali, nepodařilo se mi dohledat více info o tom, kdo jim ten test vůbec dělal, jak to probíhalo atd.