Reklama

Recept na bezovku :-)

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
vegiska
Zasloužilá kecalka 852 příspěvků 02.06.11 10:04
recept na bezovku :-)

Holky, máte některá dobrý recept na bezovou šťávu, teda spíš sirup? Ale aby nějakou dobu vydržel, třeba uložený ve sklepě v paneláku? Jaké máte zkušenosti s uchováním…díky moc a Vy, co vlastníte sodastream přístroj, je možno třeba takovou bezovku použít místo těch jejich sirupů? Díky moc…jinak upřednosti návody na sirup bez umělých konzervantů, dávám vždy citron místo kys.citronové, ale nevím, jak je to pak právě s kazivostí…

Stránka:  1 2 3 Další »

Reklama

Reakce:
 
QQQQ 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.06.11 10:07

Já se k tobě přidávám :mavam: Tak se na sirup chystám, myslela jsem, že si najdu recept na netu, ale odzkoušený holkama bude určitě lepší :wink: My taky máme SodaStream a taky to chci do něho používat :palec:

 
rybička
Zasloužilá kecalka 692 příspěvků 02.06.11 10:12

15 - 20 květů bezu
2 l vody
80 g kyseliny citronové
2 kg cukru

Vodu spolu s kyselinou převaříme a necháme vychladnout. Do vody dáme květy a necháme 24 hodin louhovat. Po té přecedíme a a vsypeme cukr. Za občasného míchánínecháme cukr rozpustit (za studena). Slejeme do láhví. Z jedné dávky je cca 3 l sirupu.

S uchováváním je to horší. Tím, že tam nejsou žádné konzervanty, tak to rádo plesniví. Většinou dávám část do ledničky (vydrží bez plísně asi 2 měsíce) a zbytek do mražáku.

 
Anonymní 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.06.11 10:15

1 lžička kyselina citronová 2 kg cukr krupice 25 ks bezový květ2 lvoda Postup přípravy receptu
Natrhané a omyté bezové květy necháme odležet 24 hodin ve dvou litrech vody.

Poté přecedíme, nejlépe přes kousek čisté látky, můžeme použít i plínku. Přidáme cukr a kyselinu citronovou, směs vaříme asi hodinu.

Bezovou šťávu necháme vychladit a zředěnou podle chuti můžeme podávat. no nekdo ji ma rad hustejsi nekdo ridkou to us zalezi na vas jinak je myslim hodne rozdilnych receptu tento delava i nase babicka :palec:

 
Angua
Hvězda diskuse 50730 příspěvků 02.06.11 10:16

Jé, už kvetou? Já to každý rok prošvihnu :roll: Jdu se zeptat mamky, mívá ji výbornou a celkem i dlouho (v lednici). Mrazák je super nápad :palec:

 
vegiska
Zasloužilá kecalka 852 příspěvků 02.06.11 10:37

jj, kvetou, ale jak kde, kde je chladněji, tak teprve začínají :-) díky za recepty :kytka:

 
Angua
Hvězda diskuse 50730 příspěvků 02.06.11 11:03

Tak mamka má tenhle:

16 velkých květů (ale dává spíš víc, ať je to silnější, prý už dala i 30, když se jí zdály malé :lol: )
2 l převařené vychlazené vody
40 g kyseliny citronové (s tím, že pak ještě chutná a dosypává, máme radši, když je šťáva trochu kyselejší)
2 kg cukru

Květy, kys. citronovou a vodu smíchat, nechat 24 h stát, tak 2× to ještě za tu dobu promíchá. Přecedit přes něco hodně jemného, přidat cukr, popř. podle chuti kys. citronovou, nechat dalších 24 hodin a promíchává tak nějak průběžně, když jde kolem. Přecedit do lahví.

A dělá teda vždycky dvojitou dávku :mrgreen:

 
Angua
Hvězda diskuse 50730 příspěvků 02.06.11 11:05

A u nás už teda fakt taky kvetou… Ještě budou zřejmě během pár dnů víc, ale fakt že jo :mrgreen: Stačí se podívat z okna :oops: :roll:

 
vevci
Zasloužilá kecalka 944 příspěvků 02.06.11 11:22

Tak ja taky rada delam tento sirup, recept mam podobny, jak jsou vyse uvedene, kyselinu citronovou davam podle chuti, jak moc to chci mit kysele. Do PETlahvi plnim za horka (teda ne uplne vrici,protoze by se lahve smrskly) a hned zavickuju, necham vyhladnout a pak schovam do sklepa, vydrzi mi tak i nekolik mesicu, ale vetsinou to velice rychle vypijem :-)

 
Kaczenka
Echt Kelišová 8920 příspěvků 02.06.11 11:30

Pokud chceš mít úplnou jistotu, že sirup vydrží, tak já za horka naleju do zavařovaček, za horka zašroubuju víčka a chvíli zasterilizuju. Dělám vždycky tři dávky a jednu z nich si takto zavařím.
Ještě dodám, že používám stejný recept, který tu psala Rybička.

 
Angua
Hvězda diskuse 50730 příspěvků 02.06.11 11:43

Jak jako za horka? Vy to teda vaříte? :think: To pak přijdete o vitamíny, ne?

 
vegiska
Zasloužilá kecalka 852 příspěvků 02.06.11 12:06

já teda myslím, že bez žádné vitamíny nemá…je to léčivka a varem by se účinky zničit neměly?

 
vevci
Zasloužilá kecalka 944 příspěvků 02.06.11 12:29

Tak my to pijem protoze, nam to chutna, ne kvuli vitaminum :-) a nevim jestli v tom vubec nejake vitaminy jsou :-)

 
vegiska
Zasloužilá kecalka 852 příspěvků 02.06.11 12:41

holky a nemáte třeba zkušenost, že tam přidáte do toho louhování bezu i mátu nebo meduňku, čerstvou?

 
Angua
Hvězda diskuse 50730 příspěvků 02.06.11 13:10

Tak já jsem logicky předpokládala, že to má nějaký důvod, když se to připravuje bez vaření :think: Třeba ne vitamíny, ale něco jiného? Nevím :nevim:

Každopádně, pokud můžu mít něco, co mi chutná s „vitamíny“ nebo bez, beru vždycky variantu s :lol:

Stránka:  1 2 3 Další »

Reklama

 Váš příspěvek
Reklama

Reklama

Poslední články

České porodnice nedodržují standardy pro podporu kojení, ukázal průzkum

Jak před pár dny informoval portál iDNES.cz, porodnice by podle UNICEF a... číst dále >

Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové

Říjen je celosvětově označován jako měsíc boje proti rakovině prsu. Cílem... číst dále >

Články z Expres.cz

Britové mají nový idol. Proč Harry s Meghan nahradili Williama a Kate?

Od svatby prince Harryho a Meghan Markle neřeší Britové nic jiného než tuhle... číst dále >

„Co je to Řeporyje?“ Venkov s výhodami města, kde se občas střílí. A Novotným

Nejstarší písemná zpráva o Řeporyjích je z roku 1277, kdy je Přemysl Otakar... číst dále >

Články z Ona Dnes

Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance.... číst dále >

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných... číst dále >