Reklamace ojetého auta

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
8523
11.11.13 12:12

Reklamace ojetého auta

Ahoj, je to někdo, kdo by mi dokázal poradit,

Dneska je to přesně půl roku, co jsme koupili ojeté auto. Bývalý majitel ho prodával půl roku po koupi s odůvodněním, že se jim nevejde do garáže. Ale pravda byla nejspíš jinde.
Už pár týdnů po koupi se u auta začaly objevovat vady, který jsme museli nechat opravit. Nejdřív to stálo 6 tisíc, pak dalších 12, prostě furt dokola. Jasný, počítali jsme s nějakýma opravama, ale tohle už bylo moc. Teď jsme zjistili, že auto má o 100 tis. stočenej tachometr. To, že vady mělo auto už při koupi asi neprokážem, ale ty kilometry jo. Jo nějaká možnost domoci se zpátky peněz a odstoupení od smlouvy? Auto nás vyšlo s opravama už skoro na sto tisíc a s těma vadama je neprodejný. A i kdyby se nám ho podařilo nějakýmu chudákovi prodat, tak nám ho hodně brzo vrátí, takže nám tady stojí na zahradě.
Bohužel byla naše chyba, že jsme ho nevrátili v tý půlroční lhůtě (ta uběhla dneska), ale prostě jsme nečekalik, že ty vady se budou objevovat čím dál častěji.

O rady, že nemáme kupovat ojetý auto fakt nestojím. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
11.11.13 12:16

@PetraJ napsalas to dobře, měli jste jednat dřív, ideálně s první vadou. Teď už s tím neuděláš vůbec nic. A rozhodně nedoporučuju ho dál prodávat, protože pokud bys vady zamlčela, tak z toho pak bude asi průšvih. Aktuálně prostě už nejde dělat nic, než buď auto odstavit, dát do šroťáku, nebo na pořádnou opravu. Víc možností nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
11.11.13 12:20
@martina.se píše:
@PetraJ napsalas to dobře, měli jste jednat dřív, ideálně s první vadou. Teď už s tím neuděláš vůbec nic. A rozhodně nedoporučuju ho dál prodávat, protože pokud bys vady zamlčela, tak z toho pak bude asi průšvih. Aktuálně prostě už nejde dělat nic, než buď auto odstavit, dát do šroťáku, nebo na pořádnou opravu. Víc možností nemáš.

A co ty přetočený kilometry? Na to by to nešlo uhrát? Jakože zatajení skutečnýho stavu nebo tak něco? To můžeme prokázat.
A to s tou první vadou… je to starší auto, takže jsme předpokládali, že tam nějaký opravy budou, takže nás ani nenapadlo, že to budem reklamovat. S tím člověk počítá, že se tam něco bude muset nechat opravit.
Prodávat ho v tomhle stavu určitě nebudem, nemám zájem, aby po nás chtěl někdo za měsíc prachy nazpátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.11.13 12:23
@PetraJ píše:
A co ty přetočený kilometry? Na to by to nešlo uhrát? Jakože zatajení skutečnýho stavu nebo tak něco? To můžeme prokázat.
A to s tou první vadou… je to starší auto, takže jsme předpokládali, že tam nějaký opravy budou, takže nás ani nenapadlo, že to budem reklamovat. S tím člověk počítá, že se tam něco bude muset nechat opravit.
Prodávat ho v tomhle stavu určitě nebudem, nemám zájem, aby po nás chtěl někdo za měsíc prachy nazpátek.
šlo by to, ale na začátku, né až teď. auto vlastníte půl roku, takže je to po veškerých lhůtách, které se na ojeté auto vztahují.. To se mělo řešit opravdu hned.. bohužel… Jinak jako chápu, člověk s nějakou tou vadou počítá, ale opravdu, pokud je to něco vážnéjšího, nebo opakované věci, tak se to musí řešit.. nelze čekat.

Příspěvek upraven 11.11.13 v 12:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
11.11.13 12:23

@PetraJ Kilometry nejsou žádný „pevný“ údaj ve smlouvě, takže se obávám, že ani na to to neuhrajete.

A jinak radit, že nemáte kupovat ojetý auto ti rozhodně nebudu, můj názor je ten, že i když občas člověk při koupi ojetého auta sáhne vedle, tak se to pořád proti novému vyplatí… Asi bych taky volila opravu a jezdit s ním, a pro příště s sebou lepšího automechanika.
Teď přemýšlím jestli máme prozatím takovou kliku, přítel je tak dobrý mechanik nebo mi spousta závad nepřijde závažných, protože zatím všechna auta, co jsme koupili odpovídala ceně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
11.11.13 12:25
@PetraJ píše:

Nojo, ale je otázkou, zda můžete prokázat i to, že to ten dotyčný, co to prodal věděl, protože pokud to mel půl roku, tak to fakt vědět nemusel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725

@j.a.n.i1 taky kupuju jen ojeté.. a mám to stejně, jak Ty. Auta důkladně prověřuju, t akže mi žádné ještě nezradilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
n. evill

A máte počáteční stav zapsán ve smlouvě? Jaký máš důkaz k tomu, že bylo přetočeno?

• Citovat
  • Upravit
29350
11.11.13 12:26
@j.a.n.i1 píše:
Nojo, ale je otázkou, zda můžete prokázat i to, že to ten dotyčný, co to prodal věděl, protože pokud to mel půl roku, tak to fakt vědět nemusel.

vzhledem k tomu, že to má téměř každé auto kupované v bazaru, tak to dotyčný ani vědět nemusel, prostě to s přetočeným už taky tachometrem koupil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
n. evill
11.11.13 12:28
@j.a.n.i1 píše:

Ono lez zjistit, kdy se to rozchází, pokud ho měl předešlý majitel ale chvilinku, tak je to na nic…

• Citovat
  • Upravit
8523

@j.a.n.i1 - taky jsme vždycky měli starší auta a v pohodě. Před tímhle jsem měla Opla Corsu, r. v. 1996 a celý dva roky, co jsem s ní jezdila se do toho lil akorát olej a nafta. Jenže pak jsme chtěli lepší auto a takhle to dopadlo. Padly na to veškerý naše úspory a na další opravu už fakt nemáme prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350

@PetraJ no, do starého auta se holt vrazí něco na opravách… to je cena i s prací nebo jen za náhradní díly? Já bych si nedělala iluze a nejméně takových třicet tisíc bych počítala, že do ojetého auta během prvního půlroku až roku vrazím… to mi nepřijde nijak přehnané… nevím, jak moc bylo staré, ale i do pětiletého auta je to pořád ještě přiměřená cena za opravy a údržbu po koupi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
11.11.13 12:29

Jinak předchozí majitel to s těma kilometrama pravděpodobně nevěděl, bylo to přetočený v době, kdy on ho ještě neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.11.13 12:30
@PetraJ píše:
Jinak předchozí majitel to s těma kilometrama pravděpodobně nevěděl, bylo to přetočený v době, kdy on ho ještě neměl.

tak co potom chceš po předchozím majiteli? když o tom nevěděl, to Ti to má kompenzovat? jak se vůbec na stočení přišlo? Kontrolovali jste předem vin?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
11.11.13 12:30

@martina.se Tak to my prověřujem tak částečně, jako technický stav jo, ale třeba stav tachometru vůbec, přistupujem k tomu tak, že je tam naprosto nesmyslný údaj, který nemá smysl řešit, víc napoví stáří auta a jeho stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák