Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den.
Chci se zeptat jako prodejce.
Paní si u mě na MMB koupila saténové pyžámko.
V popisu jsem měla uvedeno zatržené nitky, na saténu se to prostě stává a dírku ve švu, paní ale psala že našla další dirku a chce zboží vrátit.
Ničemu jsem se nebránila, byla jsem ochotná vrátit částku i s poštovným, ikdyž jsem poštovné musela samozřejmě zaplatit, ale paní po mě nyní chce i poštovné které platila ona při vrácení,,,má na to nárok??? Bojím se že mi udělí negativ
.Dívala jsem se na její hodnocení a již tam měla prodejce kterým udělila negativ a je to pohoršilo, protože jí normálně částku vrátili ![]()
@Bako píše:
Dobrý den.
Chci se zeptat jako prodejce.
Paní si u mě na MMB koupila saténové pyžámko.
V popisu jsem měla uvedeno zatržené nitky, na saténu se to prostě stává a dírku ve švu, paní ale psala že našla další dirku a chce zboží vrátit.
Ničemu jsem se nebránila, byla jsem ochotná vrátit částku i s poštovným, ikdyž jsem poštovné musela samozřejmě zaplatit, ale paní po mě nyní chce i poštovné které platila ona při vrácení,,,má na to nárok??? Bojím se že mi udělí negativ.Dívala jsem se na její hodnocení a již tam měla prodejce kterým udělila negativ a je to pohoršilo, protože jí normálně částku vrátili
Já bych ji vratila to její poštovné přeci byla to vaše chyba, že jste přehlídla tu dirku(nemyslím to ve zlím)jsme lidi a nikdo není dokonalej
@Bako já bych jí nevrátila asi nic, jestliže byl stav zboží napsaný v popisu. Jinak nárok na vrácení poštovného nemá ![]()
Snad vždy, když člověk něco reklamuje/vrací, nemá nárok na poštovné, nic bych jí nevracela ![]()
Možná mě někdo opraví, ale mám za to, že ani eshopy nemají povinnost poštovné vracet, pokud zákazník zboží posílá zpět v zákonem stanovené lhůtě, ani při odesílání na reklamaci atd.. je jen na dobré vúli prodejce, zda vrátí i poštovné. aspoň tak jsem to kdysi četla v jednom článku - už je to teda delší doba, tak je otázka, zda se to už nezměnilo. ale řekla bych, že spíš ne.
toto je holt riziko nákupu na internetu. já bych to viděla tak, že v dnešní době plné podvodníků může být paní ráda, že narazila na někoho, kdo je ochotný jí vůbec nějaké peníze poslat. další věc ovšem je, že ať oprávněně nebo ne, je potřeba počítat s možným negativem, pokud bude naštvaná.
Otázkou je, zda to byla reklamace nebo vrácení zboží ve 14 denní lhůtě (teda pokud jsi podnikatelka). U reklamace má nárok i na poštovné zaplacené při odesílání vadného zboží (byla-li reklamace uznána), při vrácení zboží ne.
@maffi Pokud je reklamace uznána, nese veškeré náklady prodejce, tedy i poštovné vynaložené na zaslání vadného zboží od spotřebitele prodejci.
@mag píše:
Otázkou je, zda to byla reklamace nebo vrácení zboží ve 14 denní lhůtě (teda pokud jsi podnikatelka). U reklamace má nárok i na poštovné zaplacené při odesílání vadného zboží (byla-li reklamace uznána), při vrácení zboží ne.
a jak to je s reklamací, jestliže zákazník koupil zboží s popisem, že je tam zatržená šňůrka a dírka ve švu? Podle mne na reklamaci není nárok. Zakladatelka píše, že v popisu toto bylo uvedeno ![]()
@martina.se píše:
a jak to je s reklamací, jestliže zákazník koupil zboží s popisem, že je tam zatržená šňůrka a dírka ve švu? Podle mne na reklamaci není nárok. Zakladatelka píše, že v popisu toto bylo uvedeno
Otázkou je, jak to vyřešila zakladatelka jako prodejce. To já nevím, uznala reklamaci nebo bylo odstoupeno do smlouvy??
@mag píše:
Otázkou je, jak to vyřešila zakladatelka jako prodejce. To já nevím, uznala reklamaci nebo bylo odstoupeno do smlouvy??
taky tápu ![]()
@martina.se píše:
taky tápu
To je mezi zakladatelkou a kupující, do toho my nevidíme, jakým způsobem to skončily, logičtější je odstoupení od smlouvy, ale klidně zakladatelka mohla přistoupit na reklamaci. No a od toho se odvíjí nárok na poštovné.
Já jsem samozřejmě uznala že jsem dírku mohla přehlídnout, ale cenu jsem měla již zohledněnou za vady které jsem viděla a chtěla jsem za celé pyžamko 40 + 40 pošta celou částku jsem jí vrátila a teď mi zkopírovala podací lístek s tím že chce poslat ještě 39Kč které platila ona při vrácení ![]()
Tak jí napiš, že odstoupila od smlouvy v zákonné lhůtě 14 dnů a nemá na vrácení poštovného nárok.
Pokud se ale bude bránit, že u tebe uplatnila vady a tys jí vyhověla, budeš jí to muset zaplatit.