Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny, pročítala jsem tady několik diskuzí a něco málo co jsem potřebovala jsem již našla. Ale zajímá mě, zda tady není nebo nebyl někdo v podobné situaci, kdo by mi poradil.
Bude mi 25let, přítel je o rok starší a uvažujeme o miminku, ale nechceme ho mít dřív než vyřešíme otázku bydlení. Zatím bydlíme oba u rodičů, i když přítel pouze o víkendech, protože pracuje u stavební firmy a přes týden je mimo.
Co víme jistě, nechceme do města ani do bytu.
První variantou byl dům, který je dá se říct v rodině. Zdědil ho můj táta prodej se má dělit mezi mě a starší sestru. Dům je z nějakého roku 1970 nebo tak nějak, nyní již delší dobu neobydlen. Má to, co už v dnešní době málo domů a to soukromí na dvoru, kdy z jedné strany jsou chlívky s podloubím a sloupy a z druhé strany kamenná zeď. No prostě náš sen. Patří k tomu i stodola a opravdu rozlehlá zahrada. Dům je na patro a je větší, ale už jsme se tam byli dívat a dokázali jsme si to představit jak by kde co mohli být. Vždycky jsme chtěli velkou kuchyň s jídelnou a obývací pokoj vedlo, to by se nám sem vše vlezlo + koupelna, atd. A nahoře ložnice a dětské pokoje asi. Dům se bude prodávat cca za 2 miliony, to by pro mě znamenalo, že bych milion musela vyplatit sestru. Takže by to pro mě znamenalo, za milion mít pozemek dá se říct s hrubou stavbou a velkým pozemkem. V domě se opravdu dlouho nebydlelo a není tam dá se říct nic, elektřina, voda, topení, okna vše bychom dělali nové. Ale dům je suchý a jinak v pořádku.
Jen teď přítele napadlo, že by bylo možná lepší postavit. Jen když koukám na ty ceny pozemků, tak v našem regionu, kde sháníme nejméně 700 000Kč pouze za koupi, nepočítám další poplatky, apod.
A tak nevím jestli příteli na stavbu domu kývnout a nebo zkusit ještě probrat rekonstrukci starého :/. Protože už bych se ráda osamostatnila a založila vlastní rodinu, ale když jsem tady četla, že někteří hledali pozemky i 5 let, tak si to nedokážu představit. Budoucí tchán pracuje ve stavebnictví, stejně jako přítel, a slíbil nám, že nám pomůže a popravdě už se nemůže dočkat jak stavby nebo oprav tak vnoučat.
Finance nějaké máme, já mám asi 200tis na stavebním spoření a přítel by dal dohromady taky tak nějak. K tomu oba pracujeme, já beru teda nějakých 15tis, přítel cca 30tis. Myslíte si, že s těmito financemi můžeme rekonstrukci s úvěrem nebo hypotékou zvládnout?
Snad se v tom nějak vyznáte, nevím přesně, zda jsem to napsala dost srozumitelně.
Jen bych prostě chtěla, abychom se už nějak rozhodli a začalo se něco dít ![]()
Všem předem děkuji za rady.
Ja bych se rozhodovala podle pozemku - najit hezky pozemek s kouskem soukromi ve stare zastavbe je vzacnost. Fakt bych nechtela bydlet nekde na poli, kde nejsou zadne stromy, jen same novostavby a nic. Taky jsme se rozhodovali a nakonec jsme koupili stary dum (1930) ve stare zastavbe s krasnou zahradou a postupne opravujeme..
@baju přípojky tam jsou? Jak by to bylo s vodou a odpady? I když já osobně bych šla do té rekonstrukce.
Pokud se vám líbí místo, pozemek, je tam soukromí, má to atmosféru, opravila bych tento starší dům.
Sla bych do stareho
Miluju stare domy a jeden uz mame temer opraven. Novostavbu v tehle velikosti co mame my by jsme poridili za dvojnasobek ![]()
My za rekonstrukci domu z roku 1970 dali cca 550 tisíc - byly v tom okna a 2× vstupní dveře, elektřina, plyn, odpady, voda, zednické práce, 2× nová vložka do komína, 2× menší koupelna a kuchyň a nové podlahy. Když máš ještě přítele a tchána ve stavebnictví, tak je to super a určitě jsou schopní spoustu materiálu sehnat levně
Šla bych určitě do rekonstrukce, pokud je to dům v dobré lokalitě a s příjemným soukromím, jak píšeš ![]()
@baju S penězi byste to určitě zvládli tak i tak, zvlášť, jestli by se ten starý dům prodal a tátá by Vám nějaké ty peníze dal. Ale jestli stavět nebo přestavovat? Za mě stavět nový-je to zcela podle tvých představ. Ale pokud se vám starý dům líbí a přítel by většinu prací udělal-tak by to asi taky nemuselo být špatné…nechala bych to na něm-je z branže a určitě umí posoudit možnosti.
Podle toho, co pises, bych sla spis do stareho, nez hledat pozemek a stavet novy
Fakt záleží na lokalitě. Sice jasně starý barák, do kterého ej třeba vrazit, ale pokud to má nějaký šmrnc, relativně dobré sousedy, v místě co potřebuješ, (nebo na dojezd budem nebo autem) pak asi lepší než si koupit parcelu v megakrálíkárně v nějakým satelitu.
Jápůjdu proi proudu na píšu, že rekonstrukci ne. V mém okolí je mnoho lidí, co rekostruovali a nakonec řekli, že by do toho už nikdy nešli. Většinou dost výrazně překročili rozpočet, protože na ně bafaly věci, se kterými se dopředu počítat nemohlo. A taky ten dům bych nepovažovala za „hrubou stavbu“, on, než se na tu hrubou dostanete, to taky spolkne dost peněz. Navíc, pokud je ten dům dlouhodobě neobývaný, v okamžiku, kdy se v něm zatopí, se v něm mohou začít dít nemilé věci - také zkušenost z okolí.
Ale podle dotazu mi přijde, že ty nechceš radu, že jsi rozhodnutá, co chceš, jen chceš utvrdit
V tom případě to znova prober z přítelem a rozhodněte se spolu. Třeba je pro vás rekonstrukce to spávné řešení.
Řešíme to samé, samozřejmě je míň starostí koupit pozemek a postavit podle svých představ, ale nabídka pozemků je katastrofická, při představě rozkrájeného řepkového pole na pidi obdélníky a bahna a stavby okolních domů třeba po dobu pěti let, se stále více kloníme ke starému pozemku. Má to moře nevýhod, ale „genius loci“ je výhoda, která to převáží. Pokud vám pozemek zajišťuje soukromí, navíc tam máte zázemí na uskladnění materiálu, nástroje (stodola), šla bych do starého. Zkusila bych probrat s poradcem varianty financování, jestli máš stavebko, možná bude výhodnější hypotéku nakombinovat se stavebkem. Přítel se skorotchánem ať obhlídnou stav, udělejte si seznam priorit, rozpočet apod.
Známí postavili novostavbu na pozemku, a vedle nich si postavili dům metaláci, přičemž chlap hraje na bicí v kapele. O klidu kafíčka na terase se jim může zdát, a kromě nočního klidu nic nezmůžou. Zlatá jistota starousedlíků.
Pokud by se mi domek líbil a vyhovoval a měla doma stavaře, který si na rekonstrukci dohlédne a větší mírou vlastní prací přispěje a má přehled o finanční náročnosti přestavby, tak bych neváhala a šla do toho. Myslím, že finančně vás to vyjde levněji než pořízení nové nemovitosti s podobnou plochou pozemku a obytnou plochou.
Tohle je těžké rozhodnutí. Taky jsem zvažovali. Výhodou staršího domku je, že se s ním už kupuje pozemek, část prací je hotová a většinou je někde ve městě. Najít parcelu ve městě je težké. Většinou je někde za městem, nebo v blízké vesnici a tím pádem se musí do města dojíždět. Na nákup, za prací, k lékaři…To jsou praktické stránky. My se nakonec rozhodli pro novostavbu a to z více důvodů. Jeden je, že nemusíme vycházet z původní dispozice domu, kde je člověk omezený. A dále z energetického hlediska. Při dnešních cenách energii, je starší dům i když je zateplený a má kvalitní okna obrovský žrout. Takže člověk musí zvážit vše. Nejenom místo, dispozici, ale i všechny dlouhodobé náklady s domem spojené.
Šla bych do rekonstrukce starého, ale jen v případě, že by rekonstrukci dělala firma a nikoliv sami svépomocí po víkendech. Zažila jsem obojí. Nejprve rekonstrukci svépomocí o víkendech. Pak jsme se stěhovali a poučeni jsme již koupili novostavbu.
Když opustím tvou situaci, tak obecně je vhodnější a levnější postavit nový než rekonstruovat starý.
Se starým už moc nehneš, máš spoustu omezení (nový si navrhneš na cm přesně co kde chceš), máš dané nosné zdi a rozmístění pokojů, umístění kuchyně a koupelny a wc, velikost oken… všechno toto se sice dá změnit, ale za cenu vyšších nákladů než by byly na nový dům.
Starý dům má výhodu, pokud je v místě, kde prostě pozemek neseženeš, nebo pokud starým dům získáš levně (dědictví, dar…) a tím máš výrazně snížené náklady.
Ve tvé situaci, pokud by to znamenalo za 1mil. kč získat pozemek (nepíšeš, jak velký a v jakém městě, jestli tam jsou pozemky za 300kč/m nebo 3000kč/m) a dům k rekonstrukci, tak zřejmě patříš do té druhé skupiny, kdy má smysl jít do starého domu a rekonstrukce.
Ale ještě doplním, píšeš, že dům je v rodině…
Dobře se zamysli, jaké máte v rodině vztahy, nehrozí, že do toho domu byli lidé zvyklí jezdit (např. na víkend za babičkou), aby u toho zvyku nezůstalo a neměla pak ve „svém“ domě stále někoho
případně, jestli by sestra souhlasila s vyplacením, jestli by si neřekla o více peněz…
jestli by v budoucnu nedělalo zlou krev, že ona dostala jen milion a ty celý barák ![]()