Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda někomu z Vás také odmítli v Reprofitu udělat IVF pod narkozou, dokud nebudete mít BMI pod 30?
Mě se to právě teď stalo a jsem z toho docela sokovana. Jako alternativu mi nabídli IVF bez narkozy.
Dekuju za Vaše zkušenosti případně i z jiných klinik ![]()
Tohle bude dost záležet na klinice. První IVF jsem měla v Gennetu a normálně mi dali narkózu (BMI 32,8 tou dobou). Pak u druhého IVF které jsem měla v Podolí byl odběr v analgosedaci (BMI 33,7). Nikdo se tedy se mnou předem nebavil jestli to bude v narkóze nebo anaglosedaci, vždy mi bylo řečeno že to rozhodně až anesteziolog na sále ![]()
Jako i s tou analgosedací se to dá. Pokud bych si někdy mohla vybrat, beru narkózu všema deseti, ale pokud by mi řekli že bude jenom analgosedace, tak bych se z toho taky nehroutila. není to úplně příjemné, ale dá se to přežít.
Měla jsem narkózu, na sále byla při odběru vajíček skoro hodinu a měla jsem BMI 38. Nikdo nic špatného neříkal a ani se nebavili o tom, že by to bylo bez.
Stát se to asi může. Obezita je vcelku častá komplikace u operací. A kde je možné chvíli počkat, tak tam před podstoupením zákroku často pacienta tlačí do zhubnutí. Je to docela pochopitelné. Sama obezita je velká zátěž pro tělo. U umělka se navíc ještě píchají hormony, což je další zátěž. A kolikrát je těm ženám už kolem 40. To taky hraje roli. Dál tam můžou být nějaké nemoci či predispozice… Řekla bych, že někteří lékaři to vyhodnotí jako větší riziko, než jiní. Tenhle je zřejmě opatrnější a víc se chrání.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.