Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
obracím se k vám o radu za kamarádku, která toto řeší se svou holčičkou. Třeba mi pro ní poradíte.
Kamarádka má půlroční holčičku. Téměř od narození má večer problém s usínáním, všeobecně je taková nervoznější, vzteklejší. Večer, když ji uloží do postýlky, sputí řev, řev a řev a nepomáhá nic. Z toho řevu se chudinka pozvrací. Kamarádka už zkoušela vše. Dokonce jednu chvíli byla i varianta, že má malá trauma z porodu (byla vyvolávaná z důvodu těhotenské cukrovky), to pak ale padlo, dle vyšetření je vše v pořádku. malá prospívá, je kojená, papá příkrmy, vše je v pořádku. Jen toto. Maminka je už zoufala, už neví jak to má řešit, co na malou zabere…malá neslzí, jen řve. Tak musí kamarádka jít a chovat a chovat než usne, což ale přeci nejde furt. Nechal aji i vyřvat, malá řvala hodinu a půl, pak usnula na chvilenku, pak zase řvala až se z toho pozvracela. Pozvrací se z toho často a je to k uzoufání. maminka je unavená a už neví, kam se obrátit, co by mohlo pomoci. Zkoušela si s ní i hrát před spaním na posteli, nenutit spinkat, to zabíralo pár dnů a pak znovu toto.
Máte někdo takovou zkušenost? Kdy tídě absolutně odmítá usínat samo, řve do nekonečna a zvrací z toho? Vím, že není jediná, ale ani po půl roce toto nepřešlo
prosím za ní o rady, děkuji…
ahojky já nemám radu, jen spoluúčast. My to máme trošku odlišně, ale ve výsledku stejně. Malej usínal do šesti měsíců sám a v pohodě. Od té doby, co se naučil lozit a vstávat, tak sám neusne a přesně jak to má tvoje kámoška, řve až zablije celou postýlku. Naučila jsem ho uspávat v náručí (sedím na pohovce, malej mi leží na ruce) a naštěstí usíná hned, takže to netrvá dlouho. Hold na blinkací děti asi vyřvávací metoda nezabírá. Nám na dobré usínání, když byl ještě precek, pomáhalo zavinování, ale učit na tohle 6m miminko už je asi pozdě. Ještě si maminky chválili tu houčku http://www.brouczech.cz/…kolebka.html?….
mozna zkousi, co mamina vydrzi a moc dobre vi, ze si chovani vyrve ![]()
mame to podobne, ale malemu je teprve 5 mesicu, ma problem usnou, vzteka se.
Jeste me napada- treba ji je tam neco neprijemneho, deti jsou hodne citlive, co treba geopatogeni zony (snad to pisu dobre), mozna by stacilo postylku presunou na jine misto.
Ja myslim, ze neni nic neprirozenyho na tom, ze sestimesicni miminko ma potrebu usinat v blizkosti mamy…Bylo by pro maminku neprijatelny si vzit malou k sobe a spat spolecne?
Jestli jde jen o usínání, tak nevidím nic hrozného na tom být s malou dokud neusne a pak ji přendat do postýlky. Příjde mi to míň vyčerpávající než poslouchat řev a následně převlékat pozvracenou postýlku.
Moje dcerka vždycky usínala sama vzorně a pak najednou měla období, kdy chtěla, abychom byli s ní (nejlépe oba). To během 2 měsíců odeznělo a teď zase chodí spát sama (jsou už jí 2,5 roku). Děti mají období, kdy chtějí být s maminkou víc a kdy míň.
petratavali píše:
Ahoj maminky,obracím se k vám o radu za kamarádku, která toto řeší se svou holčičkou. Třeba mi pro ní poradíte.
Kamarádka má půlroční holčičku. Téměř od narození má večer problém s usínáním, všeobecně je taková nervoznější, vzteklejší. Večer, když ji uloží do postýlky, sputí řev, řev a řev a nepomáhá nic. Z toho řevu se chudinka pozvrací. Kamarádka už zkoušela vše. Dokonce jednu chvíli byla i varianta, že má malá trauma z porodu (byla vyvolávaná z důvodu těhotenské cukrovky), to pak ale padlo, dle vyšetření je vše v pořádku. malá prospívá, je kojená, papá příkrmy, vše je v pořádku. Jen toto. Maminka je už zoufala, už neví jak to má řešit, co na malou zabere…malá neslzí, jen řve. Tak musí kamarádka jít a chovat a chovat než usne, což ale přeci nejde furt. Nechal aji i vyřvat, malá řvala hodinu a půl, pak usnula na chvilenku, pak zase řvala až se z toho pozvracela. Pozvrací se z toho často a je to k uzoufání. maminka je unavená a už neví, kam se obrátit, co by mohlo pomoci. Zkoušela si s ní i hrát před spaním na posteli, nenutit spinkat, to zabíralo pár dnů a pak znovu toto.
Máte někdo takovou zkušenost? Kdy tídě absolutně odmítá usínat samo, řve do nekonečna a zvrací z toho? Vím, že není jediná, ale ani po půl roce toto nepřešloprosím za ní o rady, děkuji…
Ahoj maminky,ta kamarádka jsem já, na radu Petrušky jsem sem dnes nahlédla a zaregistrovala se. Petra náš problém popsala naprosto dokonale. Mohu Vás ujistit, že už jsme zkoušely snad všechno, včetně homeopatik, několikrát jsem vše řešila s doktorkou, byly jsme i na kyneziologii až jsme nakonec dospěly k názoru, že to asi budeme muset vydržet
. Martinka je celkově hodně netrpělivé dítko a také hodně temperamentní, asi to bude k tomu.....Ale pokud Vás některou ještě něco napadne, budu ráda za radu ![]()
Tohle přestalo fungovat, usínala se mnou v posteli a a pak jsem ji přendavala, ale teď prostě neusne a neusne ani u prsa.
pandora píše:
Taky jsme to měli
A pomohlo něco ? Nebo to odešlo samo s věkem ?
Ahojky,
sice nezvracíme, ale malá sama neusne ani omylem. Klidně se uřve, ale dokud nepřijdu, nevezmu ji na ruku, tak nespí. Někdy na ruce usne hned, jindy to trvá i půl hodiny a musím skákat jak šašek, abych ji uspala. Nohy mě pak bolí jak po vysokohorské turistice. Rosotu jí zoubky, takže pořád brečíme, kňučíme, a tak. Když se vzteká moc, taky se poblindí, dr. nám říkala, že je to tím, jak moc napíná bříšní svaly a utiskuje žaludek. Je jí 8,5 měsíce a jestli bude jako já nebo někdo z mých sourozenců, tak my jsme se prý takhle uspávali až do skoro dvou let. Což asi zakladatelku moc nepotěší. Uklidňuje mě to, že uspávat ji až do puberty nebudu a tudíž to nějak vydržím, i když mě to unavuje, její klid mi za to stojí.
Ahoj,
mě takhle malá taky řvala ařvala a řvala a nechtěla sama usínat a už vůbec ne v postýlce. Nakonec jediné, co nám pomáhalo bylo houpání v lehátku na krmení. Tam zabrala a spala. Byla tam víc vtěsnaná a spokojená, když se probrala, tak zase houpat. Časem jsme ji přendávali do postýlky, ale musela spát fakt tvrdě. Usínat samotnou jsem ji učila až o pár měsíců později.
luciashek píše:
Ahojky,sice nezvracíme, ale malá sama neusne ani omylem. Klidně se uřve, ale dokud nepřijdu, nevezmu ji na ruku, tak nespí. Někdy na ruce usne hned, jindy to trvá i půl hodiny a musím skákat jak šašek, abych ji uspala. Nohy mě pak bolí jak po vysokohorské turistice. Rosotu jí zoubky, takže pořád brečíme, kňučíme, a tak. Když se vzteká moc, taky se poblindí, dr. nám říkala, že je to tím, jak moc napíná bříšní svaly a utiskuje žaludek. Je jí 8,5 měsíce a jestli bude jako já nebo někdo z mých sourozenců, tak my jsme se prý takhle uspávali až do skoro dvou let. Což asi zakladatelku moc nepotěší. Uklidňuje mě to, že uspávat ji až do puberty nebudu a tudíž to nějak vydržím, i když mě to unavuje, její klid mi za to stojí.
Tak tohle je přesné, takhle to u nás je a bude.....asi to fakt budu muset vydržet.....
Laaja píše:
Ahoj,
mě takhle malá taky řvala ařvala a řvala a nechtěla sama usínat a už vůbec ne v postýlce. Nakonec jediné, co nám pomáhalo bylo houpání v lehátku na krmení. Tam zabrala a spala. Byla tam víc vtěsnaná a spokojená, když se probrala, tak zase houpat. Časem jsme ji přendávali do postýlky, ale musela spát fakt tvrdě. Usínat samotnou jsem ji učila až o pár měsíců později.
Tohle jsem také zkoušela i kočárek.....ale přijde mi to v půl roce naprosto šílený… Hlavně mě děsně bolí záda od houpání a nošení, proto jsem se zařekla, že už houpat nebudu, mám totiž se zády problémy normálně a nerada bych si způsobila nějaký nevratný problém, což se s mojí diagnózou m. Bechtěrev může stát. Včera jsem ji prvně nechala uřvat, řvala jsem si tady o patro níž s ní, ale asi jiná možnost nebude.
No v půlroce je ještě malá, tak bych se toho nebála a houpala v lehátku. Já u toho taky ležela a nohou jsem houpala a houpala.
Ale jestli chceš naučit usínat, tak prosím nenech vyřvat. Jsou na to metody, např. regulovaného pláče. Pořídila jsem si knížku " Každé dítě může dobře spát" a podle ní naučila děti do 14dní usínat samotné.
Laaja píše:
No v půlroce je ještě malá, tak bych se toho nebála a houpala v lehátku. Já u toho taky ležela a nohou jsem houpala a houpala.
Ale jestli chceš naučit usínat, tak prosím nenech vyřvat. Jsou na to metody, např. regulovaného pláče. Pořídila jsem si knížku " Každé dítě může dobře spát" a podle ní naučila děti do 14dní usínat samotné.
už jsem ji našla na netu knihu a hodlám ji koupit, taky jsem ještě našla spánek malých dětí a taky jsem ho objednala..... díky za radu