Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ali-Ali mne vydrzi Eliz v lehatku fisher price diky vibracim. Kdyz jsem v kuchyni, beru ji sebou, aby na me videla. Obcas usne, nekdy kouka a nekdy vracim dudlik snad po minute… ale pokud chci neco udelat, jinak to nejde.
Me by zase zajimalo, jak to delaji ty, kterym kojene deti prospi v pohode noc. U nas se koji bud co par hodin o celou noc, nebo obcas spi treba 4 hodin v kuse, ale zbytek noci se budi po 1,5 hodine… jsem uvazovala, jestli nezkusit prikrm. Dat po kojeni treba 50ml ![]()
@maritimka tak u nás je noc v pohodě, ťuk, ťuk, ťuk…Umyjeme se, nakojíme, dám do postýlky/svázanou/, dudlík a ona si tam povídá, kouká a leží…Hodněkrát ji teda vracím dudlík, ale usne sama…V noci kojím kolem 2 hodiny a pak kolem 6.
Ale my zase nevydržíme absolutně přes den. Proto to nechápu… To jen chovám a uspávám…Je to zvláštní, ale jsem ráda, ža aspon neřve v noci, když přes den máme cirkus ![]()
@Turante to je přesně jako u nás…taky jen chovám a uspávám…Pak dám do postýlky a je vzhuru a to se opakuje třeba třikrát, než usne natvrdo a nevzbudí se po uložení. Taky jsem přemýšlela o šátku, abych aspon něco mohla udělat…Třeba se jít osprchovat nabo na wc ![]()
@eetel tak aspon ze tu noc mate v pohode. U nas je to jak kdy. Treba vcera jsem kojila v pul 8, pak v pul 10 a znovu v 11. Pak konecne usla do 2 a pak do 6. Po 7 jsem si ji vzala na sebe, aby se jeste trochu vyspal manzel, ktery prijel z nocni… mozna mame rustovy spurt v sestem tydnu, protoze i pres den chce kojit treba po 1,5 hodine… jen doufam, ze mam vyzivne mleko
. Ale curame i kakame stejne, tak snad to bude v pohode.
My měli ten spurt taky. Pořád jen řvala, i při kojení…Trvalo to asi 4 dny…
To lehátko mám od včerejška taky, tak doufám, že ji v tom aspon na chvili udržím ![]()
Tak třeba dneska-vstávaly jsme v 9, kojení, kolem 10,15 hod mě usla v náručí, kojení 11,30 a v 13,00 konečně usla/v náručí, asi na třikrát/ doufám, že to bude ten delší spánek…Pak vyrazíme ven.
Já jen moc doufám a věřím, že se ti nějak ustálí a bude líp ![]()
P. S. režim bohužel nemáme, malá vstává, jí a usíná, jak chce-pokaždý jinak. takže mě to ani nák nastolit nejde, ikdyž bych mooooc chtěla…
Ahojky,
tak já už od příchodu z porodnice se snažila držet stejný rituál. Teď ve 3. měsíci to máme ustálené: v 7.15 budíček, ranní hygiena, převléknout, nakojit, 30minut hraní, kojení a v 8.30 jde spinkat ven do kočárku. V 10.30 se probudí, přebalím, nakojím, dám pod hrací deku s hrazdičkou, pak na bříško, zacvičíme si nějaké pohybové hry s říkankama, nakojím a ve 12.30 jde spinkat ven do kočárku. V 15.00 se vzbudí, přebalím, nakojím, hrajeme si s hračkami, mazlíme se, pohybové hry, písničky a v 16.00 jde spinkat ven a v 16.20 vstává - jde na hrací deku, pak nakojím, pohybové hry na míči, různé písničky, říkanky, mazlení, 18.00 koupání buď ve vaničce nebo ve velké vaně s plaváním, převléknout do pyžámka, namazat olejíčkem, nakojit a chodí spát kolem 20.00, dám ji do pokojíčku do postýlky, řeknu dobrou noc a ona usíná, probudí se přesně v 00.15, nakojím, usne, probudí se v 4.00, nakojím, usne a na trvalo se vzbudí zase po té 7.00. V noci nepřebaluju, vydrží do rána v jedné plence ![]()
Do toho chodíme cvičit do masážního centra, chodíme na plavání, takže tam se nám občas režim posune. Když jedeme někam nakupovat tak taky, ale pak ji prostě držím vzhůru do té doby, než má mít nejbližší spinkání, aby si pak zase najela na režim ![]()
@eliskaj jéé, to je super, jak to máte nastolené, závidím.
Můžete si cokoliv naplánoat a víte, jak na tom jste…
prosím tě, a to malou budíš, když už má být čas? já bych totiž režim strašně ráda zavedla, ale nevím jak na to, když ona pokaždý jde spát a vstává v jinou dobu. A vydrží ti sama si hrát nebo se zabavit? Moje totiž ne a já musím pořád chovat a uspávat…
@eliskaj když si ten tvůj režim tak pročítám, tak to kojíš tak často? Já se totiž snažím držet kojení po min.2,5 hodinách přes den ![]()
@eetel ze začátku jsem budila, teď už se vzbudí sama. tak půl času si vydrží hrát sama a pak se mnou a tím, že je opravdu aktivně zabavená, tak vyhládne a vždy vypije kolem 100ml na jedno kojení
cvičím s ní totiž, jen v plínce, takže i tim ji rychleji vyhládne, ale zase se krásně protáhne a unaví ![]()
může ti plakat, protože se nudí, mě opravdu k lepšímu spánku pomohly ty pohybové hry. objednala jsem si knížky, kde jsou různé hry a podle toho cvičíme - Sofinka je zabavená a netrápíme se nudou a kňouráním
jinak doma by mi přes den neusla ani na minutu, musí být venku ať je jakékoliv počasí ![]()
@eliskaj mohla bys mi poradit, jak ji teda zabavit a ty nějaké hry? Malé je 7 týdnů. Zatím jí jen povídám, ukazuju nějaký věci a mazlíme se…
Ale sama prostě nevydrží. docela mě to vysiluje to neustálý nošení a uspávání. Ráda bych ji naučila usínat samotnou. Nebo aby aspon sama chvilku vydržela…
@eliskaj teeeda, tak to ti moc zavidim. U nas byl rezim prvni tri tydny ukazkovy. Od te doby mame nejaky problem… a mas dobre, ze ti usina porad stejne. U nas zabere dopoledne i odpoledne v lehatku, pokazde ale v rozmezi plus minus pul hodina. Pak spi na prochazce, kolem 13 vyjedeme tak na 2-3 hodiny. Problem mame hlavne vecer usnout. Driv spala od 19 do 22 a pak se budila po dalsich trech hodinach. Ted ji dam spat kolem 19:30, vymrzuje do 21, tak ji nakojim. Obcas usne do tech 2 cca, ale treba vcera zabrala az po 23, kdy jsem ji znovu nakojila… no jestli ma spurt, tak budiz, ale jestli to jeji spani bude furt horsi a horsi, tak to bude mazec ![]()
Ahojky holky! Tak nase holcicka je hodna, ale je fakt ze kazdy tyden je jiny! vzdycky spi pres den a jen kojim prebaluju, ale k veceru okolo 6 tak to kouka na kolotoc a povidame jsi spoli! Spi krasne v noci treba i 7 hodin! cera spinkala odpul 6 do pul 1 do rana! nakrmila jsem a vstavala zas po 4 hodinach! Je hodna necha maminku spinkat v noci, ale pres den musi mit rezim po 3 hodkach. Doufam jenom ze jse nic nezmeni a bude spinkat v noci stale! ![]()
Já prostě nevím, co mám dělat, aby přes den vydržela a nemusela jen chovat…a plakat ![]()
@eetel já mám na to knížky, je těžké poradit cviky takhle po internetu..začínáme přesnou rozcvičkou, pak je to rozdelěné na pohybové aktivity, jemnou motoriku, škádlení apod…mrkni se po knížkách jako je Baby gymnatiska, pohyb s říkadly pro nejmenší, pohybové hry s děťátkem, cvičení s miminkem, hra ve vývoji dětí v prvním roce života - tyto knihy mám a mohu doporučit. opavdu každou denně využívám ![]()
@eliskaj dneska zkusim tvuj rezim. Eliz jsem kojila po 4, v 7 se vzbudila. Nakojila jsem, pak jsme si hraly a ted je v kocarku v zimni zahrade a spi
. Odpoledne jdu koupit nejake knizky na pohybove hry, tak uvidime. Myslim, ze denni rezim bude v poho, ale vecerniho usinani se bojim uz ted. Tobe od zacatku mala takhle hezky usinala a nebo to prislo az se zabavou?