Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ač druhomatka, tápu slušně
. Mám 3t starou dceru, vyžadující na spaní svazování ručiček. V noci není problém- nakrmím rovnou v zavince a hned usne. Ale přes den si nevím rady, nechci jí svazovat neustále, ale když to neudělám, spí dost špatně, resp.se motáme mezi řvaním, nošením, krátkým spaním..do toho starší dcera..no mám dost
Vy, kdož jste taky svazovaly- dělaly jste to i přes den, neuškodí to? Takhle malý mimino spí skoro pořád, to jste ty děti měly svázané prakticky neustále?
Nějak si nemůžu vybrat, co je lepší/horší, jestli mít neurotika s možností pohybu a matku na palici, nebo celkem dobře spící dítě, ale s uvázanýma ručičkama
![]()
Např.scéna dnešního rána- nakrmená, všecko, ale ne a ne zabrat..řev..nošení..řev..dudlík..nechce dudlík..řev..nechání pořvat, neb taky potřebuju čůrat..řev a opět řev. Doslova mě dokopala udělat další flašku mlíka ani ne po 2h, ale jen si cucla. Tak jsem jí svázala, znova si cucla a vytuhla a spí skoro hodinu
Jenže já taky nechci mít celý den svázanou houstičku na krámě
Jak jste to dělaly ku spokojenosti všech???
já vázala, pokud nemohl zabrat…
postupně to nebylo potřeba…
Ahojky, já to teď praktikuju následovně. Na noc svážu, přes den je rozvázaná - pokud usne, usne. Pokud ne a začne být protivná tak svážu a případně zapnu bílý šum. Hanča je po kojení asi 1 - 1,5 hod vzhuru a pak to je jak kdy.
Já bych svazovala
Podle mě je pro ni teď důležitější kvalitní spánek, než volné ruce. Které ji notabene ještě vadí a rozčilujou ji
Volné ruce může mít, když bude vzhůru - postupně bude vzhůru dýl, tak bude dýl i rozvázaná ![]()
No a nepomohlo by pri tom noseni proste jenom pevne pritisknout rucicky? Ja to tak praktikovala u maleho. Ten zase perinku primo nenavidel, ale rucicky ho budily. Tak jsem ho vzala hezky do klubicka, jednu ruku mel oprenou o me, druhou jsem mu znehybnila moji pazi a bylo po kmitani rucicek. Za chvilku spal jako dudek.
Já jsem svazovala skoro do třech měsíců.. až byla důl vzhůru a ručičky ji přestaly překážet, ale prohlížela si je, svazovali jsme míň a míň.
Prostě podle mého má Vaše malá jen větší potřebu pocitu bezpečí a tu jí dává to svazování - je podobné jak u tebe v bříšku. Takže podku jí to pomahá, nebála bych se a podle potřeby ji zabalila.
Hezký den, svazovala jsem syna i přes den, tak zhruba do 3 měsíců, pak začal být větší úseky vzhůru a již nebylo třeba, protože mu trhavé pohyby ručiček přes den nevadily. Jinak v noci jsem svazovala do osmého měsíce, to už nestačila zavinka a různě jsme si museli vypomáhat tetraplenami a dekama, ale pak už najednou nebylo potřeba. Pokud je miminko klidnější tak klidně radím svazovat…
Kluk byl teda v zavinovacce pres 3 mesice.Doma v ni byl fakt porad,ve dne,v noci.Bez zavinuti usnul,ale porad se vrtel,lekal,ale zavinuty spal jak zabitej.Urcite bych vazala,neni se ceho bat,nijak mu tim neublizis.A navic,kdyz je prave spokojeny,tak je to jen dobre.
Angua:zdravim
.
Já svazovala na spaní ve dne v noci. Bdělé dítě, v autě nebo v kočáře ne. Matyho dokonce až do 7mi měsíců ![]()
Ze začátku jsem svazovala jak přes den, tak v noci
…nebyla schopná bez zavinutí usnout. Postupně jsem svazovaní ve dne vypustila a nahradila velikou dekou, kterou jsem kolem ní zmenšila prostor. Teď už přes den usína v pohodě a v noci už taky nezavinujem - má potřebu před usnutím zkoumat ručičky ![]()
a já bych svazovala, spát potřebuje, ty taky potřebuješ chvilku klidu. Půlročního syna svazuju na domácí spaní doteď, teď už tedy s jednou rukou ven ![]()
Jo, pořád. Ve 2m mu to začlo vadit, tak jsme přestali, v 5m zase začli
Myslím, že kdyby to dítěti vadilo, tak se hodně hlasitě ozve jako u nás. A nemyslím, že by to nějak vadilo ve vývoji, mimino bylo x měsíců zmáčklý v děloze a taky narostlo v pořádku
My jsme staršího syna svazovali cca do sedmi měsíců pak už se uměl rozmat - je nedonošený o tři měsíce. U mladšího nebylo třeba snad jen na začátku a poté jsem to řešila, že jsem ho měla u bříška a těsně tiskla k sobě, ale to přes den samozřejmě nefungovalo.
Pokud jí vadí ručičky, tak zavázat a hotovo. Spánek je opravdu nejdůležitěší u těhle prcků. ![]()
Malý má 4 týdny a taky svazuju klidně i přes den. Pokud chci, aby spal, tak to jinak nejde, protože cuká rukama a tím se budí. Zkoušela jsem i mu ruce držet dokud neusne, ale nemělo to efekt, protože se probudil hned, jak jsem mu je pustila…
Tak svazuju a neřeším to. Do puberty to snad vyžadovat nebude ![]()
My jsem na spani vzdy pevne zavinovali a navic pokazde pousteli sum fenu nahrany na flasku. Vsichni to kritizovali, ale do 3 mesicu nebylo nic z toho potreba a uprimne bez svazovani a sumu bych se ty prvni 3 mesice asi zblaznila, mala jinak nemohla spat. Nedelala bych si s tim starosti ![]()