Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky řidičky, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti z dob, kdy jste začínaly jezdit. Mám čerstvý řidičák, vlastně na něho teprve čekám a pak mě čekají první cesty s naším velkým autem a rovnou s dětma, protože je musíme vozit do školky atd. a mám docela strach. Ze začátku se mnou bude jezdit samozřejmě manžel, ale budu jezdit jak s hnojem, to je jasné
Myslíte, že je k něčemu dát si dozadu nálepku „začátečník“? Budou ostatní řidiči ohleduplnější, nebo spíš naopak, budou troubit a předjíždět?
Při té představě že budu řídit auto plné dětí mi je úplně špatně. Přitom zkoušky jsem udělala napoprvé a s autoškolou jsem jezdila v pohodě, i mě to bavilo, bála jsem se jenom jízdy mimo město v pruzích, a teď mám takový strach projet se jenom po vesnici
Ta hrozná zodpovědnost, achjo
V autoškole měl instruktor další pedály, takže jsem byla v klidu, ale teď už to bude jenom na mě
Pomoc! ![]()
Moje první jízdy? Po silnici padesátkou a v očích smrt. Na křižovatkách mi cukal motor a kolikrát to chcíplo a já zpocená až na zádeli rychle otáčela klíčkem
Nálepku jsem na autě měla a když někdo troubil, že jsem nevjela včas do díry mezi auty na hlavní silnici, tak jsem si říkala- nevidíš, že mám na zadku ZETKO?
Nicméně manžel jezdí už 10let a zetko tam má pořád ![]()
A s dětmi to bylo ještě horší, než jsem si zvykla. Ten strach o ně, že nenesu zodpovědnost jen za sebe. Ale chce to jezdit a jezdit a pak ti to ani nepřijde ![]()
@sao Já když měla čerstvě řidičák, tak mamka se mnou vždy večer, když už nebyl provoz jezdila po Brně a cvičila jsem se tak. Pomohlo mi to hodně.
Jinak tu nálepku bych si pro klid duše klidně nalepila.
Jsou lidi nerváci, kteří troubí na každého a akorát to druhého rozhodí. Je potřeba trochu ohleduplnosti.
Ale za pár měsíců už budete řídit úplně automaticky.
Ahoj, tu lepku si tam dej, já když jí vidím, tak jsem taková „ostražitější“ jako že můžeš očekávat cokoliv
ale vážně, taky si vzpomenu jak jsme začínala, takže prostě zpomalím a v klidu počkám… rozhodně bych před začátečníkem nedělala nějaký brikule, nebo nedejbože troubit a pod…nikdo se nenarodil s řidičákem v kapse, že jo??!!! ![]()
Jinak klid, teď ti to přijde hrozný, ale jak začneš jezdit tak to bude týden co týden lepší a budeš jistější! Držím palce!
![]()
@sao tak se jeď nejdřív projet sama, než s sebou povezeš děti, ať si trošku zvykneš na jiné auto
Určitě to bude dobrý, neboj ![]()
@sao moje první jízdy? theatre of tragedy - jezdila jsem 30, smrt v očích, každou chvíli mi to chcíplo.. Jinak cedulku si dej - já když ji vidím, tak jsem rozhodně ohleduplnější, než když ji někdo nemá a jede 20
u začátečníka to prostě pochopím.. a hlavně jezdit. Ono se to poddá ![]()
@sao „začátečník“ možná, jen si tam prosím tě nedávej „dítě v autě“, smysl téhle nálepky jsem nikdy nepobrala… To spíš by se na některé řidiče hodil „idiot v autě“…
Hlavně si VEŘ!, protože strach přináší zmatek, a to je největší nepřítel řidiče. Nejhorší je, že si pak nebezpečná nejen pro sebe (a svůj „náklad“), ale také pro ostatní. Takže buď v klidu a s chladnou hlavou. Kdyžtak si to párkrát najeď sama, bez dětí, bez manžela. Třeba o víkendu ![]()
Tak si tam tech nalepek dej vic, treba tem ridicum za tebou dojde, ze jsi vystresovana vic nez normalni zacatecnik.
A budou vic tolerantni.
Nálepku si ta mdej… aspoň třeba já si udržuju od auta se Z větší odstup, když zastaví v kopečku. A líp se mi jezdilo, když vedle mě nebyl žádný radil. Chlap totiž okomentoval každou projetou díru a to mě neskutečně štvalo.
A moje první jízda… jela jsem s babičkou a chlapem na chatu… pršelo a já na daálnici musela jet 130 s felicií… teď zpětně to nechápu a doteďka si pamatuju chlapa, jak byl z toho vyděšenej (on sám v tý době ještě neměl řidičák). Holt jsem byla ještě 18 letý tele. Ale od tý doby jezdím víc opatrně.
Příspěvek upraven 07.02.14 v 10:35
Já jsem si tam nálepku dala a jezdím s ní dodnes, ještě jsem oblepila auto nálepkama dítě v autě, aby bylo jasno. Myslím, že to není na škodu, věřím, že lidi pak mají ohled, nebo jsou minimálně na pozoru, obojí se docela hodí. A jestli někdo troubí, tak je to trubka a nemá cenu si ho všímat…každej se to někdy musel naučit. Držím palce, ať si rychle zvykneš!
@sao Nálepku bych si dala spíš „Dítě v autě“. ![]()
A moje začátky?
Řidičák mám nějakých 10 let. Bývalý mě pořád nutil řídit, takže mě to přestalo bavit a vykašlala jsem se na to. No a loni k Vánocům jsem od manžela dostala auto a pak to šlo samo. ![]()
Ono se dvakrát třikrát projedeš, zjistíš že je to bez problému a hned se ti bude jezdit líp. Nejhorší je první jízda. A taky doporučuju zkusit bez manžela. Já řídím dobře, ale jak je v autě můj chlap, hned jsem nervózní. ![]()
Určitě bych si tam dala nálepku Z jako začátečník… ale jak dlouho s tebou bude jezdit manžel? Já když si vzpomenu na své začátky, tak bych si děti do auta nevzala - už tak jsem byla vystresovaná a ještě mít za sebou ječící děti… to si moc neumím představit. Až dostaneš řidičák, popros manžela abyste jezdili každý den - třeba po poli, prostě ať máš co nejvíce tréninku
Děkuji za reakce, takže nálepku si teda dám
Akorát s ní teda bude jezdit i manžel, kterej už má mnohaleté zkušenosti
Asi to fakt zkusím projet se párkrát bez něho, protože on fakt člověka jenom stresuje, to je pak ještě horší. A děti počkají s ním doma. Kamarádka právě popisovala jak včera potkala tři hrozné autonehody na malém úseku, tak mě ještě víc vystresovala, nejvíc se bojím že přehlédnu auto kterému mám dát přednost, toho já jsem schopná…
@neila píše:
@sao „začátečník“ možná, jen si tam prosím tě nedávej „dítě v autě“, smysl téhle nálepky jsem nikdy nepobrala… To spíš by se na některé řidiče hodil „idiot v autě“…
Hlavně si VEŘ!, protože strach přináší zmatek, a to je největší nepřítel řidiče. Nejhorší je, že si pak nebezpečná nejen pro sebe (a svůj „náklad“), ale také pro ostatní. Takže buď v klidu a s chladnou hlavou. Kdyžtak si to párkrát najeď sama, bez dětí, bez manžela. Třeba o víkendu
Já jsem to pochopila od té doby, co mám dceru, která nenávidí připoutání a jízdu v autě. A ještě ve dvou letech se stane, že mi prořve i 20min cestu do města. Doteď jsem si nezvykla a někdy dělám hrozný seky
. A to jsem podle okolí (i profesionální řidiči) dobrý řidič!
Takže to znamená: Bacha, může řídit vynervovaná bláznivá ženská
. Asi si taky nalepím Z
.
@sao Já jsem napřed znovu dělala papíry u mého tatínka profes. řidiče. Až naznal, že už je to ok, půjčil mi auto. A pak samo přítel mě hlídal taky. Ale já dělala papíry v 18. Budeš muset jezdit, jezdit a jezdit. A počítej s tím, že sem tam uděláš jako každej botu. Hodně štěstí
!