Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
mám dotaz za svoji kamarádku, která v únoru potratila a nyní má za sebou 3 pozitivní testíky. Půjde automaticky na RT?
díky za odpovědi!
No asi dost zalezi v ktorom mesiaci potratila a tiez na dalsich okolnostiach. Ja mam za sebu spontanny potrat v 6tich tyzdnoch a na rizikovom som pri tomto tehotenstve s Noe nebola.
Tak drzim palce nech to priatelke dobre dopadne! Prajem zdrave miminko
@stazka Ahoj maminky, moc bych Vás chtěla poprosit o radu. Nevím co mám dělat… Jsem 4 týdnů pracuji jako kuchařka v domě ošetřovatelské péče( jsou tam vážné nemoci) Mám smlouvu na dobu určitou. Tímto se Vás chci zeptat zda mě může zaměstnavatel vyhodit? Když bych šla na rizikový?? Dále bych se chtěla zeptat jak je to s porodným a mateřskou?? Moc Vás prosím o Vaše rady či zkušenosti… Nic o tom nevím. Děkuji moc Všem
@brumlovka18 vyhodit tě nemůže, ale pokud ti v době neschopenky a nebo mateřské skončí smlouva, tak přestáváš být zaměstnanec dané firmy. Na mateřskou máš nárok pokud máš odpracovaných 270 dní (cca rok) a porodné se počítá za poslední čtvrtletí před porodem. Nesmíte s přítelem přesáhnout cca 18000 Kč
@elinka90 Děkuji ti za info
moc si mi s tim poradila i pomohla
Čekáme první mimčo tak mám trožku depku co mě všechno čeká atd..
![]()
@elinka90 Maminy nevim jestli mám jit na rizikový.. ( dělám jako kuchařka, dům ošetřovatelské péče) Když přinesu papír od lekare aby mi udelil vyjimku ( abych netahala tezke veci) aby me nevihodili… co mam delat??? Bojim se kvuli mimi… je to stresujici prace a hodne na kondicku… uz si nevim rady abych neudelala ukvapeny krok ; ( ; ( prosim o radu
Ahoj holky,
chci se zeptat, zda nejake tehotne slecne tady dal doktor rizikove z duvodu dojizdeni. Popravde jsem pracant a chci do prace plne stresu chodit dal, protoze by mi doma hrablo, ale dojizdim 100km rano a vecer, tzn. 2,5-3 hodiny (podle kolon) rano a 2 hodiny vecer. Po pul hodine uz se mi chce curat a po hodine zvracet a jeste hur bude v lete, kdy pojedu v zaparenym autobuse uz s dost velkym brichem. Dekuji za vase pribehy.
@Todinka To záleží na doktorovi a ne tobě. On asi těžko bude mít na co napsat neschopenku, když ti „nic“není. A na PN budeš muset sedět doma s 6hod vycházkama.
Spíš bych řešila se zaměstnavatelem, jestli by ti nedal poloviční úvazek a nebo třeba něco na home office.
Nic ti není… dojíždění jako důvod k rizikovému? Hm, to fakt ne. ![]()
Dojíždění asi na neschopenku stačit nebude
Já jsem taky chtěla do práce chodit dál, ale vzhledem k rizikovému pracovišti a mým zdravotním problémům to není možné ![]()
Záleží co ti tam doktor napíše jako důvod. Jsou tehule co probliji těhotenství a v práci to proste nezvladnou
Záleží na tobě jakse budeš cítit.
@Todinka
ja dojizdela 100km tam a 100km zpet v ramci prace az do porodu, jezdila jsem autem. Rizikove jsem nemela a ani nechtela
@Todinka zkus to nějak vydržet a pokud to fakt nebude možné zvládnout, domluv se s doktorem. Lepší by bylo, pokud bys mohla jezdit autem. To si zastavíš kde potřebuješ a cestu si organizuješ uplně sama.
@Todinka Řekla bych že dost doktorů dává neschopenku celkem bez problémů, stačí říct třeba o bolestech, špínění nebo tvrdnutí břicha.. nebo i na férovku že prostě s tohoto důvodů do práce nechceš. To je jen konstatování, zda je to správně je věc jiná.
Nevím jak ti je, ale já v 1.trimetru nezvládla ani cestu tramvají 25min vsedě, v lepším případě jsem vystupovala zvracet jen jednou, v horším víckrát
Tu cestu co popisuješ bych nedala ani náhodou, ani autem. To bych si tu neschopenku nechala napsat ať si kdo chce co chce říká ![]()