Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, máme doma ročního chlapečka a poslední dobou je jeho spánek děs a hrůza. Nikdy nespal x hodin ani jako miminko, v noci se stále budil a budí. Ale teď je problém i v denním spánku. Ráno vstává kolem půl 6.
mlíko, snídaně apod a kolem 9.hodky už je unavený a protivný, tak jde spát. Zatím má stále před usnutím UM, usne a po 30-40min se prostě vzbudí, stoupne a začne plakat. Tak tam jdu, položím ho, jelikož jde na něm vidět, že by ještě spal a usne během 2minutek. No a buď se za pár minut opět vzbudí, nebo spí dál třeba i dalších 40min. No potom je opět kolem 2.hodky na spánek a to je to samé. Rostou mu horní zoubky, ale už je velký kus venku, tak nevím zda se tak budí kvůli tomu nebo proč
Zoubky mu mažu, občas mu dávám Viburcol nebo něco, když už je moc protivný přes den. No a v noci se taky budí tak 3×, zapláče chvíli a zase spinká. Nevím zda by třeba pomohlo už mu nechat jen jeden spánek, že by se prospal pořádně třeba 2-3hodky vkuse, ale tím, že vstává ráno tak brzo, tak do oběda prostě nevydrží
Občas se budí kolem půl 5.ráno, ale to mu dám mlíko a občas ještě nějak usne teda ![]()
Moje dcera taky v roce spala dvakrat denne, taky vstavala brzo a usinala po 9 a taky se “nedospala” sama. Tak jsem s tim proste pocitala a kdyz se probudila, lehly jsme si spolu, ja mela udelany kafe a pripravenou knizku a bylo to vlastne dost fajn😀
K jednomu spanku dospela sama, ted da po obede 2 hodiny, rano vstava v 7, vecer je v 8 v posteli a v noci se budi bud jednou nebo vubec, za tyden to muze byt jinak.
Malé je 11 a půl a přes den spí taky dvakrát denně a pak prospí celou noc. A s tim narušeným spánkem to teď máme stejné - položim, pohladím, případné dam dudlík. Říkám si, že k tomu 1 spánku dospěje časem sama. Ale ona má jasný signály, že chce spát - tulí se a mne si oči a jakmile tohle začne, tak ji automaticky šoupu do postýlky. Občas( tak 1 za 14 dni) jde spát ještě kolem 5 hodiny odpoledne. Kamarádka klukovi dopolední spánek odbourala tak, že ho prostě spát nedala a drželo ho vzhůru. Na mě je tohle moc drastický a říkam si, že takhle malý dítě ví samo nejlíp kdy potřebuje spát a jíst ![]()
Malé je 11 a půl a přes den spí taky dvakrát denně a pak prospí celou noc. A s tim narušeným spánkem to teď máme stejné - položim, pohladím, případné dam dudlík. Říkám si, že k tomu 1 spánku dospěje časem sama. Ale ona má jasný signály, že chce spát - tulí se a mne si oči a jakmile tohle začne, tak ji automaticky šoupu do postýlky. Občas( tak 1 za 14 dni) jde spát ještě kolem 5 hodiny odpoledne. Kamarádka klukovi dopolední spánek odbourala tak, že ho prostě spát nedala a drželo ho vzhůru. Na mě je tohle moc drastický a říkam si, že takhle malý dítě ví samo nejlíp kdy potřebuje spát a jíst ![]()
Já mám syna 17 měsíců a problém se spánkem jsme řešili taky a teď teda to vypadá, že začíná být dobře. Taky vstává po páté hodině, občas se teď stane, že spí déle, ale to je novinka čtrnácti dnů. S tím nic neuděláš, musíš chodit brzy spát, ať se vyspíš. Jestli nevydrží bez dopoledního spánku tak to budeš muset vydržet, ale já ho zrušila cca v 11 měsících, spal mi dvakrát půl hodiny. Takže postupně jsme najeli na jeden spánek. Trvalo to než si zvyknul. Chodí spát kolem jedenácté ( někdy dřív a nebo až ve dvanáct). Spí hodinu a půl, což je u nás opravdový úspěch, pač fakt přes den nespal nikdy víc jak třicet minut ( v půl roce třikrát třicet minut). Večer jde spát cca 19 hod. Má mléko ráno a večer před spaním. Teď během posledních čtrnácti dnů jsem zrušila noční mléko a fakt nastala výrazná změna ve spánku. Už mi čtyřikrát spal celou noc, ale hlavně je hrozně hodný přes den. Fakt jiné dítě. Ale to odebrání nočního mléka už chtěl asi i on, pač začal v noci plakat, prvně jsem myslela, že zuby, ale když po týdnu nic, tak jelikož plakal tak, že jsem ho i do toho mlíčka přemlouvala, tak jsem začala snižovat dávky až na vodu a tu odmítl a je bez flašky. A prostě super. Je to teda fakt chvilka, ještě je vidět, že se učí spát celou noc, ale i ty dny jsou víc super. Jinak u nás je nutno držet pevný režim
a líp spí doma v postýlce. Jestli se třeba teď naučil chodit nebo cokoliv jiného tak to může být i tím ![]()
Meli jsme to podobne, dopoledne spal pul hodiny, ale odpoledne byl schopny spat i tri hodiny
dopoledni spanek jsme okolo tech 11 mesicu zrusili a posunuli spani cca na 11-12 hod. Chvilku to bylo narocne - cca dva tydny si zvykal, ze musi vydrzet a jit spat az po obede, ale ted uz je to pohoda. Vstava okolo sedme a vecer jde spat okolo osme, devate.
Jinak okolo pul roku nespal pres den dele jak 30 minut v kuse, takze soucitim
casem to preslo samo, pripadne pomahalo si lehnout vedle nej.