Roční dítko mě plácne, když něco nedovolím

Anonymní
12.5.13 20:11

Roční dítko mě plácne, když něco nedovolím...

Ach jo, spíš si tak jen postěžuji, třeba někdo poradíte. Můj miláček právě roční je pěkně živé kvítko. Když něco provede, nebo majzne psa, tak ho plácnu přes ručičku trochu, no a nyní se naučil, když mu něco nedovolím, nebo vezmu něco co nesmí a podobně a s brekem odnáším v náručí, tak mě ten prďola malej normálně majzne po hlavě, jakoby mi dával facku!!Normálně řičí a přitom mě vztekle jakoby mlátí.
Tak co s tím? Domluva reakce nulová, oplácením jen podpořím hru na plácanou, někdy mu ty ruce prostě znehybním a zvýším hlas, ale jak pustím, tak mě zase majzne.
poradíte něco?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
941
12.5.13 20:17

No, dieta opakuje prioritne to, co vidi u nas, takze skutocne funguje to, prestat akokolvek poplacavanie. Efekt to stejne moc nema. Postupne to prejde i on ma zrejme obdobie objavovania… treba mat trpezlivost. Ked to prekroci hranicu, ukazala by som vyrazom tvare a pripadnym vzdialenim sa, ze sa mi to nepaci, ze ma to boli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1048

Tak na reakce si taky počkám, protože náš malej se občas chová podobně. Mám pocit, že je to právě proto, že se někdy neudržím a plácnu ho přes ručičku, když dělá něco, co je nebezpečné..v dobrém mu chci ukázat, že se to opravdu nesmí (strkat prsty do zásuvky, plácat dlaní na televizi, trhat kytce listy a strkat si je do pusy..) a on mi to pak někdy pěkně vrátí… Myslím, že problém tkví v tom, že jim ukazujeme násilí a oni to pak zkouší obráceně, protože si myslí, že násilím si něco vymůžou…bohužel stejně tak, jak si myslíme my rodičové, že si násilím vybudujeme poslušnost..normálně nám to vrací a ukazujou nám, jak pošetile se chováme my :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574

Jen opakuje to, co děláš ty :nevim:, co ho učíš…
Chytit ručičky, z očí do očí říci Ne, to se nedělá či další věci podle situace a opakovat do zblbnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
12.5.13 20:21

Občas máme něco podobného - uhýbala jsem, znehybňovala, nabídla na bouchání ve vzteku polštář, vždy to po nějaké době odeznělo, snažila jsem se tomu moc nepřikládat váhu a samo to vždy vyšumělo.
Ale já teda vůbec plácání směrem k dítěti nepoužívám, možná to funguje jinak, když tam plácání nějaký způsobem přítomno je, těžko říct. Ale je zajímavé, že přestože syn nikdy plácnut nebyl, tak občas takovýhle plácavý období sám má - ale vlastně ho občas plácne kočka, tak možná to pochytil od ní…těžko říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.13 20:21

No jo, říkám to se nědělá pořád do zblbnutí, ale přijde mi, že snad na to čeká, až to řeknu, a jen se tomu směje a o to víc a s větší vervou to pak dělá jakoby naschvál… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
25959
12.5.13 20:26

Já se s dovolením taky přidám… malá nás teda neplácá, ale spíš nevim co s ní, když neposlechne. Přiznám se, že občas na zadek dostane, když mě ani na potřetí neposlechne, nebo když je vyloženě naschvál vzteklá - to musim říct, že funguje. Podržet ruce jsem zkoušela, ale jak jí něco zakážu, začne neuvěřitelně ryčet a když jí podržim ruce, ječí ještě víc. Není moc kontaktní a jakýkoliv znehybnění jí vytáčí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
12.5.13 20:54

Nedovolit plácnout, chytit za ruku a říct důrazně, ať to nedělá. A nemyslím si, že by dítě opakovalo nás. Můj syn se domáhá tak, že kouše. Já určitě ne. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
12.5.13 21:04
@Anonymní píše:
Ach jo, spíš si tak jen postěžuji, třeba někdo poradíte. Můj miláček právě roční je pěkně živé kvítko. Když něco provede, nebo majzne psa, tak ho plácnu přes ručičku trochu, no a nyní se naučil, když mu něco nedovolím, nebo vezmu něco co nesmí a podobně a s brekem odnáším v náručí, tak mě ten prďola malej normálně majzne po hlavě, jakoby mi dával facku!!Normálně řičí a přitom mě vztekle jakoby mlátí.
Tak co s tím? Domluva reakce nulová, oplácením jen podpořím hru na plácanou, někdy mu ty ruce prostě znehybním a zvýším hlas, ale jak pustím, tak mě zase majzne.
poradíte něco?

Poradím Ti to, co tady mnohé nechtějí slyšet.

Netrestej ho plácnutím a podobnými fyzickými tresty.

Nedělá nic jiného než to, co jsi ho naučila. Ty ho taky plácneš, když chceš, aby bylo po Tvém. On dělá totéž.

Chovej se tak, jak chceš, aby se choval on. Nebij - a nedovol jemu bít (znemožni mu to fyzicky - chyť ručku a důrazně, z očí do očí, řekni, že to nesmí. Odlož ho z náruče, třeba do louže, kamkoli… prostě udeření mu nesmí projít bez důsledku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
12.5.13 21:29

@petrul a můžeš prosím uvést konkrétní příklady problematických situací? a naschvál vzteklá je z jakého důvodu a v jakých situacích?
Já vřele doporučuju knížku Nejšťastnější batole v okolí od Karpa - popisuje tam vývojová stádia dětí a přirovnává je k neandrtálcům + popisuje, jak se přiblížit jejich způsobu komunikace, jak jim projevit empatii…jako stojí to trochu energie tímto způsobem na dítě pohlížet a reagovat, ale mě se to teda vyplácí - a vidím to hlavně tehdy, kdy mi občas ujedou nervy a reaguju jinak, tak to se většinou malej pěkně zasekne a vznikne mnohem náročnější situace, než kdybych jednala tím „karpovským“ způsobem… A třeba jak si psala s tím vztekáním naschvál, tak já jsem osobně přesvědčná, že to nedělá naschvála a natruc - ale že je opravdu vzteky bez sebe a jak na ní reaguješ pod dojmem, že ti to dělá naschvál, tak to tu situaci zhoršuje (občas se mi to totiž taky stane a přesně vidím, že to všechno zhorší) - já třeba při vzteklých situacích křičím s ním - máš vztek vztek, necheš jít domů, chceš ven (podle toho, o co jde) atd., ale zároveň dodávám, že domů musíme, nedá se nic dělat…asi to píšu zmateně, zkus napsat, konkrétní situaci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
12.5.13 21:52

Roční dítě je ještě mimino a ústní domluva opravdu nefunguje. Nehledě na to, že roční dítě ještě nejedná stylem…myšlenka-hlava-úkon. děti v tomhle věku jednají ještě impulsivně…tzn. něco se nelíbí-plácne, ale určitě nedomýšlí následky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
12.5.13 21:53

Náš malej plácanej neni, a taky to sem tam zkusí…takže jen tímhle to určitě není, nicméně to, že ty ho taky „za trest“ praštíš, tomu zrovna nepomůžeš.

Snad jediné, co pomáhá, už napsáno bylo. Chytit za ruku, znemožnit udeření, i za cenu řevu, a ostře z oka do oka říct „to nesmíš“, když se pokouší dál, tak ho prostě odnesu třeba do ložnice na postel a odejdu, on se vyvzteká a za chvíli přijde a většinou mě ještě obejme (chápu to jako „promiň“, takže potulení opětuju a dál se chováme jako by se nic nestalo)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
12.5.13 22:23

@jachula no vidíš, knížku mám stáhnutou a úplně jsem na ní zapomněla. Mrknu, díky ;) Konkrétní situace… třeba mi pořád stoupá na držák u spodního šuplíku u linky. Jasně, je to dítě a je zvědavá. Ale jsou věci, který prostě nechci aby dělala. No a když tam vyleze třikrát za sebou, třikrát řeknu ne a stejně tam leze znovu, tak ji plácnu :nevim: A vztekání naschvál jsem asi napsala blbě. Spíš je to situace, kdy je vzteklá a už neví co by. U nás hlavně po koupání, hysterie neskutečná když jí utírám, oblíkám. Většinou zdrhne, tak jí odchytnu ještě na plínu a opět vyrvál, kopání. Párkrát už jsem byla opravdu vytočená, že jí jedna přistála. Ale musím říct, že pak byl klid. Jinak se těmhle situacím snažím vyhnout, tzn. plácat jí jen kvůli tomu, že mám vztek já. Opravdu je to jen v případě, že opakovaně neposlechne a ne každý den. Jinak bych jí totiž asi zabila, když mě vytočí tak 5× za den :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
12.5.13 23:08

@petrul S tím držákem - ona se díky němu pak může koukat na linku, když na něm stojí a to nechceš? Nebo jde konkrétně o to, aby nezničila ten držák? V tomhle druhém případě, bych jí pořídila nějakou malou stoličku, ze které by mohla na linku nakukovat místo z držáku…a pokud jde o to, aby tam nelezla vůbec tak holt opakovaně sundavat a když bez efektu, tak bych na čas držák zkusila odstranit, ať jí to neláká…Jako některý věci jsou pakárna, můj syn taky některý věci dělá furt dokola a musím ho usměrňovat zas a znovu…ale naštěstí jedna taková věc vydrží většinou jen několik dní a pak se to uklidní…
Jo a s tím koupáním mě napadlo, co jsem někde četla něčí zkušenost - když se nějaká vztekací scéna opakuje v nějaké konkrétní situaci, tak se to může zkusit tak, že dítěti v ten čas dáš prostor, že se vztekat může - prostě, když si říkáte, teď se koupeš, pak tě usušíme, namažeme, přebalíme apod. tak tam jako bod programu dát to vztekání…jo a třeba u večerních aktivit (a stejně u procesu příchod domů z venku a mytí rukou aspol.) my hrozně pomáhá, když to se synem vždy dokola probírám, co přesně se bude dít - pokaždé na schodech si vyprávíme, co bude až odemkneme v jakém sledu a stejně tak po koupání, že se usuší, namaže, dá se plenka, pyžamo a pak teprve bude jeho milované kojo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
12.5.13 23:26

@jachula že to zničí mi nevadí… kdyby koukala, tak ok. Ale do všeho sahá, já vařim, všude se něco válí, na kamnech hrnce, nože atd. Takže proto, spíš z opatrnosti. Stoličku už vůůbec, tu má v koupelně a jinam s ní nesmí.
To vztekání… jako že bych jí v tom ještě podporovala? Vykoupeš se a budeš si pěkně řvát? :lol:
Přečtu si toho Karpa, něco si z toho třeba vezmu. Ale upřímně, v situaci kdy dítě opakovaně neposlechne, mi přijde lepší jedna na zadek, než vysvětlování proč a jak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí