Rodičák při 2. dítěti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1953
8.9.13 21:51

Rodičák při 2.dítěti

Ahoj holky, jdu si pro radu…předem prosím chytré hlavy, aby nerejpaly - opravdu nevím, jak to je…takže: Jsem na rodičovské dovolené do září 2015 - tedy pobírám 3 letou variantu (malý se narodil září 2012). Vím, že mám nárok na 220 000 a že je na mě výše, kterou budu pobírat měsíčně. Jenže…máme v plánu s přítelem pořídit synáčkovi sourozence a pravděpodobně a když pánbůh dá to bude dřív, než za dva roky - spíš do roka. Takže dotaz zní: Kdybych otěhotněla a porodila dřív, než by uplynul 3letý rodičák, bude mi vyplacen zbytek z těch 220 000? Před porodem nastoupím na PPM a pak znova rodičák ve výši 220 000??? Děkuji za příspěvky a rady… :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2090
8.9.13 21:53

Nevybraný rodičák propadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
8.9.13 21:53

@mamca87 Ne, žádný zbytek ti vyplacen nebude, nástupem na PPM ten první rodičák končí. A po PPM bys měla zase další rodičák do těch 220 000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4243
8.9.13 21:54

Ahoj, pak si požádáš o kratší čerpání, jenže limit je 11600,–. Víc ti měsíčně nedají. Jestli s tím počítáš, dej si rodičov. příspěvek už teď na maximum a raději si to někam ukládej, ať o to nepřijdeš. Můžeš mít rodičov. příspěvek jinak dlouhý než rodičovskou dovolenou, co nahlásíš v práci!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
8.9.13 21:55

Aspoň teda já to tak měla. Druhý kluk se mi narodil když bylo strašímu 19m. 4letý rodičák. To mi teda nikdo nevyplatil zbytek. Ani by mě nenapadlo že by vyplatit měl.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
8.9.13 21:56

Když nestihneš vybrat první RD, peníze propadnou, nedají ti je. Pokud bys otěhotněla, tak můžeš udělat jen to, že - pokud bys ty nebo manžel splňovali podmínku dostatečně vysokého platu - změnit částku na co nejvyšší, abys stihla vybrat maximum. Pak se odhlásíš, půjdeš na mateřskou a následně opět na RD, který bude zase nový - tudíž 220tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ka-tcha
8.9.13 22:06

Ahoj, rodičák Ti budou vyplácet pouze po tu dobu, než nastoupíš znovu na mateřskou. Měla jsem to podobně - když jsem otěhotněla, první dcera měla rok a něco a rodičovskou jsem měla na tři roky. Šla jsem si to tedy na sociálku změnit. Máš totiž horní limit 220 tisíc, ale ty nevybrané Ti nikdo zpět nedá - proč také, když už bereš mateřskou… :think: Takže radím, jakmile to jde, změnit, já jsem tak alespoň sedm měsíců brala tu nejvyšší variantu a skoro jsem tak ten horní limit vyčerpala. Nevýhodou je, že když se pak miminku nedaří a nedejbože se neudrží, tak buď musíš po vyčerpání peněz do práce, nebo jsi doma zadarmo, případně rozdělíš zbylou částku do měsíců, které zbývají. Je to trochu loterie. Ty sama si můžeš jednou za tři měsíce změnit výši RP, která je Ti měsíčně vyplácena, přičemž horní hranice je asi 11500,– a maximální výše Tvého měsíčního příspěvku se odvíjí od vyměřovacího základu, který vypočítává sociálka z Tvého předcházejícího platu (pokud jsi byla zaměstnána). Také je možné to vypočítat z partnerova platu, pokud by dosáhl výše. To je tak v kostce, snad jsem to napsala alespoň trochu srozumitelně… :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Ka-tcha
8.9.13 22:07

A koukám, že už mě holky předběhly, než jsem to sesmolila… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1953
8.9.13 22:36

No tak holky super!!!Děkuju za perfektní vysvětlení. Jo já na tu nejvyšší variantu dosáhnu, takže to asi půjdu změnit, protože to druhý chci co nejdřív, aby nebyli s malým moc od sebe a zase mi přijde škoda to nechat propadnout státu. Ale řeknětě, jestli by to nebylo fajn, kdyby ten zbytek jednorázově vyplatili?? :cert: :cert: ach jo, tady prostě v tomhle státě žádná podpora pro rodiny…ale to mě od druhýho miláčka neodradí - teda nás :mavam: :mavam: Jééé vy jste mi tak pomohly, DĚKUJU :pankac: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
colafit
8.9.13 22:43
@mamca87 píše:
No tak holky super!!!Děkuju za perfektní vysvětlení. Jo já na tu nejvyšší variantu dosáhnu, takže to asi půjdu změnit, protože to druhý chci co nejdřív, aby nebyli s malým moc od sebe a zase mi přijde škoda to nechat propadnout státu. Ale řeknětě, jestli by to nebylo fajn, kdyby ten zbytek jednorázově vyplatili?? :cert: :cert: ach jo, tady prostě v tomhle státě žádná podpora pro rodiny…ale to mě od druhýho miláčka neodradí - teda nás :mavam: :mavam: Jééé vy jste mi tak pomohly, DĚKUJU :pankac: :hug:

Já myslím, že ne. Představa, že některé ženy (zpravidla ty, které nikdy nepracovaly a nikdy pracovat nebudou) by rodily v intervalu cca 10 měsíců a dostávaly od státu dáreček v podobě nevybraného rodičovského příspěvku, mě děsí.

• Citovat
  • Upravit
1953
8.9.13 22:50
@colafit píše:
Já myslím, že ne. Představa, že některé ženy (zpravidla ty, které nikdy nepracovaly a nikdy pracovat nebudou) by rodily v intervalu cca 10 měsíců a dostávaly od státu dáreček v podobě nevybraného rodičovského příspěvku, mě děsí.

Hmm to mě nějak nenapadlo…to je fakt…tak aspoň těm co normálně makaj…ale to je zbytečný řešit, to je zase na jiný téma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1953
8.9.13 22:51

Jo a holky: Když to půjdu změnit, tu výši, tak to musim nahlásit i u zaměstnavatele?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
colafit
8.9.13 22:53
@mamca87 píše:
Jo a holky: Když to půjdu změnit, tu výši, tak to musim nahlásit i u zaměstnavatele?

Nemusíš. Pobírání RP a rodičovská dovolená na sobě nejsou nijak závislé.

• Citovat
  • Upravit
13119
9.9.13 08:07

@mamca87 s tím nesouhlasím. Mě osobně přijde fajn, dostat od státu čtvrt milionu za to, že se doma starám o dítě. Tomu já říkám podpora rodiny. Brát 7tis měsíčně je úžasné. Před pár lety jsem na RD brala 2500,–Kč. Kdyby to vypláceli naráz, to by některé občanky rodily do 9měsíců dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1953
9.9.13 08:28

k

@ynax píše:
@mamca87 s tím nesouhlasím. Mě osobně přijde fajn, dostat od státu čtvrt milionu za to, že se doma starám o dítě. Tomu já říkám podpora rodiny. Brát 7tis měsíčně je úžasné. Před pár lety jsem na RD brala 2500,–Kč. Kdyby to vypláceli naráz, to by některé občanky rodily do 9měsíců dítě

Beru tvůj názor, ale o tomhle jsem tady diskutovat nechtěla a nerada bych, aby se tady zbytečně rozjíždělo zase něco velkýho… :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat