Rodičák při přechodu na druhé dítě

917
4.1.15 18:26

rodicak pri prechodu na druhe dite

Ahoj muzete mi poradit. Jsem na rd kterou mam do dubna, na konci unora cekam druhe mimi. A skoncila mi prace v dobe trvani rd ( sml. Na dobu urc.) Kdy mam jit zadat? Co mit sebou? Muzu si taky volit dobu a vysi? Diky za rady a postrehy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31672
4.1.15 18:29

Žádáš až po porodu, délku si můžeš volit, jen pokud otec dítěte splňuje podmínky pro přiznání PPM, tak přes něj, jinak bys šla na 4 roky,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
4.1.15 18:29

@susannn Po porodu, s sebou vyplněnou žádost a RL dítěte. A volit můžeš do 7600,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
4.1.15 18:33

Diky holky, takze budu pobirat na syna rodicak nez vyridim dalsi? A tento musim pak zrusit nebo to udelaji automaticky. A k tomu manzelovi staci papir o vysi mzdy? A nevite da se ta zadost nekde stahnout? Nebo musim pro origos. Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
4.1.15 18:35

@susannn Manželův papír nepotřebuješ, pokud ti stačí těch 7600,– a jinak to zrušíš až půjdeš po porodu žádat o nový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
4.1.15 18:45
@j.a.n.i1 píše:
@susannn Manželův papír nepotřebuješ, pokud ti stačí těch 7600,– a jinak to zrušíš až půjdeš po porodu žádat o nový.

Jaktože může volit výši do 7600,–?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
4.1.15 18:48
@Pipet píše:
Jaktože může volit výši do 7600,–?

Protože to je v zákoně o státní sociální podpoře.

(4) Rodič může volit výši rodičovského příspěvku až do částky 7600 Kč měsíčně, jestliže

1. ke dni narození nejmladšího dítěte, které zakládá nárok na rodičovský příspěvek, nelze stanovit denní vyměřovací základ jen proto, že v průběhu pobírání rodičovského příspěvku poskytovaného z důvodu péče o dříve narozené dítě v rodině uplynula podpůrčí doba pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství a nárok na rodičovský příspěvek na nejmladší dítě v rodině vzniká bezprostředně po nároku na rodičovský příspěvek náležející na starší dítě;
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
4.1.15 18:55

@mag Díky, to jsem nevěděla. Myslela jsem, že nemá nárok na PPM, tak nemůže volit délku. (Nebo nemocenskou do konce 6n.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
4.1.15 18:59

Mě na úřadu práce řekli, že když už nejsem zaměstnaná a RP, který teď pobírám, pak budu pobírat na druhé dítě(např. od 03/2016), tak že budu dostávat zase tu částku co teď (10.500,–). Že mi to nesníží… To mi ten milej pán úředník jako lhal? :pocitac: a to byl opravdu hodnej, to nebyl vtip 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2373
4.1.15 19:44

Já mám taky dotázek. když skončím RD a budu zase těhotná, tak že mi to bude navazovat, mám zase nárok na mateřskou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
4.1.15 19:58

@Michaela13 Nejspíš vědomě nelhal, ale svoji práci nejspíš taky příliš neuměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
4.1.15 19:59

@Michaela13 Pokud jsi se ptala na výši dalšího rodičáku, tak ti trochu kecal. Oni ti ale snižovat nic nebudou, budeš dávat novou žádost. Volit můžeš i přes otce dítěte.

@jary1 Záleží na tom, zda to trvá pracovní poměr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2373
4.1.15 20:18
@jary1 Záleží na tom, zda to trvá pracovní poměr.

pracovní poměr na dobu neurčitou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
4.1.15 20:57
@j.a.n.i1 píše:
@Michaela13 Nejspíš vědomě nelhal, ale svoji práci nejspíš taky příliš neuměl.

Když jsem se ho ptala, tak ještě aby se ujistil, tak se v té kanceláři ptal dalších kolegyň a ony mu to potvrdily. Přece by nebyli všichni tak neznalí :nevim:
@mag dám pak sice novou žádost, ale už nezaměstnaná a bez nároku na ppm, takže podle zdejších informací bych měla nárok na 4roky, podle info z úřadu znovu na 2 roky. Otec dítěte je OSVČ a nemocenské si neplatí, přes něj to asi nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
4.1.15 21:05

@Michaela13 Ne, pokud ti to bude navazovat, tak můžeš volit až do 7600,– viz ta citace, co tu dávala @mag pokud ti to navazovat nebude, tak budeš mít rodičák na 4 roky, případně pokud ještě nejsi těhotná, tak si může otec dítka začít platit nemocenské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat