Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Naši chalupu taky prodali. Je to pro nás teď moc daleko, nebylo by ji jak udržovat. Jinak to prostě nešlo no. ![]()
Teta prodala chalupu, kam jsme jezdili od mimina. Taky me to mrzi
.
A jejich rodinu uz taky.
@Sunlight515 píše:
Byl to majetek rodičů a měli právo naložit s tím dle svého přesvědčení a nikdo nemá právo jim do toho mluvit, ani vlastní dítě. Pokud chceš chatu, budeš si muset na ni našetřit. Chápu, že dnešní ceny jsou šílené a že tam je ta šance našetřit si minimální, ale prodej chaty nemůžeš a nemáš právo rodičům vyčítat. Je to čistě jejich věc, i to, jak s penězi následně naložili. Údržba chaty něco stojí, zadarmo to nebylo, tak se břemene prostě zbavili.
Tyhle názory mám nejradši. Oni totiž děti mají ze zákona povinnost se o rodiče v jejich stáří postarat, víme? A když rodiče všechny svoje peníze prošustrujou, protože „na to mají právo“, tak z čeho se jejich život ve stáří pak bude financovat? Jakože povinnosti mají pouze děti? Pomoc v rodině by měla být vzájemná. Pak se tady divíme, že se o ty důchodce ty „nevděčný“ děti nestaraj… holt na jednostranný využívání nikdo není zvědavej.
Příspěvek upraven 15.07.22 v 19:49
Taky jsem prodala chalupu po rodičích. Nemám na to peníze, sílu ani čas tam jezdit.
@mokkk píše:
Teď jsme se bavili s podobně starými lidmi, že jsme byli jako děti zvyklí jezdit na takové ty obyčejné chaty bez vody a WC a rodiče to prodali, přestože se to v rodinách dědilo po generace. Prostě převrat, prachy, cestování.. teď to docela chybí. Co si o tom myslíte? Mě to štve. Nemám prachy na to furt někde s dítětem být a platit za pobyt. Jo, já vím, moje chyba, že na to nemám. Je mi z toho smutno- mohli jsme mít hezké prázdniny.. Jako děti jsme je tam měly.
Jenže dnešní děti mají asi jiné představy. Jestli tam nebyla vůbec voda (aspoň pumpa na dvoře by se šikla), nikdo by mě tam nedostal. Prázdniny na chatě s ledovou pumpou jsem absolvovala, ale mně stačily knihy, walkman a piano do elektriky. Syn by se tam asi nudil…
Já na jednu stranu chápu, že naštve prodej milované chaty, co byla v rodině po generace, zvlášť teď, když je chuť tam jet Na druhou stranu chápu i druhou stranu, že se jim nechtělo do toho vrážet peníze.
To jsou takové ty představy bytařů, jak se tam jenom přijede a levná dovolená pod nosem, ale práci a náklady za tím, to už nevidí.
@smečka.blech píše:
Tyhle názory mám nejradši. Oni totiž děti mají ze zákona povinnost se o rodiče v jejich stáří postarat, víme? A když rodiče všechny svoje peníze prošustrujou, protože „na to mají právo“, tak z čeho se jejich život ve stáří pak bude financovat? Jakože povinnosti mají pouze děti? Pomoc v rodině by měla být vzájemná. Pak se tady divíme, že se o ty důchodce ty „nevděčný“ děti nestaraj… holt na jednostranný využívání nikdo není zvědavej.
Z babičky mi asi „nic nekápne“ a přesto se o ni starám. Nepotřebuju na to ani zákon. A když jí přinesu chlebíček, nevyúčtovávám jí ho ![]()
@Russet píše:
Z babičky mi asi „nic nekápne“ a přesto se o ni starám. Nepotřebuju na to ani zákon. A když jí přinesu chlebíček, nevyúčtovávám jí ho
Však v pořádku. Ta poznámka se týká toho, že větší finanční transkace by rodiče se svýma dospělýma dětma konzultovat měli. Já to tak dělám a je mi líto mladých, kteří jsou za „černé ovce rodiny“ naprosto neoprávněně. Rozfofrovat své peníze a pak ještě žádat od mladých, kteří mají svých výdajů dost mi přijde dost přes čáru.
@Murka píše:
Tak si takovou chatu kup a znovu tu tradici zaveďZa tu chatu se musí něco platit, musí se udržovat a to taky není zadarmo. Třeba už to rodičům přerůstalo přes hlavu. A nedělej si naděje, že by se na chatě bez vody a wc dnešním dětem nějak líbilo
A vis, ze jo? Na takove chate jsme byli u kamose v Krkonosich - misto vodovodu potucek 10m od chaty
, na koupani o kus dal pozarni nadrzka, podobnou chatu ma tchyne, jen se tam prilezitostne ohreje na kamnech hrnec do detske vanicky, a detem to nijak nevadi. Chodit spat „na prasaka“ je taky zazitek.
Příspěvek upraven 15.07.22 v 19:41
@smečka.blech píše:
Ale no tak. Co prosustrovali? Kdyby prodali byt a cekali, ze se nasackuji k deckam, tam by byl duvod k rozladeni, ale ze pred dvaceti lety prodali chatu, ktera je nebavila? Vzdyt byli ve veku zakladatelky a spousty akteru teto diskuze a proste je to nebavilo. Jak by asi zakladatelka financovala opravy a udrzovala tu chatu, kdyz nema ani na dovolenou?
Nemovitost, a to ani nejaka chajda s kadibudkou, se neudrzuje samospadem.
@smečka.blech píše:
Však v pořádku. Ta poznámka se týká toho, že větší finanční transkace by rodiče se svýma dospělýma dětma konzultovat měli. Já to tak dělám a je mi líto mladých, kteří jsou za „černé ovce rodiny“ naprosto neoprávněně. Rozfofrovat své peníze a pak ještě žádat od mladých, kteří mají svých výdajů dost mi přijde dost přes čáru.
Ona dospělá dcera mohla o tu chatu projevit zájem už před těmi dvaceti lety, ne? Fakt není povinnost rodičů platit a udržovat nemovitosti pro případ, že si jejich potomci za dvacet let vzpomenou, že by tam teď asi rádi jezdili.
Příspěvek upraven 15.07.22 v 19:56
@smečka.blech Proč bych měla konzultovat se svými dospělými dětmi, co udělám se svým majetkem? Je to můj majetek, ne jejich…já jim taky nemluvím do toho, co si o ni pořídí a co s tím udělají…a fakt nečekám, že se o mě jednou děti postarají…to po nich teda nechci a chtít nebudu…
@Hobitka No nevím, jestli dnešním dětem, ale mě rozhodně ne…
splachovací záchod a sprcha…na tom prostě trvám… ![]()
@Arboretka píše:
teď švagrové odhadovali v dědickém řízení zahrádku v zahrádkářské kolonii u města cca 15000 obyvatel. Má 400metrů a je tam taková dřevěná stará chatka na jednu postel, ale nová zastřešená pergola a skleník. A odhad pro notáře 800.000
Jo, taková se u nás prodává za 2 mega nejméně.
Jako ten pocit nespravedlnosti chápu v tom, že rodiče zakladatelky se o to nijak nezasloužili (zdědili, dostali) a prodali, zatímco oni své dceři nic takového neodkázali, nedarovali… Něco ve stylu lehce nabyl, lehce pozbyl…
Ale je jasný, že rodiče nejsou povinni dětem něco dávat…