Rodiče prodali chatu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32138
15.7.22 20:01

@Magical-eyes tak třeba neměli na to sílu, peníze…no tak se nedá nic dělat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
15.7.22 20:03
@Magical-eyes píše:
Jako ten pocit nespravedlnosti chápu v tom, že rodiče zakladatelky se o to nijak nezasloužili (zdědili, dostali) a prodali, zatímco oni své dceři nic takového neodkázali, nedarovali… Něco ve stylu lehce nabyl, lehce pozbyl…
Ale je jasný, že rodiče nejsou povinni dětem něco dávat…

Jenze ono to nabyti je podmineno stalou peci a investici. Moje mama tez podelila a my se sestrou nabyly. Ale uz jsme v tom cca za pul mega.

• Citovat
  • Upravit
12741
15.7.22 20:31
@ZustanSeMnou píše:
Se svým majetkem si můžou nakládat dle svého uvážení.

To jednak.
A druhák, jak už tu padlo několikrát… údržba a provoz takové chaty něco stojí… Nejen peníze, ale i práci a čas. Byla by zakladatelka připravená přispět na provoz (přinejmenším vlastní prací), nebo by se jen jezdila rekreovat?
Zažila jsem tuto situaci z opačné strany. Byla jsem tím, kdo takovou „chatu“ vlastnil. V jistý moment se ukázalo, že nejsem schopná ji dále držet (neměla jsem ani peníze na nezbytnou rekonstrukci, no spíš demolici a stavbu něčeho jiného, a dokonce ani čas a schopnosti, abych tam něco plichtila amatérsky na koleně). Nakonec jsem se ji rozhodla prodat a koupila za peníze něco jiného. Ale moje máma mi to taky nedokáže odpustit, viděla to podobně jako zakladatelka. Jenže už neviděl to, že v cca 80 letech fakt nebyla schopná participace, o které jsem psala, a to v žádném směru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
15.7.22 20:39
@Monchichik píše:
@smečka.blech Proč bych měla konzultovat se svými dospělými dětmi, co udělám se svým majetkem? Je to můj majetek, ne jejich…já jim taky nemluvím do toho, co si o ni pořídí a co s tím udělají…a fakt nečekám, že se o mě jednou děti postarají…to po nich teda nechci a chtít nebudu…

Tak asi málokdo cíleně plánujeme to, že se o nás budou jednou naše děti starat. Jednu takovou taky znám, co přesně výše uvedené říkala celý život. Dnes trpí demencí a pomoc nutně potřebuje - a samozřejmě, že od dětí.

Nikdo nevíme co bude a myslím, že je fér se ke své rodině chovat fér, ať je to směrem k rodičům anebo dětem. Důležité jsou ty směry oba.

Obecně se mi nelíbí, jak společnost šmahem odsuzuje mladé, ačkoliv se k nim rodiče často chovali otřesně. Ale pravda, to spíš patří do jiné diskuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
15.7.22 20:43
@smečka.blech píše:
Tak asi málokdo cíleně plánujeme to, že se o nás budou jednou naše děti starat. Jednu takovou taky znám, co přesně výše uvedené říkala celý život. Dnes trpí demencí a pomoc nutně potřebuje - a samozřejmě, že od dětí.

Nikdo nevíme co bude a myslím, že je fér se ke své rodině chovat fér, ať je to směrem k rodičům anebo dětem. Důležité jsou ty směry oba.

Obecně se mi nelíbí, jak společnost šmahem odsuzuje mladé, ačkoliv se k nim rodiče často chovali otřesně. Ale pravda, to spíš patří do jiné diskuse.

Konzultovat možná ano, ale je otázka, co bylo možné ze zakladatelkou konzultovat před 20 lety. Kolik jí vůbec bylo? Zajímala ji tehdy chata, nebo ten zájem přišel až později? Uvědomovala si v době prodeje, co vlastnictví obnáší? Byla připravena/schopna s tím účinně pomoct?
Rodiče k prodeji asi měli nějaký důvod a můžeme se úplně stejně řečnicky ptát, zda bylo možné po nich spravedlivě požadovat, aby chatu „drželi“ pro děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24706
15.7.22 21:02
@Hecate píše:
Konzultovat možná ano, ale je otázka, co bylo možné ze zakladatelkou konzultovat před 20 lety. Kolik jí vůbec bylo? Zajímala ji tehdy chata, nebo ten zájem přišel až později? Uvědomovala si v době prodeje, co vlastnictví obnáší? Byla připravena/schopna s tím účinně pomoct?
Rodiče k prodeji asi měli nějaký důvod a můžeme se úplně stejně řečnicky ptát, zda bylo možné po nich spravedlivě požadovat, aby chatu „drželi“ pro děti.

Ano, to je dost podstatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
15.7.22 21:02
@ontarova.stara píše:
Klidne, ale budes varit ;). Ja totiz uz dlouho obdivuji tvou invenci a zapal pri vareni.

A to ja uvarim moc rada. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.7.22 21:05
@smečka.blech píše:
Však v pořádku. Ta poznámka se týká toho, že větší finanční transkace by rodiče se svýma dospělýma dětma konzultovat měli. Já to tak dělám a je mi líto mladých, kteří jsou za „černé ovce rodiny“ naprosto neoprávněně. Rozfofrovat své peníze a pak ještě žádat od mladých, kteří mají svých výdajů dost mi přijde dost přes čáru.

Tak to je pěkná blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
15.7.22 21:08
@Russet píše:
Tak to je pěkná blbost.

To záleží na tvým svědomí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21397
15.7.22 21:14
@Russet píše:
Tak to je pěkná blbost.

zas taková blbost to není. Jestli se to předávalo z generace na generaci a oni to prodali jenom kvůli cestování… já tam nějak cítím povinnost to předat další generaci.
Něco jiného by bylo prodat, protože to neutáhnu a nikdo mi nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.7.22 21:17
@PaníBovaryová píše:
zas taková blbost to není. Jestli se to předávalo z generace na generaci a oni to prodali jenom kvůli cestování… já tam nějak cítím povinnost to předat další generaci.

Tak oni tam všichni chtějí jezdinkat a když je potřeba zaplatit střecha, nikdo najednou „nemá“. Povinnost udržovat to má pouze majitel. Od toho je majitel. Jinak se toho holt musí zbavit. Nebo fikaně přepsat na mladší generaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65230
15.7.22 21:18
@PaníBovaryová píše:

Tak ono se to nevylucuje, ne. Neutahnu to, nikdo mi nepomuze, nebavi mě to, nesnasim to, tak to prodam. A za penize cestuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.7.22 21:19
@smečka.blech píše:
To záleží na tvým svědomí

Pokud jsem majitel nějaké nemovistosti, řádně se o ni starám. Pokud to je nad mé možnosti, prodám ji. Co je na tom divného? Pokud tam někdo dál chce jezdit, ať si to komplet udržuje. Ne jen vytře podlahu a vyvětrá po příjezdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21397
15.7.22 21:23
@vokishka píše:
Tak ono se to nevylucuje, ne. Neutahnu to, nikdo mi nepomuze, nebavi mě to, nesnasim to, tak to prodam. A za penize cestuju

jo, ale podala to, že cestování bylo příčinou prodeje, tak z toho vycházím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21397
15.7.22 21:25
@Russet píše:
Tak oni tam všichni chtějí jezdinkat a když je potřeba zaplatit střecha, nikdo najednou „nemá“. Povinnost udržovat to má pouze majitel. Od toho je majitel. Jinak se toho holt musí zbavit. Nebo fikaně přepsat na mladší generaci.

to je pravda, Spousta lidí, hlavně těch, co celý život žili v bytě, mají pocit, že jakmile barák stojí, tak není třeba nic, jenom užívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová