Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak já bych si teda nedovolila nikdy říct, že je to následek exprese a ne hypoxie…jaký byl apgar, jaké pH…nevíme nic a děláme závěry..
Bez zatlaceni na břicho bych kluka neporodila. Už jsem neměla sílu, začínala jsem omdlívat. Takže jsem rada, že k tomu PA pristoupila.
Hm, clanek z Blesku..Otázkou je, zda by se bez tohoto zakroku dite narodilo zive. ![]()
@MarieOVMUC O nebezpečnosti Kristellerovy exprese se ví a mluví už dlooouho. A není to jen v článku v Blesku ![]()
U nás je všeobecně používán mnohonásobně více, než by bylo nutné!
Rodička spoléhá na lékaře, ten porod různě vyvolává, utlumuje, nutí ženu ležet na monitorech a rodit vleže na zádech (nejhorší poloha), nedýchat a netlačit, když ji to nutí a pak musí zachraňovat co „zpackal“. Samozřejmě jsou případy, kdy to nutné je, ale většině by se dalo předejít.
Taky mi tlačila PA na břicho. No tlačila, pokaždé na mě vyloženě hupla, celou vahou. Předloktím na břicho.
Z kvalitních zdrojů a (a kamarádka od kvalitního doktora) jsem se dozvěděla, že zatlačit na břicho může max pouze lékař jemným a krátkým profesionálním hmatem.
Skákání PA mi bylo nepříjemné (někdy se netrefila s hupla mi na prsa místo na břicho). Tvrdili mi, že je všechno v pořádku, že tlačím dobře. Sil jsem měla na rozdávání, tlačila jsem max 15 minut. Zpětně mi vadí, že jsem jí neřekla, ať to nedělá.
Potom mi museli ledovat břicho, protože jsem hodně krvácela. Taky jsem omdlela po porodu.
Až později jsem se dočetla, že je to tlačení na břicho zakázané a může způsobit např. větší krvácení (nebo poranění čípku, rupturu dělohy a podobně).
@quinsley píše:
@MarieOVMUC O nebezpečnosti Kristellerovy exprese se ví a mluví už dlooouho. A není to jen v článku v Blesku
U nás je všeobecně používán mnohonásobně více, než by bylo nutné!
Rodička spoléhá na lékaře, ten porod různě vyvolává, utlumuje, nutí ženu ležet na monitorech a rodit vleže na zádech (nejhorší poloha), nedýchat a netlačit, když ji to nutí a pak musí zachraňovat co „zpackal“. Samozřejmě jsou případy, kdy to nutné je, ale většině by se dalo předejít.
Dá, a le to by se musel změnit přístup zatvrzelců, to oni nechtějí, co nástřih to kačka
@MarieOVMUC píše:
v tom clanku neni ani bu o tom, ze by to postizeni bylo zpusobene tlakem na bricho.. vem si to tak, ze to decko bylo velike u cukrovkarky, matka nemohla, decko pridusene, porodnici pravdepobobne nechteli delat cisare z nejakeho duvodu.. tak ji pomahali, stalo se co se stalo, protzo je to velke riziko a nema se to delat. kdyby nepomohli, tak dite zemre nebo je postizene jeste vice, matka mozna taky..
To by mě zajímalo, jak víc by ještě podle tebe mohlo to dítě být postižené… Nevidí, neslyší, nemá polykací reflex, krmí se sondou, má epilepsii, bez odsání slin každých pá minut se se udusí.
A matka málem zemřela, přišla o dělohu.
To fakt není sranda.
No upřímně řečeno, raději zatlačit na břicho než použít kleště nebo vex. Pokud už nemohu efektivně tlačit, dítěti se nedaří a na císaře je už sestouplé nízko, má snad doktor raději čekat až oba umřeme?
@MarieOVMUC píše:rodicka mela 38 let, to je sama o sobe riziko jak blazen,
Příspěvek upraven 01.06.15 v 15:54
Kurz rychlé matematiky. Dceři je pět, matce 38, kolik bylo matce, když se dcera narodila? ![]()
@MarieOVMUC kristellerova exprese je jednou zákrok non lege artis, tvůj názor na tom nic nemění ![]()
@lucenka píše:
Bez zatlaceni na břicho bych kluka neporodila. Už jsem neměla sílu, začínala jsem omdlívat. Takže jsem rada, že k tomu PA pristoupila.
nápodobně
Příspěvek upraven 01.06.15 v 20:16
@Ondrášovka.N píše:
To musi byt pravda. Psali to v blesku
Je jedno, kde to budou psát. Pravda je prostě pravda. Dítě je postižené? Je! Označil u soudu znalec zákrok za Kristellerovu expresi? Označil. Přišla matka o dělohu? Přišla.
@Bábrdl píše:
Je jedno, kde to budou psát. Pravda je prostě pravda. Dítě je postižené? Je! Označil u soudu znalec zákrok za Kristellerovu expresi? Označil. Přišla matka o dělohu? Přišla.
Nj.
urcite to nemusi byt prikreslene
@Ondrášovka.N píše:
Nj.urcite to nemusi byt prikreslene
A co z toho konkrétně je přikreslené?
To mě fakt rozčiluje. To dítě podle tebe vidí? Nebo to ten znalec u soudu neřekl? Nebo podle tebe jí dělohu neodebrali?