Rodičovská dovolená a práce

7
19.7.12 17:16

Rodičovská dovolená a práce

Ahoj maminky, prosím o radu, od září bych chtěla nastoupit do práce, ale jsem stále ještě na rodičovské dovolené, kdy dítku budou 3 až v lednu a školku jsme nesehnali. Máme tu ale v rodinném centru hlídání formou dětského klubu, tak se chci zeptat, zda v tomto případě o rodičovský příspěvek nepřijdu, když dítě nechodí do státní školky? Jsme stále ve starém systému, takže pokud by syn chodil do státní školky, mohl by pouze na 5 hodin denně nebo 1 celý den, ale doufám, že toto hlídání se nepočítá, nebo se pletu?
Děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21631
19.7.12 18:21

A co ti brání přejít na nový systém? pak to nebudeš muset řešit… jinak správně by se i dětský klub měl počítat, protože to je kolektivní hlídání. ale záleží na tom, jak moc do toho bude někdo „šťourat“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
19.7.12 18:26

A jak ten nový systém funguje? Moc jsem se o něj nezajímala, protože se mi RD blíží pomalu ke konci. A přejít se dá kdykoli? Díky moc za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21631
19.7.12 18:39

Dá se přejít kdykoliv, jen si tam podáš nějaký změnový formulář. na úřadě ti vypočítají měsíční dávku (maximálně můžeš vyčerpa 220 tis. Kč) a určíš si jakékoliv datum, do kdy chceš dávu čerpat. od dvou let může chodit dítě neomezeně do školky/jeslí. zajdi se poradit na ÚP, který teď dělá rodičovské dávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7499
19.7.12 19:15

Já si myslím, že přejít na nový systém se finančně nevyplatí, protože už bude mít vyčerpáno těch 220000(spočítej si sama, kolik měsíců už jsi pobírala RP),takže už nic nedostane ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
19.7.12 19:43

Tak to buď budu muset risknout, nebo hledat paní na hlídání. Co myslíte, že je lepší, cenově to nebude zase tak velký rozdíl. Máte někdo zkušenost s paní na hlídání? Přijde mi to ale pěkně postavený na hlavu, jaký je rozdíl, když mi dítě bude hlídat paní nebo když ho dám do rodinného centra? Raději jsem chtěla syna dát mezi děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21631
19.7.12 20:12

No já ti nevím odkud jsi. já jsem paní na hlídání platila 150,– na hodinu (praha). ono hodně záleží na tom, jak mají nastavenou tu službu - jestli jako kroužky pro děti bez přítomnosti rodičů a nebo jako kolektivní hlídání. podle toho se to pak posuzuje… Aspoň myslím - já jsem tento problém řešila u dětí chůvama, jeslema a babičkama. potom jsem i u starší oželela rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
19.7.12 22:48

Podle starého systému může dítě do tří let do školky pouze na pět dní v měsíci bez ohledu na to, jestli jde domů po obědě, nebo tam stráví celý den. Od tří let pak buď na čtyři hodiny denně, nebo pět dní v měsíci. Jestli ti projde dětský klub, zjistíš nejlíp na sociálce, pod kterou spadáš. Jen oni ti řeknou, zda docházku do tohoto zařízení kontrolují, či nikoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
20.7.12 11:29

Tak holky, moc díky za rady! Zkusím se zeptat na té sociálce a snad se to nějak vyřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
20.7.12 12:18

Rodičovská dovolená a přivýdělek

Ahoj maminky, prosím o radu a předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
Malýmu je rok, sem na RD od prosince 2011 a od září 2012 mám možnost jít na pár měsíců do práce, kde jsem doteď pracovala. Malýho mi budou hlídat babičky. Chtěla sem se zeptat, zda někdo neví, kolik si můžu měsíčně přivydělat, kolik hod. měsíčně v práci můžu být (jestli to může být i 6 hod. denně) a jestli je výhodná nová smlouva nebo jen nějaká dohoda. A jestli se mi nebude krátit doba, kdy můžu nastoupit do práce. S prckem chci být doma do 3 let věku dítětě. děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
20.7.12 13:34

Výddělek omezen není, v práci můžeš být klidně od rána do večera, nic se ti krátit nebude. POkud se budeš vracet na svoji smlouvu, ale budeš dělat kratší dobu, tak sepište dohodu o zkrácení úvazku a pohlídej si, aby tam bylo uvedeno, do kdy toto zkrácení platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5924
3.2.13 11:29

Ahoj, můj dotaz zní - mám rodičovský příspěvěk rozpočítaný na 3 roky. Když by se zadařilo a dceru mi vzali do školky ve 2,5 letech a já šla do práce, tak pořád budu moct ještě vybírat RP do těch 3 let? Jde mi o to, abych si RP ukvapeně nezvýšila a vyčerpala ho do těch 2,5 let a nakonec mi malou do školky nevzali a já byla pak doma půl roku bez peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
3.2.13 11:39

Ano, můžeš pracovat a souběžně pobírat RP i když bude dítě ve školce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5924
3.2.13 11:42

@mag
Děkuji moc za kladnou odpověď. Máme sice ještě času dost, ale už si radši scháním informace dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
13.12.13 12:19

Lenicka5

Já bych se chtěla zeptat dceři je rok a 4 měsíce a v Lednu bych chtěla nastoupit do práce a malá by chodila do jeslí, nepřijdu o rodičovský příspěvek? když dcera je v jeslích a já bych chodila do práce na plný úvazek? Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat