Rodičovský příspěvek 2018
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Pajapajinka Na PPM se nastupuje v rozmezí 6-8 týdnů před termínem porodu. Pokud bys pracovala dýl než do těch 6 týdnů před TP, tak se o část PPM připravíš. Pokud budeš mít jedno dítě, tak se PPM pobírá 28 týdnů. Pak máš nárok na řádnou dovolenou v zaměstnání a souběžně s tím nebo po vyčerpání dovolené začneš pobírat rodičovský příspěvek. Ten je celkem 220 tis. Kč (pokud nebudeš mít vícerčata) a sama si ho můžeš zvolit do výše 7600 Kč měsíčně. Vyšší měsíční částku si můžeš zvolit, pokud doložíš k žádosti vyměřovací základ otce dítěte. Částka RP se může měnit co 3 měsíce.
Jinač ale tvá nahlášená rodičovská dovolená se nemusí překrývat s čerpání rodičovského příspěvku. Klidně se můžeš do práce vrátit ve 2,5 letech dítěte a dál pobírat RP. Omezení je tam jen u dítěte mladšího 2 let, kdy při čerpání RP nesmí být v jeslích/školce více než 46 hodin za měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš A když nemám nárok na mateřskou? tak jdu od porodu na rodičák? Jelikož u prvního dítěte jsem musela také na 4 roky ale první měsíce jsem měla tu částku vyšší a pak nižší a vůbec jsem o to nežádala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciet2 Pokud nemáš nárok na mateřskou ani na nemocenskou v souvislosti s porodem (nejsi zaměstnaná), tak po porodu rovnou na rodičák. Žádat můžeš až s rodným listem dítěte. Sama si můžeš zvolit max. 7600 Kč měsíčně. Vyšší částku jedině přes vyměřovací základ otce dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš No ale proč jsem brala 9 měsíců 7600 a pak 3800 přitom jsem neměla nárok…nešlo mi to do hlavy…tenkrát jsem byla na pracáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Ale ted to je od nového roku nějak nově ne? Že si mužu svolit jakoukoliv délku…chtěla bych jen na 2 roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciet2 Předtím jsi měla povinnou čtyřletou variantu a ta je nejdřív 7600 Kč a pak se snižuje na 3800. Ta už je ale zrušená a teď si můžeš zvolit do těch 7600 Kč na celou dobu (co 3 měsíce to můžeš měnit). Na dva roky si to rozpočítat nemůžeš, pokud nedoložíš dostatečný vyměřovací základ sebe nebo otce dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, kdyz si chci dat rodicak z 4 let na 3, co je potreba si vzit na pracak, musi byt i rodny list ditete? Dekuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciet2 píše:
@Lendeš Ahaaaa, a jak je to když podnikám nevíš?
Nevím na co se přesně ptáš? Jestli si můžeš volit vyšší částku RP, když podnikáš? Záleží, jestli si platíš dobrovolné nemocenské, jak dlouho, jaký bys měla vyměřovací základ, ale často OSVČ na vyšší RP nedosáhnou, jedině přes otce. A nebo se ptáš, jestli můžeš podnikat dál při RP? To můžeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ketris Rodný list jsi dokládala k žádosti, takže ten už by chtít neměli. Pokud volíš do 7600 Kč, tak jen formulář ke změně výše RP a občanku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Nějak se neumím zorientovat ve změnách, tak zkouším, jestli se někdo orientuje v úpravě rodičovského příspěvku v roce 2018. Jsem zaměstnanec s měsíčním hrubým příjmem cca 35.000,–Kč. V září se mi narodilo miminko, od července čerpám mateřskou dovolenou 28 týdnů, poté nastoupím na rodičovskou do srpna 2018. V září 2018 již nastupuji do práce. Na mateřské tedy budu jen cca 6 měsíců. Jak se vypočítává výše mateřské? Mohu ji celou vyčerpat za šest měsíců? Syn půjde v roce do jesliček, to mateřskou čerpat nemohu. Moc díky za rady a omlouvám se za anonym z důvodu informací o příjmu.
Mateřskou pobirate 4 až 6 týdnů před porodem í po porodu do 28 týdnů. Do půl roku dítěte a pak přijde rodičovská dovolená a tu můžete vybírat od 1.1.2018 podle nového zákona libovolně. Až budete vyplňovat žádost o rodičovské tak tam je od i do kdy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Nějak se neumím zorientovat ve změnách, tak zkouším, jestli se někdo orientuje v úpravě rodičovského příspěvku v roce 2018. Jsem zaměstnanec s měsíčním hrubým příjmem cca 35.000,–Kč. V září se mi narodilo miminko, od července čerpám mateřskou dovolenou 28 týdnů, poté nastoupím na rodičovskou do srpna 2018. V září 2018 již nastupuji do práce. Na mateřské tedy budu jen cca 6 měsíců. Jak se vypočítává výše mateřské? Mohu ji celou vyčerpat za šest měsíců? Syn půjde v roce do jesliček, to mateřskou čerpat nemohu. Moc díky za rady a omlouvám se za anonym z důvodu informací o příjmu.
Rodičovský příspěvek 2018
Rodičovský příspěvek navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Kdo nárok na mateřskou nemá, čerpá rodičovský příspěvek od narození dítěte.
V rámci rodičovského příspěvku můžete do čtyř let věku dítěte (ale i rychleji) vybrat celkem 220 tisíc korun, respektive 330 tisíc v případě dvojčat nebo vícerčat.
Horní hranice měsíčního rodičovského příspěvku je od roku 2018 výše peněžité pomoci v mateřství, na kterou měl rodič nárok. Pokud rodič nárok neměl, je hranice 7600 korun měsíčně.
Absolutní měsíční strop pro všechny je v roce 2018 částka 36 750 korun.
Rodiče, kteří pobírali rodičovský příspěvek už v roce 2017 a ještě nevybrali celých 220 tisíc, můžou čerpání přenastavit podle nových pravidel. Výši měsíčního rodičovského příspěvku lze měnit jednou za čtvrt roku.
Rodiče dvojčat nebo vícerčat mají od roku 2018 nárok na rodičovský příspěvek v celkové výši 330 tisíc korun (dřív dostávali 220 tisíc jako ostatní). Měsíční strop dávky je 1,5krát vyšší než u ostatních; pro rodiče, kteří nemají nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tedy 11 400 korun.
Rodiče vícerčat, kteří na ně už čerpají rodičovský příspěvek, si můžou zažádat o jeho zvýšení, aby celková čerpaná suma dosáhla 330 tisíc. Dokonce i pokud rodiče vícerčat už původní rodičovský příspěvek (220 tisíc) vyčerpali, můžou do čtyř roků vícerčat požádat o doplacení rodičovského příspěvku a vybrat dalších 110 tisíc (nebo kolik stihnou).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tatana1 píše:
Mateřskou pobirate 4 až 6 týdnů před porodem í po porodu do 28 týdnů. Do půl roku dítěte a pak přijde rodičovská dovolená a tu můžete vybírat od 1.1.2018 podle nového zákona libovolně. Až budete vyplňovat žádost o rodičovské tak tam je od i do kdy.
Mateřská (PPM) se nastupuje 6-8 týdnů před porodem, ne 4-6. A do žádosti se nepíše dokdy ho chce někdo pobírat, rodičák končí vyčerpáním částky nebo tím, že z nějakého důvodu přestane příjemce splňovat podmínky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
Mateřská (PPM) se nastupuje 6-8 týdnů před porodem, ne 4-6. A do žádosti se nepíše dokdy ho chce někdo pobírat, rodičák končí vyčerpáním částky nebo tím, že z nějakého důvodu přestane příjemce splňovat podmínky.
Tak s tím nesouhlasím proto že rodičovskou dovolenou jsem měla napsáno od 16 listopadu 2013 do 31 května 2015 do 2 let dítěte a peníze jsem pobírala do srpna. Pokud nejste zaměstnán tak na výběr nemáte bylo to na 4 roky ale teď je to tak že se můžete vybírat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit