Rodičovský příspěvek 2018
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Saisi Účetní v práci pak k té tvé žádosti od gynekologa připojila přílohu s příjmy a vše odeslala na OSSZ. Tady to je mezi tiskopisy pod názvem „Příloha k žádosti o dávku nemocenského pojištění“: http://www.cssz.cz/…ojisteni.htm
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, mohu „přesunout“ mou maminku na rodičovskou dovolenou? Ačkoliv jsem v rozvodovém řízení? Má s tím někdo zkušenost? Děkuji. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Dobrý den, mohu „přesunout“ mou maminku na rodičovskou dovolenou? Ačkoliv jsem v rozvodovém řízení? Má s tím někdo zkušenost? Děkuji.
Myslíš to tak, že by byla s dítětem na rodičovské dovolené jeho babička? To nelze, pokud jí nebylo dítě svěřeno do péče.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
RD
Dobrý den, poradite mi? Když nemám odpracovaný rok a čekám dite. Kolik budu dostávat každý měsíc jako rodičovský příspěvek. Děkuji za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Simik12 Pro mateřskou (PPM) není nutný rok, ale 270 dnů nemocenského pojištění - to pro ujasnění.
Jinak rodičovský příspěvek si může volit každý do částky 7600 Kč měsíčně. Vyšší částku jen pokud doloží dostatečný vyměřovací základ jednoho z rodičů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
@Simik12 Pro mateřskou (PPM) není nutný rok, ale 270 dnů nemocenského pojištění - to pro ujasnění.Jinak rodičovský příspěvek si může volit každý do částky 7600 Kč měsíčně. Vyšší částku jen pokud doloží dostatečný vyměřovací základ jednoho z rodičů.
Takže můžu mít měsíčně až 7600 ikdyz jsem otěhotněla hned po škole? Já jsem čekala ze ten příspěvek budu mít omezený, ale asi ne. To je super. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Simik12 Ano, můžeš mít i těch 7600 Kč, ale samozřejmě si pak vyčerpáš rodičák rychleji (těch 220 tis. Kč).
A pokud jsi úspěšně ukončila studium, tak pro nárok na PPM se ti studium počítá do těch potřebných 270 dnů nemocenského pojištění a stačilo by ti odpracovat určitou dobu tak, abys byla zaměstnaná v době nástupu na PPM (6-8 týdnů před porodem) nebo byla v tu dobu v ochranné lhůtě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
@Simik12 Ano, můžeš mít i těch 7600 Kč, ale samozřejmě si pak vyčerpáš rodičák rychleji (těch 220 tis. Kč).A pokud jsi úspěšně ukončila studium, tak pro nárok na PPM se ti studium počítá do těch potřebných 270 dnů nemocenského pojištění a stačilo by ti odpracovat určitou dobu tak, abys byla zaměstnaná v době nástupu na PPM (6-8 týdnů před porodem) nebo byla v tu dobu v ochranné lhůtě.
A můžu si určit aji délku? Nebo to je automaticky na 4 roky? Jestli ano jde to udělat aby to bylo jen na 3 roky?.. bohužel maturitu opravky jsem musela odložit, ten měsíc budu rodit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Simik12 Určuje se měsíční částka. Pokud chceš být doma 3 roky, tj. 36 měsíců, tak si rozpočítáš 220 tis. děleno 36 měsíců, což je nějaký 6 111 Kč na měsíc. Co tři měsíce můžeš tu částku měnit, pokud bys chtěla pobírání zkrátit/prodloužit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím maminky, slyšela jsem že lze žádat o nedočerpaný rodičovský příspěvek, ale asi ne v naši situaci, nicméně za zeptání nic nedám. U prvního syna jsem si dala 3letou variantu, pak jsem ale v jeho 17ti měsících neplánovaně otěhotněla a i když jsem si tehdy částku zvedla na maximum-11500,stejně nám propadlo ještě asi 50000.Ted už pobírám rodičák na mladší dceru, nicméně na syna jsem to dočerpat nestihla.Je nějaká možnost ho dočerpat, děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Teruška85 Ne, penize uz propadly statu.. uz o ne zazadat nelze..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hezký den ráda bych se zeptala zda to dobře chápu.. momentálně jsem na ŽL asi 2 měsíce že nedostanu mateřskou vím nicméně rodičovská jak tu píšete je v základu 7600 pokud bych s přítelem chtěla víc doloží tedy on svůj příjem nezávazně na tom že doma s dítětem budu já? a podle toho si určíme kolik a na jak dlouho to bude? On chce určitě zůstat v práci a já doma s dítětem jen těch 7600 by nám nestačilo a chceme to vyčerpat dříve díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Feiit Ano, on si jen nechá potvrdit vyměřovací základ, ale rodičák budeš normálně pobírat ty. A ano, podle toho si určíte maximum, které můžeš čerpat a zvolíte si částku. Maximum je 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu. Počet měsíců pobírání pak bude 220 tis. Kč děleno zvolenou částkou. Měnit částku můžeš co 3 měsíce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Krásný den přeji, nevíte náhodou, jestli je nějaký rozdíl v tom, když na mateřskou nastoupim 8 nebo 6 týdnu před porodem? Šéf mi řekl, ať se na to podívám, že dřív tam nějaký rozdíl byl
dívala jsem se na netu ale o žádném rozdílu jsem nic nedohledala. Jen vždy info, že se nastupuje 8 - 6 týdnu před porodem. Díky moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivulindaa Když půjdeš až 6 týdnů před, budeš mít o dva týdny déle normální plat. Kdybys byla na nemocenské, tak o 2 týdny nemocenské více. Někomu to může udělat i rozdíl v počtu dní dovolené. Ale jinak z hlediska PPM, tak jako tak budeš mít nárok na 28 týdnů PPM (při jednom dítěti) ať nastoupíš kterýkoliv den v tom rozmezí 6-8 týdnů před porodem.
EDIT: A pokud bys šla na tu PPM po předchozí rodičovské a ještě bys dobírala RP, tak to může být taky rozdíl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit