Rodičovský příspěvek 2018
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Budeš moct čerpat rodičovský příspěvek maximálně zhruba ve výši PPM - konkrétně max. 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu. Pokud těch 220 tis. nevyčerpáš za těch 6 měsíců, můžeš pak o RP znovu požádat po druhých narozeninách syna, kdy už se docházka do jeslí nesleduje (nebo dřív, pokud by do nich přestal chodit nebo nepřekračovat 46 hodin).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A požádej si když tak o RP už od měsíce, ve kterém ti skončí PPM, ne až od následujícího. Jedině kdyby ti končila PPM 30.-31. v měsíci, tak by ti už nic z RP nevyplatili.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Materska je 28 tydnu. Takze zadne na materske budu JEN cca 6 mesicu, pokud se narodi jedno dite, je to 28 tydnu. Pote muze nasledovat rodicovska dovolena.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš prosím tě že se bude moct čerpat RP vyšší vím. Platí to i pro nezaměstnané? Pokud chlap bere 50 měsíčně, má vysoký DVZ, může žena volit výši RP dle toho? Nebo tam nějaký omezení bude? Doufám, že mi rozumíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nowuka2 Ano, platí - může volit podle DVZ otce dítěte, je jedno, že ona byla nezaměstnaná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
A požádej si když tak o RP už od měsíce, ve kterém ti skončí PPM, ne až od následujícího. Jedině kdyby ti končila PPM 30.-31. v měsíci, tak by ti už nic z RP nevyplatili.
Ptám se asi jako blbec, ale jak zjistím, kdy mi končí PPM? Na MD jsem nastoupila 25.7. Takže odpočítám od toho data 28.týdnů? Podle toho by byl poslední den mateřské 7.1.2018. O rodičák si tedy zažádám už v prosinci. Začnu pobírat od ledna po dobu 8.měsíců, vychází mi to na přibližně 20.000,–Kč měsíčně (lze to?), vyberu tedy cca 160.000,–Kč, v srpnu požádám o přerušení a za rok (až budou synovi dva roky) požádám o znovuvyplácení tak, abych dovybrala 60.000,–Kč. Chápu to prosím správně?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ptám se asi jako blbec, ale jak zjistím, kdy mi končí PPM? Na MD jsem nastoupila 25.7. Takže odpočítám od toho data 28.týdnů? Podle toho by byl poslední den mateřské 7.1.2018. O rodičák si tedy zažádám už v prosinci. Začnu pobírat od ledna po dobu 8.měsíců, vychází mi to na přibližně 20.000,–Kč měsíčně (lze to?), vyberu tedy cca 160.000,–Kč, v srpnu požádám o přerušení a za rok (až budou synovi dva roky) požádám o znovuvyplácení tak, abych dovybrala 60.000,–Kč. Chápu to prosím správně?
Chápeš to dobře. Konec PPM máš buď napsaný v dopise o přiznání PPM nebo prostě spočítáš, kdy končí těch 28 týdnů. Mně to teda ale vychází na konec 5.2., jestli jsi nastupovala 25.7. Někdy před koncem PPM tedy podáš žádost o RP. Zvolíš výši podle toho DVZ, tedy těch třeba 20 tis. Kč. a až bude syn nastupovat do jeslí, tak si RP stopneš. Myslím, že v praxi to není přerušení, ale prostě ti RP odejmou a pak znovu podáš žádost a dočerpáš zbytek (pokud se ti do té doby nenarodí další dítě, pak by nárok zanikl).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A v tom měsíci, kdy ti končí PPM nedostaneš z RP celých těch třeba 20 tis., ale zvolenou částku minus PPM v tom měsíci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
A v tom měsíci, kdy ti končí PPM nedostaneš z RP celých těch třeba 20 tis., ale zvolenou částku minus PPM v tom měsíci.
To je dobra blbost. V mesici, kdy konci ppm se rodicovsky prispevek dostane jen tehdy, je-li ta cast rodicovskeho prispevku vyssi, nez byla ppm.
Mne koncila ppm 25.6. a za cerven (pomernou cast) jsem dostala 33 tis a rodicak si muz nastavil na 11500 kc, takze za cerven uz mu nic neposlali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jogrr píše:
To je dobra blbost. V mesici, kdy konci ppm se rodicovsky prispevek dostane jen tehdy, je-li ta cast rodicovskeho prispevku vyssi, nez byla ppm.
Mne koncila ppm 25.6. a za cerven (pomernou cast) jsem dostala 33 tis a rodicak si muz nastavil na 11500 kc, takze za cerven uz mu nic neposlali.
A co je na tom blbost? Vždyť píšeš totéž co já v té tučné větě. Však u ní bude zvolený rodičovský příspěvek vyšší než PPM, kterou v tom měsíci dostane a napsala jsem, že dostane zvolený RP minus PPM v tom měsíci. Tedy zvolí si RP třeba cca těch 20 tis., 5.2. jí skončí PPM, která bude třeba 3500 a dostane za ten měsíc RP ve výši 16500.
Tobě (resp. manželovi) nic neposlali, protožes měla PPM vyšší než zvolenou částku RP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosba
Ahoj, moc se v tech prispevcich a davkach neorientuji a proto bych chtela poprosit o radu. Existuje nějaká kniha nebo ekalkulacka, kde bych si vypocitala, s jakymi financemi muzu pocitat? Nasla jsem jen takove, co nezohlednuji delku materske dovolene. Moje cista mesicni mzda je v průměru 70 tisic, partner ma jen 15
takze o muj prijem nemuzeme prijit… o malou se muze starat moje mamka, takze se muzu do prace vratit ihned. Budu mit i tak narok na nejaky prispevek? Zamestnana jsem uz 10 let bez prestavky. Je nekdo z vas v podobne situaci?
Diky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nikkka4 Budeš mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nástup si zvolíš sama v rozmezí 6-8 týdnů před porodem. Kalkulačka pro PPM je třeba tady: https://www.penize.cz/…cky/materska
PPM se pobírá 28 týdnů pokud se ti narodí 1 dítě, v době pobírání PPM nemůžeš vykonávat činnost, ze které ti nárok vznikl - nemůžeš tedy dělat svou současnou práci. Pokud se rozhodneš vzít si v práci MD a čerpat PPM, nemůže to být méně než 14 týdnů a nemůže to skončit dřív než uplynutím 6 týdnů po porodu.
Po dočerpání PPM máš nárok na rodičovský příspěvek v celkové výši 220 tis. Kč (u jednoho dítěte). Měsíční výši si volíš sama, podle toho si pak rozpočítáš počet měsíců pobírání. Od ledna bude možné měsíčně čerpat RP až cca ve výši PPM. Dosud byl strop 11 500 Kč měsíčně. Při pobírání RP můžeš normálně pracovat, jen nesmí být dítě mladší 2 let v jeslích nebo obdobném zařízení déle než 46 hodin měsíčně. Babička (chůva nebo někdo jiný) se o něho může ale starat bez problémů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš diky moc za vysvetleni, to me uklidnilo… vypada to, ze prezijeme ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nějak se neumím zorientovat ve změnách, tak zkouším, jestli se někdo orientuje v úpravě rodičovského příspěvku v roce 2018. Jsem zaměstnanec s měsíčním hrubým příjmem cca 35.000,–Kč. V září se mi narodilo miminko, od července čerpám mateřskou dovolenou 28 týdnů, poté nastoupím na rodičovskou do srpna 2018. V září 2018 již nastupuji do práce. Na mateřské tedy budu jen cca 6 měsíců. Jak se vypočítává výše mateřské? Mohu ji celou vyčerpat za šest měsíců? Syn půjde v roce do jesliček, to mateřskou čerpat nemohu. Moc díky za rady a omlouvám se za anonym z důvodu informací o příjmu.