Rodičovský příspěvek 2018
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahoj všichni,
měla bych dotaz ohledně výše rodičovského příspěvku a jeho výpočtu. Dočetla jsem se, že výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout výši mateřské. Takže to nemůže změnit a ni výše výplaty manžela? Pobírám mateřskou v malé výši, protože jsem měla před otěhotněním malou mzdu, manžel bere hodně, tak jsem myslela, že si budu moct vzít rodičák na kratší dobu s tím, že si přilepšíme, no takhle ale nevím…
jak to tedy je, víte někdo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Inuš11 Můžeš normálně volit částku přes vyměřovací základ manžela. Nevím co jsi přesně četla, ale zřejmě to bylo myšleno buď tak, že kdybys volila ty sama jen dle svého DVZ, tak nesmíš překročit PPM (s tím, že do částky 7600 Kč měsíčně můžou volit všichni) a nebo to bylo myšleno ještě tak, že maximální měsíční částka RP, kterou může někdo s vysokým příjmem pobírat, odpovídá maximální možné částce PPM (což je někde kolem snad 36 tis. Kč, nevím přesně).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, děkuji za reakci. Četla jsem to zde na emimi, konkrétně https://www.emimino.cz/…y-prispevek/ … ve změnách pro rok 2018 a byla tam tato věta, tak mě to zmátlo: Výše rodičovského příspěvku může být maximálně ve výši vaší mateřské (PPM)… tak snad je to tak píšeš ty ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Inuš11 Je to určitě jak píšu. V tom článku to píšou v kontextu toho, že se ta maximální měsíční částka zvýšila až na tu maximální výši PPM, dříve šlo max. 11 500 měsíčně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Dobře, děkuji. Lekla jsem se, že mi to zhatí moje plány ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Dobrý den, vyznáte se, tak bych se chtěla zeptat i já
Jaká je podmínka pro zjištění DVZ? Manžel má smlouvu teprve od března, půjde to napsat na něj nebo musí pracovat nějakou určitou dobu? A ještě jeden dotaz. Už jsem byla s tím jedním papírem na ossz a z druhé strany toho papíru je bod E., kde má něco potvrdit zaměstnavatel. Hodně žen mi ale říká, že od zaměstnavatele nic nepotřebovali
Můj zaměstnavatel mi to vyplnil, ale nerozumím tomu a mám tam vyplněno 3841,– a tak teď nevím, jestli je to správně a třeba mi to nezhorsi výši…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Al3×andra Manžel musí splňovat 270 dnů nemocenského pojištění za poslední 2 roky. Zjišťuje se to z doby před porodem.
Část E se vyplňuje jen pokud jsi byla na nemocenské v souvislosti s porodem (6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu). Pokud jsi čerpala PPM, tak ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Já bych na nemocenské od 4. měsíce. To je ono?
Takže to z manželového platu nebudu moct vypočítat nikdy později? On si platil pojištění, ale nepracoval, protože studoval
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Pokud jsem to od tebe ale pochopila, tak mi to zaměstnavatel neměl vyplňovat, že
Takže asi znova ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Al3×andra Ta poslední část se týká nemocenské v souvislosti s porodem ne normální nemocenské, takže ti to vyplňovat neměl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím dámy, vidím, že se orientujete ve změnách a proto bych se ráda zeptala na dotaz ohledně čerpání RP. Lze zaměstnavateli nahlásit RD v délce 3 let (do 3 let věku dítetě) a rodičovský příspěvek vyčerpat třeba během 1 roku? Mám PPM cca 25.000 Kč a kdybych pokračovala v této částce i v rodičáku, musím cca za rok až vyčerpám 220.000 Kč nastoupit do práce? Musí se tedy délka RD shodovat s čerpáním příspěvku? Klidně budu doma 2 roky zdarma, když si vše vyčerpám rok první, ale nevím, jestli za mě bude hrazeno zdravotní a sociální. Díky za názory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maminky mam dotaz
Mam rodicovsky prispevek do 7/2019 s druhym prckem.. pobiram 7.600,–/mesicne.. nyni jsem tehotna v 8.tydnu tehotenstvi. Termin porodu mam 1/2019.
Nevite, jak to budu mit z rodicovskou s tim druhym prckem? Neprijdu o tech 45.000,– cca..
Hned co budu mit tehotenskou prukazku, pojedu na urad prace optat se, co a jak..
nemate nekdo zkusenost??? Dekuji pekne
Jestli lze rodicovskou zkratit a automaticky mi to navysi?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@misa1990 Určitě si to do toho ledna navyšte tak, aby jste to dobrala do těch 220 000,–. Jinak Vám po porodu naběhne nový rodičák a ten zbytek z rodičáků co pobíráte teď, Vám už nedoplatí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@misa1990 Těhotenskou průkazku na úřad nepotřebuješ. Navýšit příspěvek si můžeš, pokud máš ty nebo otec dítěte dostatečný vyměřovací základ. A navýšit si ho v takovém případě můžeš klidně hned - respektive změna se dá dělat co 3 měsíce. Pokud nemáte dostatečný vyměřovací základ, aby sis ho navýšila, tak s tím neuděláš nic a nevyčerpané peníze zůstanou státu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit