Rodičovství - jaký je váš styl?

381
6.5.17 21:49

Rodičovství - jaký je váš styl?

AHoj,

zakládám tuto diskuzi, protože mě to opravdu velmi zajímá. Ráda bych si popovídala o vašich názorech (prosím bez urážení se navzájem). Jaký máte postoj k rodičovství? Jste spíše moderní maminka, tradiční maminka, nebo taková ta bio maminka? Kupujete rády stylové věci pro děti, nebo raději klasika jako dupačky atd? A jak moc řešíte takové věci jako škodlivost různých barviv, materiálů, případě řešíte ekolockou stránku věci? A co třeba další názory na šátkování, kojení na veřejnosti, očkování… A tedy především na výchovu. Jste spíše přísní rodiče, nebo kamarádští? Jak byste se jako maminky definovaly? A co vám přijde správné? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
6.5.17 21:53

@nanoBETA Definuj moderní/tradiční/bio/přísnou/kamardádskou/stylovou… maminku.

Jako maminku bych se definovala tak, že nejsemn extremně pečovací, ale když jde do tuhého, klidně se kvůli dětem budu brodit hovnama. A jedna moje příbuzná mě definovala jako nechutně praktickou, pod což se s klidným svědomím podepíšu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4470
6.5.17 21:58

Já vychovávám stylem „hlavně se z toho nepos.at“. Nejsem extrémně řešící, ani neřešící vůbec. Jsem k dceři kamarádská, ale umím být i velice rázná, když je potřeba. Řídím se prostě intuicí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
6.5.17 22:00

@nanoBETA Jeee, tohle téma mě strašně zaujalo. Sama nad tím přemýšlím, jak každý pojímá mateřství po svém =).

Já bych se definovala zatím také spíše prakticky, jak píše @Svistice. ALe ještě nemám miminko, teprve čekáme, takže ony jsou plány často různé, než realita, ale kdo ví, jak to bude. Jinak určitě jsem spíše tradiční, než moderní. Líbí se mi miminka v klasických dupačkách, mám ráda klasické věci, určitě bych chtěla do budoucna pořizovat dřevěné hračky, hodně věcí si vyrábět sama atd… Nechci pro dítě moc hraček, a určitě plánujeme přísnější výchovu. Můj názor je, že víc se ve výchově dítěti dát nedá, než pevný morální základ a respekt k autoritám. Co se týká očkování, tak určitě ano, ale střídmě. S čím se dá počkat, tak raději odložit, ale neschvaluji neočkovat vůbec. A co se týká toho bio stylu. My například budeme látkovat. A obecně mám raději recyklovatelné věci, případně znovu použitelné, pratelné, než ty jednorázové… No zase nejskem nějaký eko/bio blázen a nemám problém sem tam použít igelitový pytlík nebo si koupit plastovou lahev…takže tak nějak bych se charakterizovala. Jsem zvědavá, co napíšou další maminky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
6.5.17 22:01

Jsme klasičtí líní rodiče se sklony kopírovat naše rodiče, tzn. pokud jde o prd, tak se z dětí nepos.at a taky žít vlastní život a pokud jde do tuhého, tak jak psala @Svistice třeba brodit hovna. a pro děti

co prožívám je zdravá strava a materiály co dítě obklopují, co neprožívám je styl či design, co se mi líbí to se mi líbí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13773
6.5.17 22:18

Řeším docela stravu, očkování, obouvání, škodlivé věci atd., ale nemyslím si, že nějak extrémně. To ale moc nesouvisí s výchovou. Ve výchově jsem myslím milující, do určité míry i pečující, kamarádská, hodně respektující a tolerantní, ale vyžaduji i určitá pravidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
6.5.17 22:19

Jsem pečující, starostlivá, kamarádská maminka, ale mám nastavené limity, které děti nesmí překročit, pak je zle. Přes veškerou pečlivost ohledně domácnosti a dětí jsem si nenechala vzít svou identitu, takže se stejně tak starám i o sebe, jak po fyzické, tak i psychické stránce. I já mám svůj život, své zájmy. Partnerský život.
Co se týče jídla, tak na bio si nehrajeme, ale složení potravin řeším. Pak razim heslo všeho s mírou. Pokud čokoládu proč ne občas, ale kvalitní atd.
Hodně si potrpíme na kvalitu co se týče oblečení, bot, ale trendy jsou nám fuk. Takže taky spíše praktická žena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
6.5.17 22:19

Nejsem teda bio matka, jasne zajimam se co diteti davam, ale obcas dostane i neco totalne nezdravyho… nevim co je tradicni nebo moderni, ja sem flegmaticka takze je mi fuk vo malej dela, dokud nemam byt vzhuru nohama nebo neni ohrozeny jeho zdravi, ale nadruhou stranu sem i prisna co se tyce chovani na verejnosti, uklidu kdyz si dohraje atd.. nejaky bolistky neresim, kdyz spadne sam se zvedne a nebeha za mnou s kazdou prkotinou, protoze kdybych ho mela utesovat za kazdej pad tak nedelam nic jinyho, nadruhou stranu je tim padem dost odolnej, i kdyz venku treba padne osklive, odre si koleno, prasti se do hlavy nehrozi zadny hystericky sceny, oklepe se a de dal… co se tyce obleceni libi se mi stylove veci, nakupuju hodne moderni, vetsina vypada jako obleceni pro dospelaky, klasicky dupacky kosilky overalky apod u nas nejedou ani mi to nepride moc prakticky… jinak satkovani mi nevadi, ale nedelala jsem to kuli problemum se zady, ale obcas by se mi hodilo mit volne ruce, kojeni na verejnosti sem taky neprovadela, ale je to kazdeho vec, pro me je to dost intimni, takze ven mel lahev s cajem a musel vydrzet domu. Ockovaci rozhodne jsem, mame i nepovinna ockovani, ktere jsme si priplatili a zadne sme neodkladali. Prisna nebo kamaradska zalezi jak na co, jak uz sem psala na uklid, hystericke sceny atd jsem prisna, mam rada klid, ale zas si myslim ze sem i kamaradska se synem provadime ruzne blbosti, dostava hodne odmeny za dobre chovani, za sikovnost, je chvaleny, hrajem hry, na ktere by dospelaci bezne asi nepristoupili :) nejsem zadny radikal, se vsim sa mirou, malej si kolikrat dela co chce ma hodne volnosti, a cim bude starsi tim mu budu do jeho veci kecat min, jedina podminka je aby se choval slusne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
6.5.17 22:22

Tak já řeším stravu, ale né zase nějak šíleně, žádná bio matka nejsem, ale koukám na složení potravin, ale dám vyzkoušet nové chutě. Snažím se něco naučit a hrát si s nima, ale když potřebuju něco udělat, tak si v klidu pohrají i sami. Snažím se být kamarádská, ale když zlobí, tak zakročím rázně. Jak píšou holky, pro děti se budu i brodit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
6.5.17 22:24

Nevím, jakým přídavným jménem se charakterizovat.
Výbavu jsem měla z druhé ruky, látkovala jsem, nosila jsem v manduce, znakovali jsme, příkrmy ač jsem chtěla vařit, tak mi to starší odmítala. Kupované snědla. Mladší už neremcala a jedla i doma připravené.
Holky jsou očkované, i navíc mají očkování.
Kojila jsem do dvou let i na veřejnosti, když byla poptávka. Shodou okolností si dneska dcera opět vzpomněla, že byla kojená a měla tendenci se přisát, je odstavená asi 6m a pořád loudí. :D

Přečetla jsem hodně „výchovných“ knih a z těch jsem si „vyzobala“ to co je mi blízké a myslím, že bych k tomu dospěla i sama. Jen teď můžu říct, že jednám podle určité „filozofie“.
Přijde mi, že toto nejde nastudovat, buď to v člověku je nebo není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6879
6.5.17 22:34

Skoda, ze sem nenapisou deti, jestli i ony vidi sve maminky jako pratelske, kamaradske, razne, jak se tady vetsina oznacila ;) nereju, jen mi to vyvolalo usmev na rtech, takovy maly slet bajecnych mamin :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
6.5.17 22:40
@Jogrr píše:
Skoda, ze sem nenapisou deti, jestli i ony vidi sve maminky jako pratelske, kamaradske, razne, jak se tady vetsina oznacila ;) nereju, jen mi to vyvolalo usmev na rtech, takovy maly slet bajecnych mamin :mrgreen:

Mám dcerku už větší a ta mě tak popsala, jestli
to bylo v rámci zachování domácí pohody nebo pravda, tak to už těžko říct no :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
6.5.17 22:45
@Jogrr píše:
Skoda, ze sem nenapisou deti, jestli i ony vidi sve maminky jako pratelske, kamaradske, razne, jak se tady vetsina oznacila ;) nereju, jen mi to vyvolalo usmev na rtech, takovy maly slet bajecnych mamin :mrgreen:

jojo to mě taky napadlo :D :D já sama sebe teda jako kamarádku-matku nevidím, jak jsem psala - inklinuju k tomu jak mě vychovala moje mamka, protože to je můj vzor a ta vždy říkala - my dvě nejsme kamarádky, jsme dcera a matka, kamarádky máš ve škole, budeme spolu skvěle vycházet a já pro tebe udělám co budu moct, můžeš za mnou přijít s jakýmkoli problémem a pomůžu ti ho vyřešit, ale jak začneš vyvádět (tím myslela zlobení, špatný prospěch), tak se mnou žádná sranda nebude a budeme válčit
fungovalo to na nás, nevidím důvod proč by to nemělo fungovat na moje dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
506
6.5.17 22:57

Já jsem asi něco od všeho trochu :D někdy bio, někdy ne… na ven starší hadry po prabábě, do města nový kus. Jsem přehnaně uzkostlivá, ale snažím se to neventilovat před smráďatky, abych nebyla až taková opičí máma a oni s toho neměli nějaký trapný pocity :).Co se týká výchovy… záleží na zátěži onoho dne. Snažím se vychovávat děti láskou, tzn. žádné fyzické tresty, nekřičet.. jo, holky, ne vždy to jde. Tak na zadek už taky dostali a někdy řvu jak pavián. Ale myslím, že těhle dnu je opravdu málo. Jinak jsem očkovací, každý den koupeme, nechodíme ven za každého počasí a chci, aby děti věděli, že je miluju. Taky nečtu žádný knížky o výchově. Já myslím, že každá máma zná svoje dítě nejlíp a vychová ho přesně tak jak cítí, že to pujde. Každý dítě je jiný a ne na každé platí jedna a ta samá kniha. Já raději řeším vše pocitově. Na každé z mých dětí třeba platí jiný styl vysvětlování…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1874
6.5.17 22:58

Asi jsem moderní v tom, že hodně používám internet… :mrgreen:

Jsem i bio - dost jsem načetla o porodech, každé dítě jsem 2 roky kojila, zajímám se o očkování, děti jsem nosila v šátku, používala jsem látkové plenky… přísná jsem byla zezačátku ohledně stravy, ale v tom jsem už hodně polevila… Zdraví já prostě strašně řeším… :roll:

Ohledně výchovy: i když jsem pár knížek o výchově přečetla, tak je beru s rezervou, řídím se spíš intuicí a svým úsudkem, v praktických věcech nejsem moc důsledná (nejsem moc praktická), třeba uklízení hraček nám trochu hapruje… myslím, že důsledná jsem celkem v takové „sociální výchově“ - snažím se aby se děti k sobě navzájem dobře chovaly, uměly se omluvit… to se mi snad i celkem daří… :think: Snažím se být spravedlivá… záleží mi na tom, aby měly děti mezi sebou dobré vztahy…
Podporuji děti v tom, co je baví, na co jsou nadaní, trochu je vedu ke sportu, tanci a dceru jsem natlačila do houslí… v tom bych chtěla pokračovat i do budoucna… Zatím nějak extrémně neřeším školu - klasické vzdělání… tomu nechávám volný průběh…

Asi mám k dětem i dost kamarádský vztah - třeba s nimi skáču na trampolíně, čtu jim knížky, povídám si s nimi, všechny jsem naučila jezdit na kole, dceru i na inlinech, letos jsem jim koupila i klasické brusle, lyžuji s nimi, sáňkuji, nedávno jsem se nechal ukecat dokonce do hry na schovku… :lol:

V něčem jsem i dost konzervativní - třeba jim netlačím, jak se dělají děti (na jedné přednášce paní psycholožka doporučovala, aby děti byly poučeny v 5 letech) :roll:

Celkem i ráda pro děti nakupuji oblečení, většinou ale na burze nebo přes mimibazar… kupuji, co se mi líbí, nemusí to být nutně in…

V poslední době se snažím být co nejvíc líná, abych to všechno přežila… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí