Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jak píšou holky,na dětské DM kupony se tam musíš zaregistrovat.Nám přišla knížtička jěště na 3tí narozeniny.Dost se tam dají ušetřit kačky.Ubrousky,příkrmy na cesty atd. jsem kupovala tam.Nebo jestli máš blízko do zahraničí tak pleny atd taky tam…Na MMB toho nakoupíš spousty,musíš mít štěstí a nakoupit u jedné paní více oblečků ![]()
Zvládli to jiní,zvládnete to taky ![]()
Jo a ku příkladu,já úracuji na půl úvazku i po skončení rodičáku.Před těhotenstvím jsem brala o 10tis. Víc než teď a už jsme takhle zvyklí žít.Ani mi to nepřijde,nejezdíme teda k moři-taky hlavně kvůli dvoum hafanům,ale mě se líbí u nás.Na Lipně nebo Orlíku…Nakupování v sekáčích,bazírkách,potraviny a pleny na akce…dá se ušetřit spousty peněz.A místo blbůstek pro miminky ať nosí pleny,ubrousky,penízky do prasátka atd…
Pro těhulsky kuponky jsem prisla do DM, vyplnila nejaky papir, ukazala tehulkovskou prukazku a dala mi je vedouci.
Na mimco mi rekla, ze mi je daji po narozeni, ze staci poslat e-mail (asi s kopii rodneho listu) a poslou je postou ![]()
Ahoj, nevím, co dělá tvůj manžel za práci, ale vydělaných 12tis. je teda docela málo na chlapa… Bych do nějaké další práce uvrtala spíš jeho, at se snaží, tatínek…
![]()
Shílenka píše:
Ahojky Anonymní,
tak to udělej jednoduše, najdi si nějakou práci doma na pc, abys aspň nějakou kačku navíc hodila do prasátka. Já to tak taky udělala a dnes mám příjem vyšší než kdybych chodila do práce a přitom jsem s dětmi doma![]()
![]()
to by mne zajímalo, čím se živíš
![]()
Vím, že je tu milión diskuzí na téma finance v rodině, mě by zajímala jedna věc. Jsme standartní rodina s dvěmi dětmi, psem a autem, byt v osobním vlastnictví, děti jsou mladší a starší školák běžně rozežraní co do svých potřeb. Manžel vydělá kolem 25 tisíc čistého, já cca 14. Chtěla bych vědět, kdo máte podobné zázemí, kolik byste byli schopni z našeho příjmu přibližně ušetřit. Splátky počítám do toho ušetření. Díky za ochotu. ![]()
@Anonymní píše:
Vím, že je tu milión diskuzí na téma finance v rodině, mě by zajímala jedna věc. Jsme standartní rodina s dvěmi dětmi, psem a autem, byt v osobním vlastnictví, děti jsou mladší a starší školák běžně rozežraní co do svých potřeb. Manžel vydělá kolem 25 tisíc čistého, já cca 14. Chtěla bych vědět, kdo máte podobné zázemí, kolik byste byli schopni z našeho příjmu přibližně ušetřit. Splátky počítám do toho ušetření. Díky za ochotu.
Kdyz jsme meli podobne prijmy, ale jedno dite, tak jsme platili 30 tisic. Ted to rozhodne neusetrim, nevim kam to strkame a jak jsme zili predtim ![]()
@xjuklickova píše:
Kdyz jsme meli podobne prijmy, ale jedno dite, tak jsme platili 30 tisic. Ted to rozhodne neusetrim, nevim kam to strkame a jak jsme zili predtim
To jste 30 ušetřili nebo naopak? ![]()
@Anonymní píše:
Vím, že je tu milión diskuzí na téma finance v rodině, mě by zajímala jedna věc. Jsme standartní rodina s dvěmi dětmi, psem a autem, byt v osobním vlastnictví, děti jsou mladší a starší školák běžně rozežraní co do svých potřeb. Manžel vydělá kolem 25 tisíc čistého, já cca 14. Chtěla bych vědět, kdo máte podobné zázemí, kolik byste byli schopni z našeho příjmu přibližně ušetřit. Splátky počítám do toho ušetření. Díky za ochotu.
Po odečtení provozních nákladů (hypotéka, energie a další pravidelné poplatky, jídlo, oblečení, drogerie, doprava apod., bychom byli na nule.
Ale tvá otázka je špatně položená. Protože jde jen těžko porovnávat. I když má rodina stejný příjem a stejný počet osob, tak ty fixní náklady můžou být diametrálně odlišné (různá výše hypotéky, různý druh vytápění + metráž bytu/domu, různě drahé vodné s stočné, jestli někdo dojíždí za prací x km denně nebo dělá v místě bydliště, zda vlastní jedno či víc aut…).
@Anonymní píše:
Po odečtení provozních nákladů (hypotéka, energie a další pravidelné poplatky, jídlo, oblečení, drogerie, doprava apod., bychom byli na nule.Ale tvá otázka je špatně položená. Protože jde jen těžko porovnávat. I když má rodina stejný příjem a stejný počet osob, tak ty fixní náklady můžou být diametrálně odlišné (různá výše hypotéky, různý druh vytápění + metráž bytu/domu, různě drahé vodné s stočné, jestli někdo dojíždí za prací x km denně nebo dělá v místě bydliště, zda vlastní jedno či víc aut…).
No a kolik je hypotéka? To právě počítám do toho ušetření, že jsou to peníze bokem. Kdybyste ji neměli, tak to máte ve slamníku. Jde mi o to, že hypotéku nemáme, ale nic moc neušetříme a dovolené nebo hodně projeté nafty v tom není. A tady čtu, jaké lidi platí půjčky a hypotéky a taky kolikrát nemají nadstandartní příjmy, tak si myslím, že bysme taky měli ušetřit, ono by nám nic jiného ani nezbylo, kdybychom prostě si to bydlení museli pořídit.
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…kdyz pocitas splatky do usetrenych penez, tak usetrili. V tech 30 byly hypoteka, nekolik preklenovacich uveru na rekonstrukci, leasingy na auta, nejaky spotrebitelsky uver…Ted uz mame finance jinde, tak je to jine, leckdy složitější…
@Anonymní píše:
Anonym MK - Máme podobné příjmy, 2 děti mladšího věku (tzn. ještě neznáme platby školních lyžáků apod.) a nemáme hypotéku. Šetříme cca 5tis. dlouhodobě (důchod, dětem), tak 3tis. krátkodobě (opravy, nákupy větších věcí), a hodně nás tedy stojí to, že živíme 2 auta a 2 nemovitosti (byt a chalupa). V průběhu roku jsou ještě mimořádné příjmy (bonusy, vratka daní) a z nich financujeme dovolené a nějaké ty další radosti.
Já 34, manžel RD 6000. Hypo, splatky úvěru, pujcka, ruzne poplatky cca 16000. ![]()
@Anonymní píše:
Anonym MK - Máme podobné příjmy, 2 děti mladšího věku (tzn. ještě neznáme platby školních lyžáků apod.) a nemáme hypotéku. Šetříme cca 5tis. dlouhodobě (důchod, dětem), tak 3tis. krátkodobě (opravy, nákupy větších věcí), a hodně nás tedy stojí to, že živíme 2 auta a 2 nemovitosti (byt a chalupa). V průběhu roku jsou ještě mimořádné příjmy (bonusy, vratka daní) a z nich financujeme dovolené a nějaké ty další radosti.
Díky, ušetříte dost. No je pravda, že pro větší děti jsou už prostě výdaje někde jinde, než když byli malí. Staršák bude končit základku a mám pocit, že je to černá díra.
@Anonymní píše:
No a kolik je hypotéka? To právě počítám do toho ušetření, že jsou to peníze bokem. Kdybyste ji neměli, tak to máte ve slamníku. Jde mi o to, že hypotéku nemáme, ale nic moc neušetříme a dovolené nebo hodně projeté nafty v tom není. A tady čtu, jaké lidi platí půjčky a hypotéky a taky kolikrát nemají nadstandartní příjmy, tak si myslím, že bysme taky měli ušetřit, ono by nám nic jiného ani nezbylo, kdybychom prostě si to bydlení museli pořídit.
Hypotéka je 10 000 Kč.
Udělej si domácí účetnictví: piš si každý nákup, každou platbu, dejte dohromady informace kolik protopíte, protočíte vody, spotřebujete elektřiny (nejen v Kč, ale i v kWh, m3)… Pak budeš vidět, kam ty peníze mizí a budeš moci zhodnotit, zda ty výdaje na jednotlivé věci jsou nezbytné nebo zbytné.
Nam by jeste chybelo, nam by o nestacilo.
Ale mame dve deti skolniho veku, kazdy mesic neco chybi… mam pocit, ze stale kupuju nejake boty, hadry, potreby na krouzky a sport, potreby do skoly, platim zalohy a doplatky na tabory, skoly v prirode, lyzaky, poplatky za cosi a kamsi (mam ted na mysli rocni zalezitosti), pojisteni, dane, servisy za auto, povinne ruceni… Obcas usetrime relativne hodne, obcas musime z toho vzit, abychom vysli…