Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,ted jsem se vratila z nemocnice,byla jsem na laparce.Zaver takovy(moc jsem to nepobrala,jdu tam jeste 10kvetna tak mi to snad vysvetlej vic) ze mam rohovou delohu.Takze mi prej po nariznuti vajecniku bude fungovat jen jedna strana,ta druha strana jako vajecnik a vejcovod je prej na nic ze tam mam nejakou pricku ktera nespojuje vejcovod s delohou
neda se s tim nic delat
a ze kdyz otehotnim tak je vysoke riziko potratu.A muj dotaz zni,mate tady taky nekdo rohovou delohu? nebo jak se tomu rika? a donosily jste deti? snad sjte mne ted nekdo pochopil
sama jsem zmatena.budu rada za jakykoli prispevek ![]()
Nevím, jestli ale nemůže existovat vada „rohová“ děloha.
Každopádně - tu jednorohou mám a v mém případě na to přišli až v těhotenství (žádnou laparoskopii nebo operační zákrok předtím jsem neabsolvovala). To se nejdřív můj gyn dr. pozastavoval nad tím, že je mimino pořád na jedné straně. Bylo i ve špatné poloze, rodit jsem měla plánovaným CS (kvůli poloze plodu a ještě mojí vadě oční sítnice). Když jsem přišla na UZ do porodnice asi v 37. TT (zda se mimi neotočilo a domluvit termín), hned dr. uvedla do zprávy VVV dělohy matky. Až po té, co mne fikli, vlastně viděli opravdu příčinu.
Problémy jsem žádné neměla. Teda když nepočítám to, že jsem původně měla mít dvojčata, ale jedno asi v 9.TT zaniklo. Tehdy se nad tímnikdo nepozastavil, bylo mi řečeno, že to je dost běžné a dr. připsal dg „syndrom mizejícího dvojčete“.
Jajo, fakt nevím, možná to mohlo souviset s tou vadou (zpětně jsem si říkala, že to příroda asi zařídila, kdo ví, jak bych donosila dvojčata
- i tak jsem rodila v 38+0, den před plánovaným CS
) , nicméně myslím, že ta poloha plodu s tím asi souvisela, už tam asi bylo málo místa.
Od dalšího těhotenství mne nikdo neodrazuje.
Uvidíš, co ti řeknou, může se jednat o něco jiného - mně v podstatě chybí část (jeden roh) dělohy. Ale neboj, děloha je pružná, mimčo určitě donosíš. ![]()
Kamarádka tento problém má také, první těhotenství skončilo potratem, to ještě o vadě dělohy nikdo nevěděl, zjistili to až v druhém těhotenství, chlapeček se narodil o 10 týdnů dříve. Ve třetím těhotenství bylo vše ok a druhý chlapeček se narodil normálně v termínu.
jezkovi oci tak ted jsem zmatena jeste vic nez predtim
ale uklidnuje mne ze mate deti nebo kamaradky
snad budu moudrejsi po dalsi konzultaci kdybych aspon nasla na netu ten obrazek co mi kreslil jak to vypada,ale takhle jsem uplne ztracena ![]()
@Alichi Můžu se zeptat, co to znamená? Dítě je pořád jen v jedné polovině dělohy? Děkuji za info ![]()
@Naima - v mém případě ne - dítě bylo v celé děloze, ale protože tvar/rozměr dělohy je primárně špatný, chybí jí (plácnu) např. třetina (ale tolik asi ne), tak se zvětšovala dle svých možností na tu dobrou stranu.
Jinak určitě jsou tu holky, co mají tzv. septum v děloze (tzn. přepážku), pak je dítě jen v určité části.
jojo on mi rikal ze jsou i takhle ty prepazky a ze holky dite maj
sakra jdu se strachat v netu treba narazim na to co potrebuju a pak to snaz pochopim ![]()
@Alichi tak jsem ten obrazek nasla na netu,je to jednoroha
mas pravdu ![]()
Ahoj, mám to samé, co ty..ještě těhotná nejsem, ale taky to řeším, jestli chceš, zanech mi email a můžem si o tom víc popovídat.. S.
@Sasi22 píše:
jo nejsem registrovaná… takže mi to zanech tady..
jee konecne nekdo stejnej jako ja! a jak ti na to prisli? a jak dlouho se snazis? a kolik ti je?
janca.markova1984@seznam.cz
Ahoj, hele myslím, že nás je víc, neboj… já se te´dka nesnažím, ale já k tomu měla další problémy… ale máš určitě to samé jak já, podle popisu stopro! Přišli mi na to při laparce… jsem o 2 roky starší..