Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Po roce snažení jsme dostala Utrogestan. Kvůli zkrácení a srovnání cyklu (30-35) a špinění od ovulace po MS. Měla jsem ho brát 17-26. Ovulace byla 14DC. Jenže už 24DC jsem začala lehce špinit a 26DC večer jsem už začala krvácet.
Máte někdo stejnou zkušenost? ![]()
Ahoj, také jsem začala brá utrogestan před pár dny. Mám špatnou funkci žlutého tělíska. MS před dobráním může být způsobena nasazení utroše ještě před proběhnutím ovulace. Ty jsi měla ovulaci zjištěnou jak? Pokud nebyla potvrzena ultrazvukem je dost pravděpodobné že jsi utroše nasadila moc brzo.
Holky a vy, máte některá zkušenosti s nasazením utrouše na podporu žlutého tělíska? Za jak dlouho vám pomohl? Respektiva pomohl vám k otěhotnění?
Já ano.. Brávala jsem Utrouš 15-25DC, MS mi tak chodila cca 22DC. Doktorka mi řekla, že ho mám vysadit, jak začnu špinit a pak mi upravila dávkování na 5 dní 1-0-1 15-19DC a MS mi došla taky 22DC, ale už dva tři dny po dobrání. Takže jsem si braní Utrogestanu sama posunula na 20-25DC a MS chodí 27-28DC.
já jsem dostala utrouš na podporu žlutého tělíska a ještě mi byl píchnut po ovulaci píchnut pregnyl, který sice všeobecně slouží k vyvolání ovulace, ale píchá se někdy i po už proběhlé ovulace na podporu žlutého tělíska. Já jsem to tak měla teď, utrogestan jsem dobrala včera, tak uvidím, jaký to mělo efekt:)
Netestuji, protože to nemá smysl - pregnyl způsobuje falešné těhotenské testy (je to HCG).
Tak uvidím, kdy to dostanu. Zatím nic, ani známka po krvi, ale už asi 5 dní mě bolí břicho jako na MS. Myslela jsem, že by to už mohlo být těhu, ale prý to dělá právě utrogestan, takže se nechám překvapit.
@Maky.p a ty sis to posunula sama? A víš kdy máš ovulaci? Utroš se nesmí brát před ovulací, tak aby sis to tím nestopla. Teda nevím, nejsem odborník, ale jeden doktor mi řekl, že mám utroš začít brát 14DC, ale vůbec nevěděl, kdy mám ovu a druhej doktor mi řekl, že smím brát utroš až když mi UTZ ověří, že OVU proběhla.
Začala jsem trochu krvácet - růžový hlen, pak tmavé špinění a to trvalo 3 dny, kdy jsem nasadila utrogestan a pomalu to vymizelo.
Vím, že to není moc potvrzujícího, tenhle cyklus zkusím ovulační testy.
Hlavně o tom, že se má brát utrogestan až po ovulaci jsem se dočetla až dneska na netu ![]()
Je teda lepší vykašlat se na to braní 17-26DC a nasadit ho hned po zjištění ovulace?
já jsem to brala až když jsem skutečně věděla, kdy byla ovu.
Já mám ale nepravidelné cykly, takže poznat ovu není zrovna jednoduché.
Tento cyklus jsem šla k doktorovi, když mi začal sílit OVU test a cítila jsem bolest vaječníků - napřed se díval skepticky, že to poznám sama, ale udělal mi UTZ a řekl, že skutečně ovu do dvou dnů proběhne. Objednal mě za 4 dny a potvrdil, že k ovu došlo a že sliznice je dostatečně vysoká, tak že je vše ok.
Ale ovu testy si prostě dělám, ať to poznám. Kdybych měla cykly fakt pravidelné, tak bych se na to vybodla za ty peníze, ale takhle ať aspoň vím:)
Ale pozor na to - když test ukáže ovu, tak ovu proběhne až druhý den myslím, tak bych si to zase nějak neposouvala.
@Mishka85 píše:
já jsem dostala utrouš na podporu žlutého tělíska a ještě mi byl píchnut po ovulaci píchnut pregnyl, který sice všeobecně slouží k vyvolání ovulace, ale píchá se někdy i po už proběhlé ovulace na podporu žlutého tělíska. Já jsem to tak měla teď, utrogestan jsem dobrala včera, tak uvidím, jaký to mělo efekt:)
Netestuji, protože to nemá smysl - pregnyl způsobuje falešné těhotenské testy (je to HCG).
Tak uvidím, kdy to dostanu. Zatím nic, ani známka po krvi, ale už asi 5 dní mě bolí břicho jako na MS. Myslela jsem, že by to už mohlo být těhu, ale prý to dělá právě utrogestan, takže se nechám překvapit.
Tak to jsme na tom podobně jen ten preznyl nemám, tak alespoň budu moci brzo testnout. Utrouš by test ovlivnit neměl, tak držím palečky a pevné nervy. Také jsem na to zvědavá, po roce jsem zase plná madějí. Jo břicho mě taky bolí a je mi na zvracení ale to je asi z toho utrouše.
Holky a vám nejdřív dělali hormonální profil před nasazením Utrogestanu?
Mě totiž jen nasadila Utrogestan na 3 měsíce s tím, že když se nezadaří, tak mám přijít v létě na preventivní kontrolu a teprve pak mi udělá hormonální profil a muže pošle na spermiogram.
Já nevim, jsem docela naštvaná, jednak mi od rána neberou telefon, abych se na tohle zeptala a pak čekat dalšího čtvrt rok ![]()
@Mishka85 píše:
já jsem to brala až když jsem skutečně věděla, kdy byla ovu.
Já mám ale nepravidelné cykly, takže poznat ovu není zrovna jednoduché.
Tento cyklus jsem šla k doktorovi, když mi začal sílit OVU test a cítila jsem bolest vaječníků - napřed se díval skepticky, že to poznám sama, ale udělal mi UTZ a řekl, že skutečně ovu do dvou dnů proběhne. Objednal mě za 4 dny a potvrdil, že k ovu došlo a že sliznice je dostatečně vysoká, tak že je vše ok.
Ale ovu testy si prostě dělám, ať to poznám. Kdybych měla cykly fakt pravidelné, tak bych se na to vybodla za ty peníze, ale takhle ať aspoň vím:)
Hmm koukám doktor s úplně jinym přístupem… mě udělala UTZ, řekla, že tam mám jeden dominantní folikul, předepsala utrogestan a toť vše…
mě ten první doktor dal utroš bez uvážení jen proto, že mám delší a bolestivé cykly. Nic jiného nezkoumal, jen že to mám brát 14DC a dalších 10 dní. Já jsem to nejedla, protože jsem se už na netu dočetla, že když vím, že mám ovu později, tak je to nesmysl.
Pak jsem šla k docentovi do CARU, ten mi nechal vzít krev na hormonální profil, genetiku, udělal kontrolu tím UTZ té ovulace a pak teprve že smím vzít utroš.
Jo a po utrouši nejen že bolí břicho, ale někomu bývá i na zvracení, tak si to lidi pletou s těhotenstvím.
Sperio zatím nedělali, protože přítel tam zatím jít nechce, že to řeším brzo (8 měsíců), ale když jsem tam byla na UTZ, tak se mě zeptal, jestli jsem měla den předtím sex, já řekla že jo, tak mi vzal tzv. postkoitální test, že zjistí, jestli jsou ti jeho spermouši ještě ve mě, jak jsou vytrvalí a hlavně jestli jsem je „nezabila“. To dopadlo dobře.
@Mishka85 píše:
"Maky.p a ty sis to posunula sama? A víš kdy máš ovulaci? Utroš se nesmí brát před ovulací, tak aby sis to tím nestopla. Teda nevím, nejsem odborník, ale jeden doktor mi řekl, že mám utroš začít brát 14DC, ale vůbec nevěděl, kdy mám ovu a druhej doktor mi řekl, že smím brát utroš až když mi UTZ ověří, že OVU proběhla.
Jo, posunula jsem si to sama, protože jsem nechtěla mívat cykly jen po cca 20ti dnech. MS mi zkončila a za 14 dní tu byla zas
S tím, že se Utrogestan nemá brát před ovulací, máš pravdu. Pokud ho ale vezmeš den před ovulací nebo v den ovulace, už ji nestopne
Já jsem dostala Utrouš na srovnání cyklu, takže jsme se na ovulaci nedívaly. Jakmile se mi zkrátil cyklus, tak jsme nasadily Clostilbegyt na ovulaci, ta mi po těchto práškách chodí 17DC a 20DC nasazuji Utrogestan
Ale já jsem jiný případ, mám PCO a ovulaci bez Clostilu nemám..