Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj, mám roční holčičku a včera jsme byli na prohlídce. Doktorka nic neříkala, jenom to, že je drobnější po mě (mám 164 cm a kolem 50 kg). Dceři naměřili 69 cm, obvod hlavy 43,5 cm a hmotnost 7750 g. Odpoledne jsem se koukala do průkazky na předchozí údaje z 6 měsíční kontroly a začala jsem jako správná matka hysterka pěkně vyšilovat. Za těch 6 měsíců totiž vyrostla pouhé 2,5 cm, hlava porostla o 1 cm a přibrala necelé kilo.
Je pravda, že se teď konečně hodně rozpohybovala, leze jak drak, všelijak se koulí, začíná se stavět u nábytku… Také má už 8 zubů. Ale ten pomalý růst mi teda nasadil brouka do hlavy. Kor když jsem to srovnala se synem, který v tomto období porostl 9 cm - z 68 na 77 cm! Přesto teď patří mezi vrstevníky spíš k menším.
Mám to řešit a urgovat u doktorky podrobnější vyšetření? Rostlo něčí dítě také tak málo?
Moje dcera měla na roce 7300, merila 72 cm a obvod hlavicky měla 43,5 ale od půl roka tedy pribrala 1.3 kg, vyrostla o 9 cm a obvod se jí zvětšil o 3 cm. Já bych ten růst tedy pohlidala, naše malá je taky drobek proti vrstevníkům a já mám 163, muž 173
Porovnavej kg a výšku, ne děti se sebou. Taky si zohledni její porodní váhu, měla by ji mít trojnásobnou. Respektive pokud při narození měla 3kg, v půl roce by měla mít cca 6kg, a v roce cca 9kg. Pokud špatně pribira, nechala bych ji vzít krev a udělat rozbor. Nicméně sestry holčička jedna má ve 3 letech 13kg, a druhá ve skoro 6ti letech 15 kg (výškově jsou maličký, o proti vrstevníkům)… Obě jsou zdravé, jen jedna je jedlik a druhá ne…
Nesrovnavej kluka a holku, holky obecne rostou pomaleji. Po 6. mesici se rust zpomaluje, to urcite vis. Navic ty deti kolikrat rostou skokove. Jak to vypada na rustovem grafu?
Dítě by si mělo držet růstovou křivku. Takže zadej hodnoty od narození do grafu a hledej, jestli si drží tu křivku. Pokud se začne propadat, je to důvod zbystřit.
Taky pokud se dítě měří ještě v korýtku, tak výsledek měření je plus mínus centimetr až dva, podle toho, jak se mrská.
Některé děti také rostou skokově. U nás dcera okolo čtvrtého roku nevyrostla za půl roku ani o centimetr, že i endokrinoložka lehce znejistěla. Nicméně na další kontrole za necelé 3 měsíce měla najednou o 4 cm víc.
Jak už se tady píše, vytisknout si růstový graf a poctivě zapisovat. Třeba na maminkam tečka cz jsou ke stažení, jsou lépe přehledné, než zadní strana průkazky. Tam přesně uvidíš, jestli dítě jede po své linii od narození. Je běžné, že někdy je tečka Mírně nad nebo pod. Na stránkách rustovyhormon tečka cz je více informací, jak graf číst.
Mě překvapuje, že dítě bylo měřený v půl roce a pak až v roce? U nás se měří co dva měsíce…ale taky to může být částečně dané tím, že půlroční se měří v leže a roční ve stoje…u nás jak si stoupli, tak dr. už taky nenaměřil tolik…
Ahoj, mám 3-letého kluka, který je od malička prcek. Pořád rostl mezi 5.-10. percentilem. Teď jsme byli na 3-leté prohlídce a sestřička mu naměřila 89 cm. Váží 11,5 kg. Nejsem si jistá přesností měření, protože dělal skopičiny. Ale přijde mi to malinko. Paní doktorka řekla, že zatím budeme jeho růst sledovat a pokud by rostl málo, bude se to řešit na 5-leté prohlídce. Ale to jsou celé dva roky, kdy nebude žádná kontrola, nic. Oproti vrstevníkům je minimálně o půl hlavy menší. Má alergii na mléko, dietu držíme. Jinak o ničem nevím, je to dobrý jedlík a bezproblémový kluk. Bojím se aby neměl v dospělosti třeba 150 cm. Já měřím 168 a manžel 180, vyloženě malý nikdo v rodině není.
Mám si nějak shánět vyšetření na endokrinologii na vlastní pěst nebo opravdu čekat 2 roky?
Je to méně, ale zatím bych počkala. Však ho můžeš přeměřovat i doma. A podle toho uvidíš. Za rok by měl výrůst okolo 6 cm, pokud to tak bude, neřešila bych to zatím. Kolik měřil ve 2 letech?
@Anonymní píše:
Ahoj, mám 3-letého kluka, který je od malička prcek. Pořád rostl mezi 5.-10. percentilem. Teď jsme byli na 3-leté prohlídce a sestřička mu naměřila 89 cm. Váží 11,5 kg. Nejsem si jistá přesností měření, protože dělal skopičiny. Ale přijde mi to malinko. Paní doktorka řekla, že zatím budeme jeho růst sledovat a pokud by rostl málo, bude se to řešit na 5-leté prohlídce. Ale to jsou celé dva roky, kdy nebude žádná kontrola, nic. Oproti vrstevníkům je minimálně o půl hlavy menší. Má alergii na mléko, dietu držíme. Jinak o ničem nevím, je to dobrý jedlík a bezproblémový kluk. Bojím se aby neměl v dospělosti třeba 150 cm. Já měřím 168 a manžel 180, vyloženě malý nikdo v rodině není.
Mám si nějak shánět vyšetření na endokrinologii na vlastní pěst nebo opravdu čekat 2 roky?
no tak ho měř doma a dávej si údaje do růstového grafu. kdyź třeba po novém roce uvidíš, že nevyrostl, tak zajdi znovu za doktorkou.
@Anonymní píše:
No tak ostatní děti jsou vyšší pravděpodobně taky kvůli tomu, že mají vyšší otce (dneska mají chlapi spíš těch 185, a kdo říká, že má 180, tak má většinou jen 178
)… Plus někteří kluci jsou malí a pak dorostou, jestli nemáte nějaké vady v rodině, tak bych se neznepokojovala… Ono se fakt většinou roste po mléku (k tomu ostatně mléko je), a když ho nemůžete, tak je jasné, že vám poroste pomaleji.
@Daisyy1995 Ve 2 letech měřil 81 - měřeno doma. V 18 měsících 76 cm - měřeno u doktorky.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám 3-letého kluka, který je od malička prcek. Pořád rostl mezi 5.-10. percentilem.Teď jsme byli na 3-leté prohlídce a sestřička mu naměřila 89 cm. Váží 11,5 kg. Nejsem si jistá přesností měření, protože dělal skopičiny. Ale přijde mi to malinko. Paní doktorka řekla, že zatím budeme jeho růst sledovat a pokud by rostl málo, bude se to řešit na 5-leté prohlídce. Ale to jsou celé dva roky, kdy nebude žádná kontrola, nic. Oproti vrstevníkům je minimálně o půl hlavy menší. Má alergii na mléko, dietu držíme. Jinak o ničem nevím, je to dobrý jedlík a bezproblémový kluk. Bojím se aby neměl v dospělosti třeba 150 cm. Já měřím 168 a manžel 180, vyloženě malý nikdo v rodině není.
Toto je klicova informace- pokud si svuj dosavadni percentil udrzi i nadale, problem to asi vylozene nebude. Pokud by ale sel pod nej, melo by se to resit - zejmena, pokud k malemu vzrustu nejsou v rodine dispozice. Ono tedy uz ten 5.percentil je myslim hranice normy, tj je to opravdu na hrane.
@Anonymní píše:
Na větu: Budeme to sledovat. Jsem alergická. Sleduje se pak jednou za rok x let, kdy problém nikomu netrhá žíly. Ano, jednala jsem v zájmu dětí několikrát na vlastní pěst a vyplatilo se to.
@Anonymní píše:
@Daisyy1995 Ve 2 letech měřil 81 - měřeno doma. V 18 měsících 76 cm - měřeno u doktorky.
Jako je mensi, ale neprijde mi to nijak strasne. Treti dcera mela ve 3 letech 91 cm a 12 kg. Zato v 18 mesicich mela 81 cm. Tvuj maly roste tedy rychleji nez ona.
Je pravda, ze ta treti dcera je oproti sestram drobnejsi. Mezi prvnimi dvema mame rozdil 2 roky, ale na pohled vypadaji vekove bliz nez druha a treti, mezi kterymi je jen 15 mesicu. Ale nebojim se, ze by v dospelosti merila jen 150 cm. Jinak ja merim 174 cm a manzel 176 cm.
Hubene jsou vsechny nase holky, treba nejstarsi v cerstvych 8 letech meri 130 cm a vazi 21 kg. 11,5 kg mi k 89 cm prijde uplne v pohode.