Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Možné to je, odstříkáváš mléko, nedělá se ti ho míň? Já v tomhle období o mlíko začla přicházet.
Vecer jsem za 10 minut odsala 20 ml z obou. Ale vcera rano zase 200 ml z obou, vecer zase takto brecel, tak dostal 100 ml od rana a vypil 70. Noc byla bez problemu, rano se peisal a zacalo zas az ted. Porad brevi, doma nikd, osavat ted nemuzu, mam jen tech 20 ml z vecera.
Ahoj holky,
já mám teda taky problém, že mi můj dvouměsíční chlapeček přes den hodně pláče. Plně kojím, přisává se pěkně, a dle paní doktorky i krásně přibírá. Jenže mi příjde, že se mi prsa skoro nenalivají ani téměř nic neodsaju, když se o to pokouším. Prvně jsem si myslela, že ho bolí bříško. Teď si spíš říkám, jestli mu moje mlíčko stačí. Jestli nechce třeba víc, než v těch prsách mám, je hladový a proto řve. Řešili byste příkrmy umělým mlíčkem, kdyby vám miminko přibíralo pěkně, ale vy měly pocit, že chce víc?
@Mišell1 ne, ani omylem. Mě se prsa nenalívala nikdy, ani odsávat nešlo a mléka bylo dost. Děti někdy prostě pláčou a nemá to s hladem nic společného.
@Mišell1 : ne, ukazatelem dostatku mleka je prospivajici dite a pocurane plenky, ne to, jak se nalevaji prsa nebo kolik odsajes, deti jsou ucinnejsi nez odsavacky. Nasazenim UM, kdyz neni potreba, si muzes zadelat na problem s dalsim kojenim.
@MaryJackie : a po tech 45 minutach, kdyz zase brecel, zkusilas ho znovu prilozit?
V životě jsem neodsala nic a kojim už druhé dítě
mladšímu je 18 mesicu a je z většiny kojeny. O mléko se jen tak přijít nedá. Nabídka odpovídá poptavce. Takže cim vic pije, tim vic je mleka. Stačí častěji přikládat. Muze to být růstový spurt, kdy chce mimi byt na prsu pořád
vetsinou to trva cca tyden.
Hlavne urcite nedavat dudlika. Muze to byt take zpusobeno tím ![]()
@Mišell1 urcite nedavat zadny um. Mleko v prsou dojit nemuze. To neni flaska
mleko se tvoří v průběhu kojeni ![]()
Když das UM ,tak samozrejme ze bude klidnější a spokojenejsi, ale to jenom tim, ze energii dava na zpracování UM, jelikoz to je hůře stravitelné nez MM ![]()
Ve 2 měsících má růstový spurt. Přikládat co nejvíce to jde. Načti si o tom něco - když vydržíš bez příkrmů, tak se nabídka přizpůsobí poptávce, ale ty 2-3 dny jsou šílené, protože dítě by bylo nejraději pořád na prsu.
A prsa se po nějaké době přestanou nalévat a mléko se tvoří bez problémů i bez toho nalévání.
@beruska9 Ano, zkousela. Bud rval rovnou a nebo se prisaval a odtrhaval.
A hlavne kdyz uz se prisaje, tak jen dumla nebo u toho hned spi. Taky mi zvraciva hleny, tak jestli to s tim nemuze mit neco spolecnyho.
@Smarcie Rekla bych, ze mliko urcite dojit muze. Proste o nej matka muze z nejakeho duvodu prijit. At uz stresem, nemoci nebo tim, ze se dite „samo odstavi“.
Nasledujici scenar:
14:20 chtel pit, leve poustel, u praveho usinal
15:30 usnul, tak jsem sla radeji odsat, aby nebyla pauza (80 ml za 20 minut z obou)
16:45 rev, leve jsem mu musela drzet u praveho pricucnuty cca 5 minut (nestopovala jsem), usnul. Kdyz jsem ho vzala od prsa pryc, rev. Pak nechtrl uz zadne, rev jakmile jsem zkusila prilozit. Po 30 minutach mi dosla trpelivost a sla jsem ohrat odsatych 80 ml. Vypil 60 ml.
Je mozne, ze se za tu hodku od odsavani nic nevytvorilo? Mam ted cekat do dalsiho krmeni bez odsati nebo pro jistotu zase odsat?
Ja si myslim, ze to hladem je. Mam to za sebou, ale nezvladla jsem spurt. At jaem se snazila sebevic, mala moc nepribirala a jsme na dokrmu. U vas to vypada podobne, vztek u prsa. Od doktorky vim, ze nekdy kdyz tece malo mlika a mimi ho neumi efektivne vysat, tak usne. Paradoxne. Jskoby takovej setrici rezim.
@kacka.od.vedle Moje doktorka mi to neverila. Za tri tydny pribral 450,tak ji to stacilo. A to,ze tohle dela posledni 3 dny,mi proste neverila.A ze se s tim stejne neda nic delat,nejdriv za mesic.
Ted je noc,tak je to dobry,ale bojim se,co zase prijde rano. Nevim,jestli ho mam nechat trapit nebo odsat rovnou.
@MaryJackie muzu poradit jen co nejcastejsi krmeni u prsa, pokud vyvadi, tak odsat a nakrmit svym mlikem, ale takhke jsem se ja dostala do trablu. Tak dlouho bojkotovala prso, ze mi klesla tvorba mlika jeste vic a pak uz ani odsat nebylo moc co. Ale da se nakrmit i smesi matersky plus umely. Pokud je ho malo. Proste co decko dovoli tak prso do pusy a nepoustet:) hlavne v noci, to tece kvuli hormonum. Nebo aspon v noci odsat zasobu. Da se tak ten bojkot prezit a mliko se zacne tvorit ve vetsim mnozstvi. Bohuzel u nas to trvalo mesic a to uz zachranit moc neslo. Nez jsem se pres masirku laktacni ligy, gugleni, caje, rucni odsavacku dostsla k ty elektricky, ktera te rozpumpuje tak uz ubehlo moc casu. Slo by to rozkojit i ted, ale zveda se mi ta profukce treba az po 14 dnech, kdy nedelam jic jinyho. K tomu nemam doma podminky. No ted jsem tak pul na pul s UM a dcera spi a je dpokojena