Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, byla jsem se synem (3 roky) na prohlídce u podiatra a krom toho, že má ploché nohy, tak mi podiatřička řekla, že má ploché záda bez esovitého zakřivení. Že s tím v budoucnu bude mít určitě problémy, podle toho čemu se bude v životě věnovat, sport atd. Máte s tím někdo zkušenosti? Od dr. jsem se toho moc nedozvěděla
Kluk je ještě malý tak s tím půjde něco dělat, pomohla by mu cvičení na záda aby se mu to esíčko vytvořilo, ale nevím kde se to u nás provádí, možná na nějaké rehabilitaci? ![]()
@Milu86 okamžitě bych naklusala na kvalitní na děti zaměřenou rehabilitaci. Dvouesovité zakřivení je důležité, vyrovnává to tlaky na páteř při veškerém pohybu. Bude mít problémy, budou ho záda bolet, plotýnky trpět.. Ale myslím, že ve 3 letech není pozdě na nějakou alespoň částečnou nápravu. I na ploché nožičky se cvičí..Kombinace plochých nohou a rovné páteře by mohla být opravdu velmi nepříjemná do života..
Můžu se zeptat? Jaký byl vývoj malého, co se týká plazení, lezení po 4, stavění na 2 nohy.. Od kdy seděl a tak?
@lekarnicka28 to vím jak je toto zakřivení důležité, proto mě dost zarazilo že mi podiatrička řekla, že by to zatím neřešila, až podle eventuelních problémů ve pubertě a starším věku ![]()
Na ploché nožičky cvičíme čapí chůzi, má orto vložky a zatím tam má ještě tukový polštář, takže se to může ještě zlepšit.
A co se týká plazení, tak kolem osmeho měsíce, 10.tý měsíc seděl, 11.tý se postavil a chodit sám bez opory začal v 15.ti měsících, takže snad docela v normě
@j.a.n.i1 lezl kolem devátého měsíce, to si už tolik nepamatuji, ale lezl pěkně, střídal ruce atd
@Milu86 nene, určitě ne. V pubertě už s tím nenaděláte nic, to už budou jen následky, se kterými nepůjde nic moc udělat. Tak jestli máte vložky atp., tak určitě chodíte někam na ortopedii, zkuste tam probrat i tu páteř, ať se na to podívají, až půjdete na kontrolu s nožičkami. Buď to potvrdí a budou řešit nebo obvoďačka přeháněla.
Hmm..to je celkem v normě..plazení, lezení, chůze.. nevypadá, že by něco přeskočil. Podle toho, kdy se posadil, to ani na předčasné posazování nevypadá, i když z toho bývá páteř spíš do paragrafu, než příliš rovná ![]()
@lekarnicka28 zakladatelka pise, ze byli u podiatra, zrejme od nej maji i vlozky, ne od obvodacky ![]()
@Milu86 zitra (v podstate dnes) jdeme s malym na ortopedii, tak me tve tema moc zaujalo a diky za nej. Malickymu drzim palce.
Tak podiatr je odbornik pres nohy, ne pater, takze bych si vyzadala nazor ortopeda a rozhodne kdyz tak resila hned. Ja mam problem opacny a od detstvi jsem poslouchala, ze pokud s tim nic neudelam cca do 18, tak bude pozde.
My jsme byli v prodejně obuvi, kde mají jako bonus kontroly od podiatra (odborník přes nohy) a ten nám to s tou páteří řekl. Nebylo tam moc času na nějaké vyptávání, určitě se synem zajdu k dalším odborníkům. K ortopedovi kvůli plochým nohám ještě nechodíme, než mu zmizí ten tukový polštář, tak mu stačí obyčejná orto vložka do bot. Jen jsem chtěla vědět jestli s tím máte někdo zkušenost, že už třeba cvičíte atd. Jinak pediatřička si těch zad nevšimla
@Milu86 Zkus se domluvit na rehabilitacích, jestli by na malého mrkla nějaká sestřička. Sice nějakou korunu zaplatíš… Ale kdyby i ona viděla problém a chtěla cvičit, zajdeš si pro žádanku a půjde to už na pojišťovnu.
@Milu86 urcite bych to nenechala jen tak a resila to ted. V mladsim veku se to treba da jeste nejak ovlivnit cvicenim, ale pozdeji uz bude resit jen to, ze ho boli zada, od zad hlava atd. Nechala bych si napsat zadanku na detskou ortopedii, tam se resi i vaden drzeni tela.