Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak holky co mate více děti jak to mate vy:Nebo jak to mam udělat mam male dat jidlo (pořad ji davam porci jak pro vrabečka)a i když to nedoji nechat to byt říct fajn ale nebudou sladkosti a dat až svačinu. Takže tím neohrozím staršího syna v ničem. A co s chlapem mluvily jsme tisickrat a nejlepší bylo když mi řekl že to co jsem pravě napsala s tim ze nedoji nedoji tak to jsem nechtela před časem ja at to tak dělame coz samozrejmne chtela zavest no uplne TAK JA UZ OPRAVDU NEVIM ![]()
Ono zase záleží jestli sní málo, cítí se najedeno a až do dalšího jídla nic nepotřebuje - OK..
Ale moje nejstarší dítě mělo tendence sníst minimální množství chlebu s pomazánkou(nebo čehokoliv jiného, co mu nechutnalo) a za deset minut už lezlo do špajzky pro piškoty nebo suchary, aby se dojedlo
..Tak tam jsme zakročili velmi rázně..
A ano, taky jsme přistoupili k drastičtějším metodám jako sezení nad přiměřenou porcí než ji sní nebo musel sníst maso/zeleninu..
To je ale naprosto jiná situace, naše dítě známe a víme, co děláme..
Navíc sportuje a potřebuje výživu se zastoupením všech složek, domlouvala mu i doktorka na naši žádost a dala mu jídelníčky.
Kdyby se najedl a cítil se sytý, další jídlo bych mu necpala..
Já jen, že je potřeba se podívat na celou situaci z více úhlů..
Mě to chování Tvého přítele nepřijde logické, jestli tam není ještě nějaký otazník ![]()
Jako mě to taky příjemné nebylo, nutit dítě do jídla, ale nedalo se svítit.
@Tynkabinka malá může mít menší žaludek a prostě tolik jídla nepobere. Já byla taky blbá a malou asi v osmi měsících nutila do jídla, protože jsme už jednou kvůli jídlu skončily v nemocnici, proto jsem jí nutila. Jen pár dnů, pak jsem se byla poradit s doktorkou a ta mi říkala nenutit, co sní, to sní. Nucení je to nejhorší co může být. Takže jsem smířená s tím, že moje skoro roční dítě vypije 90 ml UM a jde spát.
@Jana206 ja jsem mu koupila dvě knižky o vychově posilam mu odkazi na netu a ani jednos toho nečetl ![]()
@Tynkabinka píše:
Ahoj několikrát jste mi tu již poradily.Tak ted se jdu spíš vypovidat. S přítelem mame 3děti 2 nejsou jeho ale chova se k nim upně stejně jako k tomu svému.
Příspěvek upraven 30.03.14 v 21:15
Jak to můžeš napsat, když společné je teprve miminko? ![]()
Buď bežte k psychologovi ať mu řekne že je magor a nebo aspoň nějakému napiš a dej mu to přečíst já bych měla strach aby se v budoucnu u ni nevyskytla třeba bulimie…
Mám dvě děti, každé jí jinak, nandám porci, vím přibližně, jak jí. Každá jinak a samozřejmě každé jídlo jinak, v závislosti na oblíbenosti. Když řeknou, že nemůžou, nemusí dojídat. Samozřejmě koukám, kolik toho snědly, aby to nebyla jedna lžička, když málo, řeknu fajn, ještě třeba 5 lžiček, ale nenutím dojídat, nikdy. Můžou říct, už nemůžu, a necpu je. Když nejí, není sladkost a pak je až je svačina, když pěkně jí, dají si sladkost a pak je až svačina. Moje obě děti by toho tvého poblily celého po dvou vynucených soustech.
@Tynkabinka píše:
Mala neni jeho ani starší syn jeho je miminko
V tom případě bych byla dvojnásob ostražitá. A to, co předvedl s chlebem po večeři, to je týrání. Na tvém místě bych si s ním velmi vážně promluvila, možná bych trvala na tom, že my dva si zajdeme něco pořešit k psychologovi a nebylo by to dceřino „nejedení“. Z tvého popisu to vypadá, že tvůj partner má hodně velký problém, který si řeší úplně špatně na tom nejméně vhodném místě a sice na tvých dětech.
Pokud toto nenastalo až s narozením třeťátka, tak moc nechápu, proč jsi s člověkem, který se velmi pochybně chová k tvým vlastním dětem a proč s ním máš ještě další.
Jen si to představím a chce se mi
. Ano já bych ho pozvracela.
Jedna věc je donutit jíst připravenou večeři a druhá po co to sní ji zatest nacpat chlebem.
@Tynkabinka píše:
Tak holky co mate více děti jak to mate vy:Nebo jak to mam udělat mam male dat jidlo (pořad ji davam porci jak pro vrabečka)a i když to nedoji nechat to byt říct fajn ale nebudou sladkosti a dat až svačinu. Takže tím neohrozím staršího syna v ničem. A co s chlapem mluvily jsme tisickrat a nejlepší bylo když mi řekl že to co jsem pravě napsala s tim ze nedoji nedoji tak to jsem nechtela před časem ja at to tak dělame coz samozrejmne chtela zavest no uplne TAK JA UZ OPRAVDU NEVIM
ty to děláš naprosto správně. Má sníst kolik chce nebo potřebuje. Staršího to neohrozí. Nemá ho to jak ohrozit. Určitě nepraští vidličkou, když bude mít ještě hlad jen proto, že ségra už taky nejí.
No ale mala je docela bucliček a hlad si myslim nema ovšem fakt je že když vím že dlouho nic moc pořadneho nejedla tak ji taky trošku nutim ale ocut pocut.Ale zas kdyz je volam třeba na oběd tak běží jak o zavot a ke konci jidla se v tom začne vrtat
@Tynkabinka píše:
@Jana206 ja jsem mu koupila dvě knižky o vychově posilam mu odkazi na netu a ani jednos toho nečetl
tak psychologa pro něj nebo i pediatr by stačil, společně.
@Tynkabinka Tak se zkus domluvit s dětskou lékařkou, ať jde s dcerkou k lékařce a ona nějak nenápadně zavede řeč a zeptá se ho na to..Bylo by fajn ho vzít na preventivní prohlídku..Kdyby to mělo pomoct, tak bych to doktorce i zaplatila, kdyby to bylo mimo plán..Vlastně doktorka by byla první, s kým bych o tom mluvila, kdybych se neshodla s chlapem, aby mi dala nezaujatý pohled..
Já jsem se dopředu domluvila s doktorkou, aby mému dítěti domluvila ohledně výživy - na sedmileté prohlídce, teď mu bude 8,bylo to tak před rokem..
A jak to děláme - dcery mi jí téměř vše - všechny přílohy, maso, zeleninu, ale nepohrdnou ani sladkým a já jim to nezakazuju..Ven klidně beru sladké svačiny - doma upečené buchty nebo perníky nebo koláček koupíme..
Ale toho nejstaršího musím hlídat, protože vím, že koláčky by si dal klidně dva, ale chleba s pomazánkou nebo teplé jídlo, které nemá rád, doma prostě nesní nebo sní jen tolik, kolik „musí“..
Ty své dítě znáš nejlépe, na každé platí jiný přístup..
Podle mě fakt hodně záleží, jestli jí nutí chleba jen proto, že se mu zdá, že dítě jí málo..Ale dítě je spokojené, vydrží až do dalšího jídla a neťápe v mezidobí přehnaně sladkosti..
Nebo dítě jí málo, protože je vybíravé a za půl hodiny už leze do špíze pro misku piškotů..To byl náš případ a to v pořádku není..Tady není od věci razantní zásah..
POkud jste ale ten první typ, tak není co řešit ![]()
@Bábrdl No myslela jsem to tak se nestara jenom o mimčo ale o všechny a dětem se věnuje hodně ja jsem spís s mimčem a on si hraje učí se chodi na vylety s tema dvěma