Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tynkabinka Vůbec si nedokáži představit, co se v dcerce odehrálo, takové nucení z pozice síly by zamávalo i se mnou a vím, že s takovým člověkem by pro mě bylo složité vyjít.
Nechci kritizovat, nicméně mě hodně udivuje, že spousty lidí absolutně netuší co je ještě v normě a co nikoliv. On je pro mě blb, ani ho nemusím znát, stačí co jsi napsala a taky mi není moc jasné, že se ke dvěma tvým dětem chová jako k vlastním, ale přitom společné máte teprve miminko.
Já měla nežravé všechny děti, takže jsem byla a jsem takový vyděrač. Když to spapáš, půjdeme na zmrzlinu, půjdeme na hřiště, přečteme si pohádku navíc.Atd.Zase když jsem viděla, že jim navaluje, nenapadlo by mne nutit.Sama to znám, jako dítě jsem trpěla nechutenstvím, a je to něco hrozného, člověku se stáhne krk, a to sousto, tam prostě nevleze. Musím podotknout, že starší se v pubertě rozjedly až běda.
i tvoje dcera to tak bude mít, pokud jí ovšem ten tvůj trouba nezpůsobí nějaké trauma. Mojí kamarádce nacpali ve škole násilím rajčata, pozvracela celou jídelnu a do dnes je nemůže mít ani na chlebíčku, dělám jí je zvlášt. Je jí 46.
@Tynkabinka píše:
No ale mala je docela bucliček a hlad si myslim nema ovšem fakt je že když vím že dlouho nic moc pořadneho nejedla tak ji taky trošku nutim ale ocut pocut.Ale zas kdyz je volam třeba na oběd tak běží jak o zavot a ke konci jidla se v tom začne vrtat
moje dítě jak řeknu oběd, jak dostane oběd, vrhne se na to a jí, jak kdyby týden nejedla, po pár soustech zvolní a ke konci už taky jí pomalu, pak řekne, že už nemůže třeba. je to normální.
@Tynkabinka píše:
No ale mala je docela bucliček a hlad si myslim nema ovšem fakt je že když vím že dlouho nic moc pořadneho nejedla tak ji taky trošku nutim ale ocut pocut.Ale zas kdyz je volam třeba na oběd tak běží jak o zavot a ke konci jidla se v tom začne vrtat
Co znamená „ke konci jídla“..Když vezmu pro představu knedlíky s omáčkou a kouskem masa, tak na snědení jednoho knedlíku bych trvala určitě, o tom žádná..Ale kdybych naložila tři a dítě snědlo dva, tak podle mě OK..Když beru v potaz pětileté dítě..Co se týče masa, trvala bych na snědení malého kousku, aspoň jako prst.
Syn teda knedlíky a omáčky miluje, knedlíky s rajskou sní i 4 nebo 5,ale maso moc nemusí..Máme problémy s brambory(chce jen kaši, snažím se respektovat),řýží, těstovinami. Dále nechce zeleninu v různých směsích na rýži nebo těstoviny. Chci, aby snědl porci minimálně jako malý šufánek, ale on závodně sportuje, potřebuje kvalitní jídlo..Nemůže se dojídat suchým rohlíkem - klidně by se dojedl, kdybych dovolila..
Tohle mi připomíná opičí výchovu. Budu někoho psychicky týrat a pak se s ním budu mazlit ![]()
Tenhle model byl v naší blízké rodině.
Dopadlo to tak, že holka je morbidne obézní, před tím několik let bojovala s psych problémy. Neměla dobrý vztah k jidlu. Hubla, nabirala, hubla až skončila na ad a dneska je v pr…
Já bych mu dala nutit ji jíst ten chleba. Pardon, ale to je psychopat ![]()
@Tynkabinka A taky to považuji za formu týrání. Chci aby z mého dítěte vyrostl plnohodnotný, rovný a sebevědomý člověk, nicméně je mi úplně jasné, že tudy by cesta rozhodně nevedla. Naprosto mě udivuje jaký horor dokáže dospělý člověk vystavět, jen skrz nedojídání jídla. A ty další výchovné metody raděj nekomentuji, myslím, že budete řešit spousty neshod.
@Tynkabinka rikas mu to dobre s temi tresty. Co vic poradit, nevim. Jen se mi vybavilo, jak cely zivot lituji, ze jsem byla naucena dojidat, protoze porad valcim s nadvahou. Ne, ze bych byla hodne prostorove vyrazna, ale nadvahu proste mam. Dalsi vzpominky jsou o tom, jak jsem se nekolikrat pozvracela primo do talire, kdyz me v detstvi nutili dojist. Jednou to byla mami, podruhe teta. Mozna najit odborne clanky o velikosti zaludku a o tom, jak je roztazitelny.
No a teď čtu pokud je malá už teď dobře stavěna, tak bych tady to psychonuceni neakceptovala vůbec. Zadelavate ji na obezitu ![]()
@AniNevim píše:
@Tynkabinka rikas mu to dobre s temi tresty. Co vic poradit, nevim. Jen se mi vybavilo, jak cely zivot lituji, ze jsem byla naucena dojidat, protoze porad valcim s nadvahou. Ne, ze bych byla hodne prostorove vyrazna, ale nadvahu proste mam. Dalsi vzpominky jsou o tom, jak jsem se nekolikrat pozvracela primo do talire, kdyz me v detstvi nutili dojist. Jednou to byla mami, podruhe teta. Mozna najit odborne clanky o velikosti zaludku a o tom, jak je roztazitelny.
Přesně o tom píšu. Chudák děti pak ![]()
@boball píše:
Je jí 46.
Mam to uz 30 let s jahodami s cukrem a smetanou… Poblila jsem cely vlak ![]()
A ještě spíš pro zajímavost, pokud bych trvala na tom, aby naše tříletá dcerka dojídala ve školce (jinými slovy, aby ji dokrmily na sílu), tak bych musela tuhle činnost písemně podepsat ředitelce školky.
Docela silný argument pro chlapa, jestli je tohle ještě normální, nemyslíš zakladatelko?
Ale ja mam taky vyhrady ja deti beru jako rovnocene partnery sem tam s omezenim.Ale respektuju je a to chci od nich sou uzasni nejsou s nimi problemy opravdu kolikrat koukam venku na ty deti co se vsteaki ze jim rodice nekoupi to a to to jsem nikdy nezazila Ja je o neco pozadam dou a pomuzou mi o miminko se krasne staraji porad za nim chodiA me moc mrzí že se k nim přitel chova takto když u nich stačí vše vysvětlit sem tam zvyšit hlas a je to Opravdu nevím co s nim Aby mě pochopil byl vychovany pravě taky tak nějak s tim dojidaním atd
@AniNevim píše:
Mam to uz 30 let s jahodami s cukrem a smetanou… Poblila jsem cely vlak
No, právě, měla bych strach, že jí tím způsobí opravdu nějakou neplechu v psychice. ![]()
Přehnané nucení do jídla, do dojídání může mít za následek obezitu a následné problémy se vztahem k jídlu jako anorexie, bulimie atd, něhledě na psychické problémy, jaké taková výchova může způsobit. Člověk si zvykne jíst ne podle hladu a vlastních pocitů, ale podle vnucených norem, že dojídat se musí vždy a vše…
Postavila bych před toho chlapa po večeři celej bochník chleba a ať to kouká dojíst…nedovolila bych nikdy nevlastnímu otci a nikomu, aby něco takového na mých dětech zkoušel. A ty tresty za blbosti, to bych já neskousla, těch bitev ohledně výchovy asi budete mít ještě dost
.
Tak snad psycholog a ať vám to oběma (hlavně jemu) vysvětlí, kde jsou meze výchovy a kde už je to za hranou a jak najít nějakou společnou řeč v tomhle…
Je to pěknej magor. S tím suchým chlebem po večeři to je teda síla. I to, jak jsi pak dodávala, že si s ní pak šel hrát a mazlil se s ní. Úplně se mi z něj zvedl kufr. Dělat takové tyátry kolem talíře, trestat za vylitý čaj apod., ten člověk má nějaký psychický problém, který si vybíjí na bezbranných dětech. Tohle bych jako máma nedovolila, a mohl by se stavět na hlavu a odrážet ušima. Vydat děti napospas takovému debilovi, ani náhodou.