Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj několikrát jste mi tu již poradily.Tak ted se jdu spíš vypovidat. S přítelem mame 3děti 2 nejsou jeho ale chova se k nim upně stejně jako k tomu svému. Problém začína u trestu za jakoukoliv kravinu jdou na hanbu sednout si na gauc a sedet 15minut někdy i dýl. Což ja nesouhlasim.Ja jsem vychovana bez trestu bez biti. Partner děti nebije max tak jednou za měsíc dostanou přez ruku to dělam i ja ale to už mi musí ujet pořadně nervy. A nejhorší je to s malou je ji 5let a nechce jist teda ji ne že by byla hladova ale nechce dojidat chleba nejí vubec a to přitel nemuže pochopit Ja když nechce dojidat a to ji davam malo tak ji to vezmu a pak ma až svačinu nic sladkeho a tady je kamen urazu muž ne křicí na ni ze to dojí že jinak bude bez pohadek tyden že se dojidat musí. A dnes opět jsem male dala rohlik a sekanou a jedla pomalu a bylo vidět že už nemuže muž si k ní sedl a dělej to bude snězené dojedla to a on ji dal celí krajíc chleba sucheho at to dojí sedl si k ni a zas no kousni si dělej chudak snědla to hadame se k vuli tomu porad je jak posedlí už nevim co s ním on mi pořad tvrdí jak musí jist že je to nespravedlive ke staršímu 6let ten ji krasne všechno a že by tím starší syn trpěl když ustoupim holce. Tohle je naš jediny problem a dost duležity a ja nevím co už s nim už mě to tak nebaví už jsem navrhovala že zajdem k psychologovi s dcerou a on pujde s námi a konečně mu i někdo jiny řekne že nutit nema cenu a jeto to nejhorší. Mám už takové nervy a tak mě nebaví pořad bojovat. Spíš by mě zajimalo jak mu vysvětlit že touto vychovou tresty na gauči bez pohadek dojidaní kazí celou vychovu pořad mu říkam co až někdy provedou něco važneho rozbijou někde okno nebo ja nevim co to budeme davat jake tresty?
Příspěvek upraven 30.03.14 v 21:15
Ten suchy chleba po veceri ji dal proc? To neni duslednost v dojidani ale tyrani, dat nekomu precpanemu suchy krajic chleba a nutit ho, at ho sni ![]()
To si děláš legraci? K psychologovi by měl jít spíš on. Tímhle jí jedině nějakou psychickou újmu způsobí! ![]()
@Tynkabinka třeba to řešit - když bude nutit do jídla dítě, které ho odmítá, spíš se to dítě ještě zasekne.
zkuste toho psychologa ![]()
Rohlík, sekanou a pak ještě chleba? Narvala bych mu to do… Ale až za dveřma ze kterých bych ho vyrazila.
@evill píše:
Ten suchy chleba po veceri ji dal proc? To neni duslednost v dojidani ale tyrani, dat nekomu precpanemu suchy krajic chleba a nutit ho, at ho sni
Naprosty souhlas. Tohle podle mě svědčí o tom, že s ní má nějaký problém a ventiluje si ho takto. ![]()
Tak to je mazec
Naše malá také moc nejí a nutit jí dojidat, tak to vyzvraci
chudinka, to ji lituju a rázně bych zakročila
psychologa potřebuje spíš on sám.
K psychologovi k vůli krajíci chleba?
No, ten problém bude hlubší, rozdílný přístup..Víš, já jsem taky proto, aby děti dojídaly, ale nedávám celý krajíc chleba, mám zmapované, co přibližně kdo sní a dávám vždy trošičku méně, ráda přidám a snažím se, abych toho nášupu dala tolik, aby to dojedly..Vím, že hladové tím nezachráníme, ale jsem naučená, že jídlem se prostě neplýtvá..Navíc 5-6 leté dítě by mělo mít odhad, kolik sní..Beru to jako výchovu k vlastní odpovědnosti, děti jsou od malinka zvyklé, že nepřijdou k prostřenému stolu a plnému talíři, ale že se na tom podílí a mají možnost si říct, jak velkou chtějí porci..
Ale taky nesnáším, když si děcko vezme krajíc chleba, protože má velké oči, nakousne ho a nechce ho..
A to sezení na gauči za „kraviny“,chtělo by to uvést nějaké příklady, je těžko představitelné, co je kravina nebo ne..
Já tuto formu trestu nepoužívám, ale co se týče dětských her, tak volnější mantinely jsou v jejich pokoji než třeba v obýváku..V pokojíčku je dovoleno téměř cokoliv, co jim neublíží..Můžou si tam cokoliv rozdělat, rozestavět a potom se k tomu třeba vrátit(třeba něco staví z lega, jdeme ven, chtějí v tom pokračovat, nenutím je to uklidit)..Ale v obýváku celý den přes stavebnici šlapat nebudu..To myslím ty starší(5 a 8 let),ty už mají od malička vštípené, že se prostě uklízí..Dvouletou se snažím učit to, že musí uklidit první věc než si vezme druhou(tak jsem to dělala i s těmi staršími, protože potom má dítě kolem sebe binec a vůbec se neorientuje, nedokáže se soustředit na hry)..S úklidem jí pomáhám..
Když se děti třeba hádají, pomáhá je rozdělit každého do jiné místnosti a individuálně zaměstnat..
Co se týče „výše trestů“,taky absolutně neplatí, že za závažnější prohřešek evidentně větší trest..Ono se to mění s věkem a taky jinak potrestáš batole a jinak puberťáka..A taky záleží na konkrétní situaci při prohřešku.
Podle toho, co píšeš, mi přijde, že za zdánlivě banální věcí je schovaný hlubší problém..Možná by psycholog pomohl, ale vám dvěma, nejprv bez dítěte.
Ja potřebuji právě slyšet že to normalní není ja to vím ale on ve mě vyvolavá pocit že to normalní je.Ja pořat děti braním a on mi tvrdí že to nemužu že musíme stát za sebou ano to souhlasím ale v něčem co odsouhlasime oba. A ten suchy chleba aby si uvědomila že rohlik ze sekanou byl lepší tak ho měla krasně dojist ![]()
@Tynkabinka Ten chleba jí fakt dal z vlastní iniciativy, bez toho, že řekla, že ho chtěla?
Tak to je vůl, promiň..
Moje děti někdy mívají velké oči a chtějí rohlík nebo chleba(teď mluvím hlavně o té dvouleté), a just celý a potom do něj nakousne a nechce ho
To nemíním tolerovat, ale cpát po večeři ještě chleba, to ne..
Já chci, aby dojídali, ale porce si určují oni sami.
Taky mu po večeři nacpi ještě chleba ![]()
Ja jsem spíš takova že děti vedu spíš psychologicky motivuju a muž to moc nechape Trest je třeba když vyliji čaj nebo se bouchnou a ten druhy to vrati tomu druhemu(děti se nebijou sou oba hodni jen sem tam se pozlobí)
@Tynkabinka něco si naní vybíjí. To není normální s tím chlebem. Manželova dcera nechtěla jíst když byla malá a zlomilo se to teprve po tom, co jsem manžela přesvědčila, že to má ignorovat. Teď se holka cpe horem dolem.
@Tynkabinka NIKDY!!! děti nenutte do jídla, co si tím dokážete?? nechápu, že jsi nezakročila! At si tatínek myslí, co chce, at si je klidně uražený, prostě bych dítě poslala do pokojíčku a jemu vysvětlila, že se chová hloupě a že s tím rozhodně nesouhlasíš!! Cpát do přecpaného dítěte ještě chleba, chudák! tohle už je týrání a ty se zamysli nad tím, jestli to budeš tolerovat nebo ne!!! ![]()
Tak když pětileté nebo šestileté dítě vyleje čaj, tak je normální, ať si ho po sobě utře nebo se aspoň částečně podílí na úklidu..
U nás to děti hrubě setřou a já potom musím pořádně mopem, bohužel máme lesklý typ plovoučky, je tam vidět každá šmouha udělaná navíc a mimo a mě to irituje, chci to mít pěkné..Takže to po nich „dotírám“,i když je to nevýchovné a nemělo by se to předělávat už z principu.
On jí týrá, normálně jí týrá. Jak to nebude fér ke strašímu? No děs, rvát do najezeného dítěte suchý chleba z pozice síly. Nakoplala bych mu řiť.