Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zřejmé nesprávnosti v písemném vyhotovení rozhodnutí (chyby technického charakteru) orgán na požádání, ale i bez návrhu opraví. Pokud se zřejmé nesprávnosti týkají výroku, vydá o tom správní orgán opravné rozhodnutí.
El-Brno, moc díky za reakci. Takže to chápu dobře, že zmiňovat to v odvolání nemá smysl, ale asi by bylo dobrý mít rozhodnutí se správnými údaji…
Ještě se zeptám na jednu věc. To rozhodnutí je odůvodněno, že ředitelka takto rozhodla, protože účastník řízení nesplňuje některé podmínky platných kritérií přijetí (bod č. 1 - 7).
Samozřejmě představu o tom, co v těch bodech je, mám, ale nejsou součástí rozhodnutí a jsem si téměř jistá, že v týhle školce jsem nikde nepodepsala, že bych s nima byla seznámena, natož abych je dostala separátně na nějakém jiném papíru např. při přebírání přihlášky.
Školka nemá povinnost ani sdělit konkrétní důvod nepřijetí???
Nejsem právník, ale odvolání jsem psala před rokem a půl. Původní rozhodnutí o nepřijetí zrušil krajský úřad právě kvůli takovým formálním nedostatcím typu
(a možná ještě něco).
Poté mi přišlo ze školky opravené rozhodnutí o nepřijetí, kde už tyto nedostatky nebyly (předtím jsem dostala dopis, kdy můžu nahlédnout do spisu), ale zase tam byla blbě naše adresa nebo datum narození (už si to nepamatuju přesně). Volala jsem do školky, ať mi to pošlou opravené, ať si odpustíme další kolo odvolání. Proti opravenému rozhodnutí jsem se znova odvolala. Toto odvolání bylo zamítnuto. Celý proces trval asi třičtvrtě roku.
Nevím, čeho chceš dosáhnout, ale v dodatečné přijetí bych nedoufala ani omylem.
Anonymní píše:Školka nemá povinnost ani sdělit konkrétní důvod nepřijetí???
Jak už jsem psala, u nás to byl důvod zrušení rozhodnutí. Do opraveného ředitelka doplnila jednu obecnou větu a to už bylo OK.
Inge píše:
Nevím, čeho chceš dosáhnout, ale v dodatečné přijetí bych nedoufala ani omylem.
Jasně, je plno, školku nenafouknou. Ale při dnešním nedostatku míst ve školkách bych očekávala, že nebudou dělat takovýhle hloupý chyby a že dětem nepřijatých rodičů řeknou, podle kterého konkrétního kritéria jejich dítě nebylo přijato. Přijde mi to slušné a pokud výběr probíhá správně, tak i realizovatelné.
BTW s paní ředitelkou jsem si zatelefonovala, chybu na rozhodnutí opraví a dokonce mi i řekla, proč dala přednost jiným. Nepochopím, proč by to nemohli na ten papír napsat rovnou.
Asi už máš vyřešeno, ale přece - odůvodnění by mělo obsahovat důvody, proč bylo rozhodnuto:-) takže pokud to tam nebylo, mohl by to výt důvod pro zrušení tohoto rozhodnutí v odvolacím řízení, každopádně by potom bylo vydáno rozhodnutí nové s již konkrétními důvody, ale s výsledkem nejspíš stejným…:-(
Jak píše El-brno - rozhodnutí, které neobsahuje odůvodnění, je nepřezkoumatelné a jako takové bude odvolacím orgánem zrušeno. Nicméně ten odvolací orgán (krajský úřad) dá návod k tomu, co má to nové rozhodnutí obsahovat, a pak už to bude (po této stránce) v pořádku. Nicméně třeba se v tom novém rozhodnutí (jeho odůvodnění) najde nějaká věcná chyba (že třeba nebyl splněn některý z těch důvodů, pro něž bylo zamítavé rozhodnutí vydáno) a odvolání bude možné podat znovu. Ale to předbíhám situaci ![]()
Moc prosím o radu někoho, kdo má právní vzdělání.
Přišlo mi rozhodnutí o nepřijetí do školky. Adresa a jméno v záhlaví je moje, ale chyba je v textu rozhodnutí o nepřijetí: Ředitelka rozhodla o nepřijetí XY , nar. 123456 (jméno a datum narození mého dítěte), bytem úplně někde jinde, než bydlíme my.
Určitě chci psát odvolání a chtěla bych vědět, jestli by to nešlo navléknout na to, že to rozhodnutí vlastně není platné, protože je v něm chyba.