Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja teda nevim,ale moje dcerka od 8 mesice mela lzicku v ruce pri jidle a patlala se v tom,ze to litalo vsude.Delala jsem to proto,aby se to nejak sama naucila.Mozna diky tomu od 15mesicu ji naprosto sama,bez me pomoci.
Nemyslim si,ze je to znak rozmazlenosti.
A jak tu nekdo psal a to me napadl,jako prvnií.Ja jsem mama a ja si to budu delat tak,jak to citim.Rada si poslechnu tvuj nazor (mamin),ale to je tak vse.Rozhodne se nenech ovlivnit,delas vse spravne.Pokud to tak citis.
Ono jde o to, že jí vadí, že tím že se v tom jídle patlá tak dělá nepořádek, že je to rozmazaný všude, včera měl k obědu rajčatovou polévku a on se v tom patlá, dává si to sám do pusy a pak je to všude a ona mi pořád říká, že na učení jak jíst sám má spousty času, že je takhle všude nepořádek. Za 3 měsíce se mi má narodit ještě jedno mimčo a tak se snažím, aby byl trošku samostatnější a vše se naučil brzy, ale v tom vidí tu chybu, že kdybych ho večer nekrmila lžičkou a strčila bych mu flašku, že se nají sám a tím pádem mě by zmizela starost z večeří. Ale možná si to teď moc všechno beru, teď když jsem těhotná
Dřív jí taky vadilo, že ve třech měsících jsem ho uhoupávala na rukách, aby usnul, že už se toho zlozvyku nezbavím a dělala jsem si to podle svého, ale teď jsem s toho mírně rozhozená.
Naposledy jí taky vadilo, že když já jím tam malý ke mě přijde a chce ochutnat co mám tak mu dám něco do pusinky ochutnat a ona mi říkala, že to nemám dělat, že se takhle naučí žebrat. Někdy jsem z jejich rad rozhozená, protože si myslím,že nemám psa,ale dítě, že je normální že chce ochutnat co jím já, samozřejmě, že mu nedávám nic špatného, dostane třeba chlebík s něčím, kousek pomeranče atd, né čokolády.
a to má už jako v roce jíst příborem,či co ?
Děláš to dobře,to jídlo ale fakt moc nedávej,každý své,ono se to pak v to žebrání opravdu obrací.
Jinak to děláš dobře,nějak se to musí naučit,lepší je ale třeba br. kaše s mletým masem,nebo nějaké sra*kovitější hustší věci,aby zabořil lžíci,vytáhl ji a něco mu na ní zůstalo. Na polívky jíst sám má ještě čas,to těžko ted´zvládne.
Pokud ji jde o neporadek,to je jina.Ale s tim se musi smirit.Ty jsi preci take takhle zacinala ne?
A s tim houpanim,to mam v zive pameti.Malou jsem uspavala na rukach do 6 mesice,houpala jsem treba 40min,v kuse a uz sama jsem nedoufala,ze se to zlepsi,ale pak zacala lezt,byla vice unavena a slo to samo a bez houpani.Mne to houpani nevadilo,byla jsem s dcerkou rada v tomto styku,ta¨k co. A rozmazlena vubec neni,naopak se dost samostatna.
Nenech si do toho kecat.
No jo, dřív to asi bylo jinak, s dítětem se nikdo nemazlil. Já si teda neumím představit se s malou " nepiplat ". Dělám stejně jako ty. Ze mě by tvoje maminka taky vyrostla:-)
No s tím dáváním jídla opatrně, já jsem si to takhle dost slušne zavařila:-D Jakmile dám něco do pusy stojí u mě a kříčí ňami ňami a nebo ham! Takže vyloženě žebrá:-D
Ty jo, co já bych za to dala, kdyby ¨malá chtěla se sama krmit nebo to zkoušet… Já jakmile jí dám lžičku tak lžička letí pryč:-)
Nic si z toho nedělej a mámu (tchýni ani chytré kamarádky) vůbec neřeš a neposlouchej,máma si ty a ty víš,co tvé dítě potřebuje a co má rádo.To jak ti jí je jen tvá věc a pokud s jídlem bojujete tak může být babička ráda,že vnouček jí aspon trošku a tímto způsobem.Dej jí přečíst tuto diskuzi,měly by si babičky uvědomit,že nejsou matkami ony a ani není před dvaceti lety a více.
![]()
Vadí jí ochutnávání
mé děti dělají to samé.Synovi bude za chvilku sedm let.Co já bych dala za to kdyby to syn dělal už jako malý,nikdy nic neochutnal a ted je v jídle hrozně vybíravý.Bud ráda,že ochutnává vše co mu dáš nebo co chce a co vidí.Starosti tvé „babičky“ bych opravdu chtěla mít.Musíš se nad tím povznést a neřešit to. ![]()
No jo to jsou ty dnešní babičky
taky jsem občas poslouchala co mám a nemám a co dělám špatně. ![]()
Roční dítě může být rozmazlené,ale myslím,že váš případ to rozhodně není.neposlouchej nikoho a dělej si to jak uznáš za vhodný. ![]()