Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jen jsem Tě chtěla anonymko podpořit, protože to mám v rodině velmi podobné. Sestra měla děti dříve a mohou všechno. Takže je také sem tam okřikujeme (nejen já, ale i babička s dědou). Sestře je to jedno. Má 4 děti (3 holky a kluka), tak už jde fůra věcí mimo ni. Já mám 2 malé syny, tak jsem si v rodině tak nějak šplhla. S holčičkou bych to v řadě 13 holek tak nějak nevytrhla. Ale to se nedá naplánovat, takže za kluky děkuji Bohu. Ale přesně Ti rozumím jak je to nepříjemné, když přijdou děti co smí všechno a musí je usměrňovat někdo jiný než rodiče. Je to nemilé, když vidím že já své děti zkouším nějakým způsobem vést, aby věděli kde končí jejich prostor a začíná prostor někoho jiného, aby uměly ustupovat, dělat kompromisy a tak a pak přijde takový mazánek co nezná mentinely. Na druhou stranu, mému staršímu synovi je teď 5 let a už se taky začíná chovat jako puberťák, takže občas to s ním také není jednoduché. Proto Ti radím vyčkej, až Tvoje malá povyroste a začnou se s bratrancem konfrontovat sami. Pak bude jednodušší jim oběma vysvětlit co si k sobě smí a nesmí dovolovat. Ale jinak celkově vidím že výchova dětí směřuje k americkému volnému stylu, kdy se nikdy nikomu nesmí na jeho dítě ani křivě podívat, natož křičet. Přitom děti do první třídy nejsou schopny sami zhodnotit správnost svého chování a potřebují vedení rodičů. Proto nechávám své děti ať se konfrontují s ostatními dětmi, ale když nějaké dítě mému ubližuje nebo na sebe záměrně strhává pozornost, tak mu to jdu „vysvětlit“, když se k tomu jeho maminka nemá. Ať vidí že není středem vesmíru a může narazit. Všichni se musíme naučit brát ohledy na druhé a naše děti to musí vědět také. Fandím Ti a držím palce. Je vidět že vnímáš kdo jak děti vychovává a snažíš se vedle nich slušně zařadit (tak aby rodiče netrpěli případným odloučením vnuka), ale zase nenech si na sobě a své rodině štípat dříví. Kdyžtak si s bratrem promluv jak to kdo vidíte a jestli nemáte nějaké řešení? Já jsem sestru požádala, že si své děti držím v určitých mezích, tak jestli si může své děti taky držet tak, aby mé děti neomezovali. Je to jednoduché. Demokracie jednoho končí tam, kde začíná demokracie druhého. A nějaké soudy, osočování a útoky si nechte od cesty.
Treba jsi v poradku a proste ti jen jeblo z hormonu a jednou se tomu se svagrovkou zasmejete. Treba az tvoje dcerka chyti hysteraka na navsteve. ( hele, ja si tenkrat myslela, ze moje dite… atd.) A nebo budes pokracovat jako ted a bratrovi a jeho rodine se totalne odcizis, coz asi tvoje rodice nepotesi. Co ja vim,, do budoucnosti nevidim.
@Bábrdl píše:
Sama jsi psala, ze svagrova si s miminkem hezky hrala… tak jake odmitani.Furt operujes tim, ze mas synovce rada. Tak mi rekni jedinou hezkou vec, kterou jsi o nem napsala… nic, jen soupis toho, jak je hrozny
A také jsem tam psala, že se přetvařuje, protože si s miminkem hrála, ale mluvit o něm se před ní nesmí, když tam konkrétně nejsem atd.
O synovci, že jsem ho třeba vozila, když byl malý a já dítě neměla a taky mě trápilo, že se nám nedaří. Jinak já psala problém, co s ním ted mám, ale prostě co se týče toho hezkýho, tak jsem to nevypisovala. Tak co ti mám napsat, že jsme spolu v porodnici vozili mimčo v postýlce, že jsem mu koupila skákacího pejska, co chtěl, že jsme dřiv chodili na hřiště a všechno možný prostě. A ted my máme mimčo a kluk žárlí na mamku (chápu, neovlivní to, vysvětlily jste to) sekne se a oni, co udělají, izolují se od nás, protože on nechce. Hrozná jsem já, ale oni mu to nevysvětlí, protože to švagrový asi taky vyhovuje…
@Bábrdl píše:
Treba jsi v poradku a proste ti jen jeblo z hormonu a jednou se tomu se svagrovkou zasmejete. Treba az tvoje dcerka chyti hysteraka na navsteve. ( hele, ja si tenkrat myslela, ze moje dite… atd.) A nebo budes pokracovat jako ted a bratrovi a jeho rodine se totalne odcizis, coz asi tvoje rodice nepotesi. Co ja vim,, do budoucnosti nevidim.
my se se švagrovou nikdy nechytly. Já se jí to neodvážím říct, aby nás neodepsaly, protože já narozdíl od nich bych kluka ráda viděla. švagrová je jedináček, takže já a manžel jsem jediná teta a strejda co mít bude a chci, aby nás měl, on je taky jedináček a chtěla bych aby měl sestřenku, ale oni si to asi neuvědomují. Ted je malej, ale až bude větší, možná nebude chtít být sám a vztah si pak nevybudujeme, to by chtělo ted. Jenže jak jsem psala, oni se už zasekli.
@kirandia1 děkuji moc za tvůj příspěvek. Já jen můžu doufat, že brácha bude chtít nás vídat, ale opravdu se bojím, že je až pod takovým vlivem, že to nevyjde. Ale můžu za nim aspoň s malou přijet třeba do práce a tak.
Tady je prostě o hubu nadnést nějaké takové téma. Jako si pamatuji před lety tady bylo téma, že když si chce kluk vzít holku a dá jí prstýnek k zásnubám, tak když jí dá s diamantem, že ji miluje až za hrob, kdežto ten co jí dá cokoli bez diamantu, že se na ní snaží šetřit!!! To se tehdy strhla diskuze a holky se tu předháněly, která teda má ten diamant, takže je jako lepší nebo co. No strašný. Takže už tady ty diskuze neberu moc vážně a hlavně neotvírá kontroverzní témata. Tady člověka nepochopí, ale akorát ukamenují. Já se už dlouho snažím lidi nesoudit, nekritizovat, ale spíš pochopit a žít podle hesla „žij a nechej žít“. Nejsem věřící v pravém slova smyslu, nechodím do kostela, ale ve světě je tolik zloby, tak proč si ještě tady pocuchat nervy hnusnými urážkami. Každý je nějaký, nemůžu soudit tebe podle sebe. Takže Ti rozumím co si chtěla diskuzí říct, chápu Tě a vím o čem mluvíš. Ti co Tě odsoudili se chovají jako moje tchýně. Hlavně se všichni shodněme na tom že „ona“ je blbka a my jsme dobří, poplácejme se po ramenou, jak jsme jí slepici zdeptali. Nemám ráda útočné lidi. A chápu proč si zůstala anonymní. Taky mám pár témat co bych si netroufla veřejně. A to že máš v 6-ti nedělí hormony a nemáš s děckem nikam chodit? Zajímalo by mě kolik je těm lidem let, kolik mají dětí a jak žijí, když je tady baví takhle házet špínu. Každý prostě řešíme jiný problém a někdo se tady snaží jen vypsat z toho co ho trápí. Tak proč mají nutkání někoho zadupat do země. Pak se můžeme divit jaký příklad dávají svým dětem? Já se snažím „žít v míru“ a tak vychovávám i své děti. Neprsím se že se mi to vždycky vede, ale snaha se cení, že? Než nechat své děti jak dříví v lese, aby se jich pak ve škole báli i učitelé.
Zakladatelko mám z tvých příspěvků pocit, že ti chování tvých příbuzných nevyhovuje a chtěla bys je předělávat a to prostě nejde.
Změnit můžeš jen sama sebe nebo svůj postoj.
Oni se takhle rozhodli a ty to buď můžeš přijmout anebo ne, ale změnit to nemůžeš.
Jim také nějaká tvoje rozhodnutí třeba nevyhovují a taky to nezmění…A určitě si nemyslím, že by tě brácha nechtěl vídat jen proto, že by ho takto negativně ovlivňovala jeho žena ![]()
No nevím, ale připadá mi, že se všichni zaklínají náročným věkem dítěte, s tím, že se nedá nic dělat, jen to vydržet a v podstatě ho nechat objevovat své emoce. Ano je to náročný věk a pokud ho budou rodiče v tomto směru „podporovat“ tím, že budou čekat až ho to přejde, tak se může stát, že ten náročný věk se rovnou přehoupne do ještě náročnější puberty. Dítě je třeba usměrňovat a stanovovat mu mantinely, třeba se pak rodiče vyhnou mnoha nepříjemným zážitkům ![]()
Dá se říct, že rozhořčení zakladatelky i svým způsobem chápu, všichni tam byli, aby se podívali na její miminko a neřešili nějakého vzteklouna..
Mě spíš vadí zakladatelko, že ty vůbec nepřipouštíš, že by ten problém mohl být i v tobě
Všechno házíš na ostatní, všichni dělají všechno špatně, jen ty víš všechno nejlíp, jak mělo být.
@kirandia1 píše:
Tady je prostě o hubu nadnést nějaké takové téma. Jako si pamatuji před lety tady bylo téma, že když si chce kluk vzít holku a dá jí prstýnek k zásnubám, tak když jí dá s diamantem, že ji miluje až za hrob, kdežto ten co jí dá cokoli bez diamantu, že se na ní snaží šetřit!!! To se tehdy strhla diskuze a holky se tu předháněly, která teda má ten diamant, takže je jako lepší nebo co. No strašný. Takže už tady ty diskuze neberu moc vážně a hlavně neotvírá kontroverzní témata. Tady člověka nepochopí, ale akorát ukamenují. Já se už dlouho snažím lidi nesoudit, nekritizovat, ale spíš pochopit a žít podle hesla „žij a nechej žít“. Nejsem věřící v pravém slova smyslu, nechodím do kostela, ale ve světě je tolik zloby, tak proč si ještě tady pocuchat nervy hnusnými urážkami. Každý je nějaký, nemůžu soudit tebe podle sebe. Takže Ti rozumím co si chtěla diskuzí říct, chápu Tě a vím o čem mluvíš. Ti co Tě odsoudili se chovají jako moje tchýně. Hlavně se všichni shodněme na tom že „ona“ je blbka a my jsme dobří, poplácejme se po ramenou, jak jsme jí slepici zdeptali. Nemám ráda útočné lidi. A chápu proč si zůstala anonymní. Taky mám pár témat co bych si netroufla veřejně. A to že máš v 6-ti nedělí hormony a nemáš s děckem nikam chodit? Zajímalo by mě kolik je těm lidem let, kolik mají dětí a jak žijí, když je tady baví takhle házet špínu. Každý prostě řešíme jiný problém a někdo se tady snaží jen vypsat z toho co ho trápí. Tak proč mají nutkání někoho zadupat do země. Pak se můžeme divit jaký příklad dávají svým dětem? Já se snažím „žít v míru“ a tak vychovávám i své děti. Neprsím se že se mi to vždycky vede, ale snaha se cení, že? Než nechat své děti jak dříví v lese, aby se jich pak ve škole báli i učitelé.
Nejhorší na tom je, že se jim to opravdu povedlo. Já jsem už tak přišla z té návštěvy a bylo mi na nic, ale potom co mě tu smetly mi bylo úplně mizerně a nechápala jsem to. Přišlo mi prostě hrozné, že někdo může žárlit na pěti týdenní roztomilé miminko, který já nade všechno miluji a vůbec mi nedocvaklo, že to je malej kluk a jeho máma. Totéž pes, pořád mi to vyčítali, ale může strašně hodnej pejsek zato, že ho nevychovanej kluk chce bít? Mám ho kvůli tomu zavřít… Já si sypat popel na hlavu nemusím.
@Malaga píše:
Zakladatelko mám z tvých příspěvků pocit, že ti chování tvých příbuzných nevyhovuje a chtěla bys je předělávat a to prostě nejde.
Změnit můžeš jen sama sebe nebo svůj postoj.
Oni se takhle rozhodli a ty to buď můžeš přijmout anebo ne, ale změnit to nemůžeš.
Jim také nějaká tvoje rozhodnutí třeba nevyhovují a taky to nezmění…A určitě si nemyslím, že by tě brácha nechtěl vídat jen proto, že by ho takto negativně ovlivňovala jeho žena
Chová se uplně jinak sám a jinak s ní…
I naši říkají, že je ovlivněný… a navíc třeba k tatkovi se brácha chová fakt hrozně, tak se mu nedivím, že má mnohem radši mě. Má a já to přiznám, ale pro vás byla hned má rodina strašná, že má jedno radši víc než druhýho, ale vůbec nevíte, jak se třeba k tatkovi chová já a brácha.
@Anonymní píše:
Nejhorší na tom je, že se jim to opravdu povedlo. Já jsem už tak přišla z té návštěvy a bylo mi na nic, ale potom co mě tu smetly mi bylo úplně mizerně a nechápala jsem to. Přišlo mi prostě hrozné, že někdo může žárlit na pěti týdenní roztomilé miminko, který já nade všechno miluji a vůbec mi nedocvaklo, že to je malej kluk a jeho máma. Totéž pes, pořád mi to vyčítali, ale může strašně hodnej pejsek zato, že ho nevychovanej kluk chce bít? Mám ho kvůli tomu zavřít… Já si sypat popel na hlavu nemusím.
Ježkovy oči… malej kluk (a jeho máma? to jsem nepochopila, proč, když si s ním hrála, ale ok) mohl žárlit na pětitýdenní roztomilé miminko, které Ty nade všechno miluješ. To si skutečně dost dovolil.
Jako… doteď jsem to tu sledovala jen tak po očku, každou třetí stránku, ale tohle mě položilo
![]()
Ne, opravdu - komu není dáno, v apatyce nekoupí, tohle nemá smysl, byť se některé obdivuhodně snažily ukázat Ti jiný pohled na věc. Jediná špetka sebereflexe, jediný pokus o vcítění se do druhých, nula nula nic. Neuvěřitelná - a smutná - sebestřednost.
@krtek7489 píše:
Mě spíš vadí zakladatelko, že ty vůbec nepřipouštíš, že by ten problém mohl být i v toběVšechno házíš na ostatní, všichni dělají všechno špatně, jen ty víš všechno nejlíp, jak mělo být.
Tvůj názor mě nezajímá absolutně vůbec. Ty sis přečetla příspěvek a napsala jsi okamžitě, že synovce nenávidím a to dvakrát. Já napsala jen problémy s ním. Nechápu, jak můžeš napsat dle příspěvku, že nenávidím dítě, když mě vůbec ale vůbec neznáš. Kdybych ho neměla ráda, tak vůbec neřeším, co se děje a je mi to víš, kde. Mně to ovšem jedno není. Nechci, aby z něj byl klacek, kterýho nemá nikdo rád…, protože jestli bude dělat to, co dělá, že odepíše kohokoliv, kdo se mu jen minimálně znelíbí včetně tety, která si dovolila mít vlastní dítě, tak je to těžký. Pokud to rodiče tolerují, nebude vědět, že to je chyba…
Švagrové to prostě nevysvětlíš, je vidět že jí to vyhovuje a myslí si že to dělá dobře. S bráchou bych zkusila promluvit, aspoň aby věděl „co se děje“. Jak to vidíš a cítíš. Často to lidem otevře oči, protože to sami nevidí, necítí. Třeba to zkusí doma trošku učesat nebo aspoň nadnést. Je pravda, že kamarád mi na hodně věcí řekne s úsměvem „to jde mimo mě“ a jeho žena má paranoiu z toho aby jejich synkové nebyli outsideři, tak je vychovává přesně v tom duchu „můžeš všechno a hlavně se krutému světu ubraň a nad ostatními vyhrávej“. Takže teď z nich má přesně ty rozmazlené gaunery, se kterými musí odevšad odejít, protože je tam ostatní děti nemají rády. Je to jejich boj a jejich škoda. Pořád si říkám že co zasadíš to si jednou sklidíš a to mě pobaví i děsí zároveň. Přesně jako nedávno ve filmu Druhá nebo první - „Denně musíš dělat rozhodnutí, u kterých víš, že ovlivní jací lidé z nich vyrostou“. Je to fuška. Tak doufám že je ještě pořád dost lidí, kteří nad tím přemýšlí, stejně jako já nebo Ty. Nevyčetla jsem u Tebe žádnou závist, ani to že Tvá holčička je či není středem vesmíru. Dokonce (na šestinedělku s hormonama
se vyjadřuješ velmi rozumně. Prostě Tě jen trápí, aby Tvá holčička dostala od rodiny stejnou lásku a pozornost jako synovec. Což je těžké když na sebe ztrhává pozornost žárlivými scénami, které jeho rodiče v rámci zachování svých nervů přecházejí. Což není dobře. My to se synem řešíme. Aspoň aby věděl že dělá něco co není úplně vhodné. Že se o svůj trůn prvního kluka musí podělit s dalšími chlapci a dětmi v naší rodině. Snad to Tvůj bratr trochu pochopí a nezazdí vaše setkávání úplně než synovec vyroste. Jinak u nás to tak občas bývá s tchýní. Rok spolu nepromluvíme, pár měsíců mi posílá hnusné emaily a pak to vyhnije. Tak nějak cyklicky se to opakuje. Tak držím palce už jen na dobré vztahy ![]()
@BohunkaP píše:
Ježkovy oči… malej kluk (a jeho máma? to jsem nepochopila, proč, když si s ním hrála, ale ok) mohl žárlit na pětitýdenní roztomilé miminko, které Ty nade všechno miluješ. To si skutečně dost dovolil.Jako… doteď jsem to tu sledovala jen tak po očku, každou třetí stránku, ale tohle mě položilo
Ne, opravdu - komu není dáno, v apatyce nekoupí, tohle nemá smysl, byť se některé obdivuhodně snažily ukázat Ti jiný pohled na věc. Jediná špetka sebereflexe, jediný pokus o vcítění se do druhých, nula nula nic. Neuvěřitelná - a smutná - sebestřednost.![]()
rozhodně mě nenapadlo, že bude švagrová žárlit na mě a mé dítě, to fakt ne… já myslela, že nám ho přeje. To s dítětem jsem si neuvědomila, myslela jsem, že ho mimčo bude zajímat…