Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní, píšeš, že „udělá stojku a ty hospodaříš“…napadlo mě, co kdyby sis nenápadně ukládala finanční rezervu, aby kdyby šlo opravdu do tuhého, tak abys „neměla holou zadnici“. Víš, já mám pocit, že i značná část tvojí nervozity pramení právě z toho stresu, že MUSÍŠ zůstat, protože nemáš kam jít. Určitě by jsi spoustu věcí tak nehrotila, kdyby sis občas mohla říct, že se sebereš a odejdeš a věděla jsi, že to opravdu udělat můžeš.
No a jeho reakce v případě, že by mu na tobě nezáleželo? Ono záleží i na tom, jak to podáš. Pokud se bude cítit jak u výslechu nebo jak ve škole při diktátu, tak kladnou odezvu nečekej. Vím, že je to těžké a s takovými lidmi (jako jsem já), je prostě strašně složité cokoliv řešit, protože např. já okamžitě všechny připomínky chápu jako útok na mě
Já se to snažím potlačovat, skousnout zuby a vyslechnout do konce, ale já se snažím změnit. Tvůj manžel ne, proto je potřeba, abys mu to naservírovala pozitivně…tak jak psala Livinka…nejdřív pomasírovat ego a pak polehoučku přimíchávat předem napsané body. Občas to opět proložit něčím, za co jsi na něj hrdá (i kdyby to pravda nebyla, tak on to přeci neví
) a pak to, na čem jste se domluvili, v bodech vyvěsit na lednici.
když je doma celý víkend, tak jedeme v sobotu někam na výlet, tolik jsme toho spolu procestovaly, a v nedely odpočinek aby manžel načerpal síly
ohledně toho jeho chování, právě že se začal projevat až později, az se trochu otrkal, i jeho rodina, jeho matka je snad úplně dokonalá hospodynka, a on to vyžaduje ted po mě, přitom on je první chlap se kterým jsem bydlela, a prostě nemám takovou průpravu, moje máma mě nic nenaučila a ni vařit nic, všechno jsem se učila za běhu, a on po mě chtěl profesionální výkon, ale myslím že jsem to zvldála dobře, svíčkovou mám prý lepší než jeho máma:-)
livinka píše:
Ahoj, nebudu Ti do toho kecat vsichni mame sve problemy…Ale kdyz jsme se jednu dobu hadali my, tak nam hrozne pomohlo napsat si slova ktere nas urazeji vyvesit je na lednici a kdyz nektere z nich padlo ten co to vyslovil musel dat tomu druhymu 1000Kc…
Popravde u nas sproste slovo opravdu uz neslysis…a jsem za to moc rada…
Hodne nam to pomohlo…
Jo a pak byl extrem kdyz jsem mu rekla ze je jak jeho otec tak jsem musela myt zachod,
Kdyz rekl o mne ze jsem jak mama tak musel vytirat cely byt(vytirani nenavidi)
nebo pak poradna…
kazdopádne drzim palce
penezma se vsechno nevyresi,jak si kazdy mysli..
Anonymní píše:
když je doma celý víkend, tak jedeme v sobotu někam na výlet, tolik jsme toho spolu procestovaly, a v nedely odpočinek aby manžel načerpal sílyohledně toho jeho chování, právě že se začal projevat až později, az se trochu otrkal, i jeho rodina, jeho matka je snad úplně dokonalá hospodynka, a on to vyžaduje ted po mě, přitom on je první chlap se kterým jsem bydlela, a prostě nemám takovou průpravu, moje máma mě nic nenaučila a ni vařit nic, všechno jsem se učila za běhu, a on po mě chtěl profesionální výkon, ale myslím že jsem to zvldála dobře, svíčkovou mám prý lepší než jeho máma:-)
A pomáhá Ti on nějak doma???
no spíš ne, sem tam něco udělá, 2× týdně koupe klárku, občas jí jde vozit ven, když potřebuju něco udělat, já o po něm ani nechci, vím že se nadře, a já jsem doma tak to v poho zvládám sama, o to mi ani nejde, mě nevadí tohle všechno dělat sama, alě chtěl bych aby přišel domů a řekl jé tady to hezký voní místo, proč je koš před dvěřma, toho nemůžeš vynést,¨a takový má kecy, už to přecházím, ale mám chut ho posalt někam
Anonymní píše:
no spíš ne, sem tam něco udělá, 2× týdně koupe klárku, občas jí jde vozit ven, když potřebuju něco udělat, já o po něm ani nechci, vím že se nadře, a já jsem doma tak to v poho zvládám sama, o to mi ani nejde, mě nevadí tohle všechno dělat sama, alě chtěl bych aby přišel domů a řekl jé tady to hezký voní místo, proč je koš před dvěřma, toho nemůžeš vynést,¨a takový má kecy, už to přecházím, ale mám chut ho posalt někam
On by tolik nedržkoval, kdyby se musel podílet…moje zkušenost ![]()
Hmm to je jak u nás, tchýně a její rodina, žiji pomalu v prostředí, kde neni ani malinko prachu, všechno uložené, upravené, nadobí u nich nestojí nikdy dýl jak půl hodiny po jídle…já někdy nechám nádobí stát i dvě hodiny a je zle…
Je to složité, mně například můj manžel říkal, toto… mám možnost jít dělat za větší peníze, ale počítej s tím, že nebudu doma, že ti nebudu tolik pomáhat, protože budu chodit unavený, nebudu tolik s váma jak nyní, ale budem mít možnost si víc dopřát. Měl nadídku práce, já jsem radši zvolila, aby byl doma, míň unavený. švagrová mi říká, její manžel tuto práci nabízel mojém, že prostě neočekává, že ji bude pomáhat, chlap celý den v práci, vydělává hodně peněz, mají na co si skoro teda vzpomenou, přijde utahaný a ji by nenapadlo , aby ještě hlídal děti, že to je ta daň.. to je její názor ![]()
Anonymní píše:
No opět musím souhlasit s Kakikou, že kdyby se doma podílel víc, tak by ho nenapadlo takhle prudit. Nezlob se, ono je hezký být takhle tolerantní a nic moc po něm nechtít, když pracuje a vydělává peníze. Můj manžel je taky od nevidím do nevidím v práci, pak jde makat na baráček, kterej přestavujeme. A přesto se mi snaží doma pomáhat. Na většinu věcí jsem sama to ano, ale jeho by ani nenapadlo prudit, že není utřenej prach nebo umytý nádobí… To by zkusil jednou, dostal by do ruky utěrku a ať se snaží když je to podle něj špatně.
kvaček píše:
Je to složité, mně například můj manžel říkal, toto… mám možnost jít dělat za větší peníze, ale počítej s tím, že nebudu doma, že ti nebudu tolik pomáhat, protože budu chodit unavený, nebudu tolik s váma jak nyní, ale budem mít možnost si víc dopřát. Měl nadídku práce, já jsem radši zvolila, aby byl doma, míň unavený. švagrová mi říká, její manžel tuto práci nabízel mojém, že prostě neočekává, že ji bude pomáhat, chlap celý den v práci, vydělává hodně peněz, mají na co si skoro teda vzpomenou, přijde utahaný a ji by nenapadlo , aby ještě hlídal děti, že to je ta daň.. to je její názor
Ono na tom něco je. Nechci se v tom ale pitvat, bylo by to mimo téma zakladatelky.
kvaček píše:
Hmm to je jak u nás, tchýně a její rodina, žiji pomalu v prostředí, kde neni ani malinko prachu, všechno uložené, upravené, nadobí u nich nestojí nikdy dýl jak půl hodiny po jídle…já někdy nechám nádobí stát i dvě hodiny a je zle…
Je to složité, mně například můj manžel říkal, toto… mám možnost jít dělat za větší peníze, ale počítej s tím, že nebudu doma, že ti nebudu tolik pomáhat, protože budu chodit unavený, nebudu tolik s váma jak nyní, ale budem mít možnost si víc dopřát. Měl nadídku práce, já jsem radši zvolila, aby byl doma, míň unavený. švagrová mi říká, její manžel tuto práci nabízel mojém, že prostě neočekává, že ji bude pomáhat, chlap celý den v práci, vydělává hodně peněz, mají na co si skoro teda vzpomenou, přijde utahaný a ji by nenapadlo , aby ještě hlídal děti, že to je ta daň.. to je její názor
a to myslíš že je špatný postoj?
Kakika píše:Anonymní píše:já se taky nechám utlouct jeho argumenty, jemu to prostě pálí líp a rychleji, takže ve finále za vše taky můžu já a nakonec si to i sama myslím
já už jsem si sním tolikrát promlouvala, ale prostě on si myslí že za všechno můžu já, že on mi nic nedělá, vždycky říká - já jsem jenom– a já mu to prostš nedokážu vysvětlit že taky dělá věco co mi vadí, a že chci aby se to změnilo, ale je to jako mluvit do dubuAle ten můj tedy je schopný i uznat chybu. My tvého chlapa neznáme, ale co to na něj nahrát s tou poradnou, že on řekne co se mu nelíbí a že v poradně by ti mohli pomoct se tomu přizpůsobit
Prostě nenaznačovat mu, že je chyba v něm, když to teď stejně není schopen připustit
Nemám přečtenou celou diskuzi, ale určitě doporučuju vybrat DOBROU poradnu. Kamarádce s podobným manželem jsem to taky doporučovala a byla z toho nakonec dost zdrblá - ten její tam z ní udělal tu nejhorší a že on to dobře umí, psycholog to neusměrnil, prý mu spíš přitakával, takže jí se tam už znova nechtělo a ve finále ten její měl pocit, že má fakt pravdu.
Kamarádka to snášela dlouho, ale nakonec to vzdala. No zas je ta nejhorší ![]()
Já jsem taky nečetla celou diksuzi, ale podle tvého popisu mi přijde, jakoby jste se fakt hodně nesnášeli........
Já jsem zastáncem toho, že jakmile si začnou dva sprostě nadávat, tak je to cesta ke konci. Mezi dvěma lidma ve vztahu musí být především úcta a pokud si dva takhle nadávají, úcta tam není a už ani nikdy nebude..to se prostě nedá vzít zpět… a když ano, stejně se to po nějakém konfliktu vrátí do starých kolejí..
No nicméně bych zkusila tu poradnu, než bych hodila flintu do žita ![]()
Nevím, co je dobrý a co špatný postoj. Mojí švagrové to vyhovuje, že nemá chlapa doma, že je pořád v práci, že ji nic nepomůže, protože on vydělá docela dost a zase tvrdí, že si můžou dopřát.
Já jsem zase typ, co radši bude mít chlapa doma, víc s náma a radši si něco odepřu.
To záleží jak to každý vidí. Rozhodně tak když ji slyším, tak říká, že její přijde domů, otrávený, nadělaný, protože dělá do večera někdy i soboty, je protivný, a taky mu malého nedá, prý to chápe, aspoň můžou dětem dopřát ![]()
Tím nechci říct nic jenom jak to je jinde …
Jen dle tvého vyprávění( samozřejmě nevím jak je to doopravdy) si myslím, že jste ho dost omrzely, je otrávený ze svého života, štveš ho vším a i on záměrně tebe - nezáleží mu, zda jsi štastná či ne..
Možná i v práci někoho má - je po většinu času tam, s vámi doma málo a ještě se začal takto chovat až poslední dobu..
Je si jistý penězi, tím že nemáš kam jít - to mu dovoluje se chovat tak jak se chová. Nezáleží mu na ničem - je nespokojený a jen se vzájemně štvete..
Nevím jak to řešit.
Vím, co bych udělala já ( ale já jsem hodně chladnokrevná
) - nereagovala bych na jeho vytáčení, jen se umívala, těšila se z dcery, věnovala bych se jen domácnosti a dětem. Jeho bych povětšinou přehlížela - né jakoby ve zlém, ale tak aby poznal, že já se z něm neposeru, vystačím si ve finále citově sama, at se třeba na hlavu postaví, ale mě nevytočí, nezáleží mi na tom jak se cítí, co chce řešit, co říká..Jen byla milá a apatická..Nevysela bych na něm - citově ani fyzicky..ušetřilo by mi to nervy byl byl vlastně klid.
Vy totiž pořád soupeříte - kdo bude mít navrh a to nikdy nedělá dobrotu..
je to asi k podivu, ale když jsme v pohodě, tak manžel přijde, my ho jdem přivítat ke dvěřím, dá nám oběma pusu, pak se sleče, jde se vykopat, sám se nás zeptá co jste dělaly holky, tak mu vyprávímě kde jsme, pak řekně on nám co se dělo vpráci, najíme se, dáme kárku spinkat, a třeba ležíme spolu u televize, přes si 1 nebo 2× zavoláme co se dějě, nebo co se zrovna stalo a tak
právě proto tyhle věco tomu chci dát ještě šanci, protože vím že to umíme, že se umíme mít rádi