Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, nemáte náhodou informace o tom, jaká antikoncepce je vhodná pro ženu, která má rozšířené žilky (pavoučky, metličky) na stehnech? Užívala jsem asi 15 let HA v pilulkách (možná z toho ty metličky jsou, ale to mi nikdo nepotvrdí) a teď po 2 dětech bych chtěla už jen nějaké tělísko na 5 let, ale nevím, které je při těch žilkách vhodné, jestli horm. nebo nehorm. Ptala jsem se dr. ale nějak konkrétně mi na to neodpověděl. Osobně bych byla raději pro HA Mirenu, ta by měla mít jen lokální vypouštění hormonů. Nehorm. ant. se bojím, plno žen má u ní silnou a nepravidelnou menzes a plno jich přes ní otěhotní. Nemáte někdo od dr. info co se v tomto případě doporučuje? Díky moc za reakce.
obecně hormonální je na cévy blbá, konkrétní zkušenost ale s tělískama nemám, tak neporadím
o metličkách se nikde nemluví, jen o křeč. žilách. myslím že to nemá vliv, ale doktoři se bojí cokoliv říct, aby z toho případně neměli oplétačky!-)
jí mám metličky a dostala jsem Mirenu bez problémů. taky jsem brala prášky a nikdo se nad tím nepozastavoval.
taky tipuju, že většina doktorů tohle vůbec řešit nebude, ale otázka je, jestli to zakladatelce za to stojí, aby se jí to příp. zhoršilo
No právě, všude se mluví o křeč. žilách, že je HA na ně nevhodná, ale ty metličky to je snad něco jiného. Těžko říct, jestli to je z HA nebo ne po těch letech. Dr mi sice spíše doporučil nehorm. ant. ale ne kvůli metličkám, ale že prý nemá cenu platit za Mirenu 5tis a že nehorm. stačí. Ale všude čtu, kdo všechno přes ní otěhotněl, jaké mají hrozné menzes a tak, a třetí dítko už fakt neplánuju
Jediná možnost je to fakt risknout, prostě si Mirenu dát a uvidím, kdyby se mi to zhoršovalo, tak si ji prostě nechám vyndat a vezmu si jen nehorm. ![]()
Smudlinky a máš pocit, že to je s Mirenou stejné, nebo horší, nebo snad lepší?
metličky taky vznikají nepevností žilní stěny, takže ono to souvislost s oběhovým systémem prostě má taky, mně se metličky udělaly v těhotenství - větší zátěž plus hormony…třeba někdo bude mít konkrétní zkušenost
lepší to asi nebude- pokud si je nenechám odstranit, horší jsou opravdu jen po těhotenství- větší zátěž pro organizmus. Mám je od střední školy, naštěstí jen na jednom stehně!-) hormonální ant. jmse moc nebrala cca 2 roky, mirenu mám 1,5 roku.
hm, taky to mám po těh. myslím horší, tak doufám, že už rozšiřování skončilo
Uvidíme, jestli se ještě někdo ozve, díky.