Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To by asi poznali. I když mě rozjetý zánět taky nejdříve nepoznali. Mě to začalo tmavými skvrnami a pak se přidala bolest. Ne za okem, ale při pohybu oka. A pak bolelo celé oko a bylo mi celkově blbě.
A co máš s tím močákem?
@Anonymní píše:
To by asi poznali. I když mě rozjetý zánět taky nejdříve nepoznali. Mě to začalo tmavými skvrnami a pak se přidala bolest. Ne za okem, ale při pohybu oka. A pak bolelo celé oko a bylo mi celkově blbě.
A co máš s tím močákem?
Není to vyloženě problém s močákem ale se svaly pánevního dna. Pravděpodobně je mám nějak stažené a při močení mám takové tlakové bolesti. V těch lázních mě budou ještě podrobněji vyšetřovat. Jinak vyloženě močový měchýř je v pořádku, i ledviny. Moč, ultrazvuky byly vždy v pořádku a byla jsem i na cystoskopii.
Ještě k těm očím. V tu středu mě to ještě nebolelo. Ale doktorka mě důkladně vyšetřila a možná že by to poznala. Připadá mi, že mě to možná i bolet přestává. Když se kouknu normálně trochu doleva, už je to lepší, tak třeba to byl vážně jen nějaký sval. Každopádně zhoršit se to může vždycky bohužel.
A když tebe bolelo to oko, jak jsi to měla při tom pohybu? I při malém? Např. když jsi protočila očima?
Postupně se to zhoršovalo. Takže pak už i při malém pohybu. Vůbec jsem pak nemohla koukat do stran. Oko pak bolelo i samo o sobě.
Můžeš to mít taky od krční páteře to oko.
Je pravda, že mě občas lupe za krkem, takže to by byla taky možnost. A můžu se ještě zeptat, jak dlouho trvalo to zhoršování a za jak dlouho se objevily další příznaky?
Já teď nevím jestli to nějak řešit, zkusím brát ještě ten hořčík a v září po lázních kdyztak půjdu k doktorce. Teď by mě myslím na MR ani neposlali a mysleli si, že jsem hypochondr, to by se musel prokázat ten zánět očního nervu, ale doufám v to, že by to doktorka v tu středu nějak poznala.
Tohle asi nebude zánět očního nervu. To spíš začíná náhle a zhoršuje se to. Mě trvalo týden než přišli na to co to je.
@Anonymní píše:
Není to vyloženě problém s močákem ale se svaly pánevního dna. Pravděpodobně je mám nějak stažené a při močení mám takové tlakové bolesti. V těch lázních mě budou ještě podrobněji vyšetřovat. Jinak vyloženě močový měchýř je v pořádku, i ledviny. Moč, ultrazvuky byly vždy v pořádku a byla jsem i na cystoskopii.Ještě k těm očím. V tu středu mě to ještě nebolelo. Ale doktorka mě důkladně vyšetřila a možná že by to poznala. Připadá mi, že mě to možná i bolet přestává. Když se kouknu normálně trochu doleva, už je to lepší, tak třeba to byl vážně jen nějaký sval. Každopádně zhoršit se to může vždycky bohužel.
To oko můžeš mít podrážděný z toho vyšetření. Já si takhle po důkladným vyšetření přinesla zánět. Kup si v lékárně oftalmoseptonex a umělý slzy a kapej. Pokud se ti po tomhle neuleví, tak teprve zajdi k lékaři. Taky jen můžeš mít suchý oko, to taky umí pěkně bolet.
Děkuju moc, zkusím kapky. Přijde mi už, že je to lepší, tak snad.
A omlouvám se pokud vás pořád otravuju, ale pokud máte nebo znáte někoho s RS, jak se projevuje brnění/mravenčení při RS? Ono to může být x různých věcí, ale při RS se to postupně zhoršuje nebo je to pořád stejné? A jak rychle se to zhoršuje?
Já mám myslím nedostatek hořčíku, v červnu jsem totiž zaznamenala lehké mravenčení, když se na to nesoustředím ani o tom nevím. Občas jsem si toho za tu dobu všimla, ale začala jsem brát hořčík a přijde mi že to mizí. Ono jsem to ani neměla v kuse. Občas jo, pak ne. Myslím si, že při RS se to spíš zhoršuje, že? Mně spíš naopak. ![]()
Já osobně mám mravenčení po chůzi. Brnění při zhoršení stavu, celé nohy, ruce, pak sem tam, různé intenzity, spíš po únavě.
Myslíš, že kdyby to mělo být tou RS, že by se to od června nějak zhoršilo? Omlouvám se, ale o té nemoci toho moc nevím.
Ahoj holky, tak to pravé oko mě úplně bolet přestalo. Ale dneska pociťuji takové táhnutí naopak u levého oka. Při větším pohybu okem, mě to jakoby táhne, nebolí, jen táhne a mám takový pocit jako bych v tom oku něco měla, ale nemám. Nenapadá vás něco? Doufám, že to není zánět zrakového nervu.
Zdravíčko,
Je to pár měsíců, co mi byla diagnostikovaná RS. Před týdnem mi byli podány kortikoidy v infuzí na přeléčení ataky. Už asi měsíc mě hrozně bolí za okem a spánek.
Dnes mi doktor řekl, že je zvláštní, že mi na to kortikoidy nezabraly a že ani vyšetření neukázaly žádné zánětlivé ložiska. Mám tedy počkat dokud to nepřejde samo.
Přece ale nemůžu být na lécích od bolesti napořád? Ani nějaký osvědčený způsob, jak aspoň tu bolest zmírnit? Vyzkouším uplně všechno.
Děkuji za rady.
@Christyn.p Zdravím, mám rs skoro 15let…a občas mě také bolí za okem. Hlavně tedy když jsem unavená. Chodíš ke svému očnímu? Když jsem tehdy onemocněla, tak mi doktorka doporučila…ať si seženu svého očního a chodím k němu pravidelně na kontroly. Koukali se na oční pozadí?
Ahoj, zhruba před měsícem mě nějakou dobu trápila bolest za okem, na očním se na nic nepřišlo, koukali u na oční pozadí. Celé to trvalo asi dva měsíce, pak to samo zmizelo..Byla jsem s tím i na neurologii, kdy mi Dr řekla, že to asi bude od patere. Nyní pociťuji především v noci mrtvení hlavně pravé ruky. Kolikrát mě to v noci vzbudí.. většinou mě pak ta ruka trochu bolí, někdy od lokte, někdy od ramene. A pocituji v ni slabost. Když nemám mrtveni v noci, tak potíže nemám..
Už jsem zoufalá, myslíte, že by se tak mohla projevovat RS nebo spíše ne? Jsem par měsíců po porodu.
Jak vypadaly ty tmavé skvrny? Já byla na očním před 3 dny a mám jen sklivcové zákalky - průhledné skvrny a je to prý úplně normální. Tak doufám, že se u mě neobjevil ten zánět očního nervu, ale před těmi 3 dny bylo všechno v pořádku.