Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, potřebuji poradit. Rozváděla jsem se v roce 2008. Manželé jsme byli 3 roky. V době manželství jsme si pořídili byt a hypotéku. Při rozvodovém vypořádání byt zůstal manželovi, já jsem dostala 300tis. Dále jsme měli ujednáno - písemně-, že je povinen mě do 3 měsíců od rozvodu nechat vyškrtnout z hypoteční smlouvy, takže veškeré závazky spojené s bytem jdou na něho. Do dnešního dne tak neučinil. Na radu právničky jsem si tam nechala trvalé bydliště do té doby, než mne vyškrtne. Teď mám na poště dopis, že mě sám odhlásil. To mi až tak nevadí, ale to, že jsem v hypotéce, to mi vadí dost. Byt pronajímá, sám v něm nebydlí. Když to přestane platit, tak půjdou po mně, i když s tím bytem vlastně nemám nic společného a na papíře jsme vyrovnaní. Jenomže to asi nikoho zajímat nebude.
Co mám dělat, aby mě vyškrtl? Mám dát žalobu nebo ne? Je to vysoko postavený manager s platem kolem 60 tis měsíčně, ale náhoda je svině a platit přestat může.
Ahoj,já byla v podobné situaci a u soudu jsme museli doložit vypořádání sjm, hypo přešla na mě ještě před rozvodem. Je divný, že to dovolili. Nicméně ono to není tak snadné přepsat hypo ze dvou lidí na jednoho, i když ten jeden furt zůstává stejný. Nás to stálo asi 2 měsíce papírování, nechápu, že to vaší bance nevadí a nechápu, jak celou situaci hodlá banka řešit. Doporučila bych ti 1) písemně dopisem do vlastních rukou vyzvat svého ex, aby dodržel závazek smlouvy do lhůty, kterou si sama stanovíš; 2) pokud tak neučiní do té lhůty, pošli kopii toho dopisu+té smlouvy na OKRESNI soud se žádostí o vydání příkazu (asi tam nejrpve zavolej, oni ti řeknou, jak to má vypadat). Nicméně bych byla velmi opatrná a vše si dokumentovala a jednala jen písemně. SMS ani telefony nejsou důkaz. Navíc tedy nechápu, jak tě mohl odhlásit z trvalého bydliště, to nelze udělat bez tvé přítomnosti, proboha!
Nevím, jak se mu to povedlo, ale mám doporučený dopis na poště a oznamovací lísteček, že je to z odboru pro trvalé bydliště.
Ona je nevýhoda, že on si poštu nepřebírá. Prostě na to kašle. Ani nevěděl, že mu sebrali na půl roku řidičák a přišel na to, až ho čapli policajti.
lemaz píše:
Nevím, jak se mu to povedlo, ale mám doporučený dopis na poště a oznamovací lísteček, že je to z odboru pro trvalé bydliště.
Ona je nevýhoda, že on si poštu nepřebírá. Prostě na to kašle. Ani nevěděl, že mu sebrali na půl roku řidičák a přišel na to, až ho čapli policajti.
Lemaz ale kdyz snim mas hyposku tak by te odhlasit nemel nebot jsi vdena i jako vlastnik bytu nebo nejsi??
Zkus prostě postupovat písemně, jak jsem ti napsala. Nám jeden bastard dlužil jen zpět zálohu 3000,–, písemně jsem ho vyzvala a nic, pak jsem napsala na soud+přiložila ty důkazy+400,– kolek a oni na něj vydali soudní příkaz a hotovo. Pakliže neuposlechne soudní příkaz, může přijít i exekuce…Takže to nechej na soudu a hotovo.
přesně, pokud máš hypo, tak si i na katastru, ne, jestli jste brali hypo jako spoludlužníci.. řešila jsem uplně stejnou situaci, pošli kdyžtak SZ pokud chceš ![]()
A to stačí na ten soud poslat a oni to zařídí? Nebo tam musím jít s kolkem a obcházet kanceláře? Krom rozvodu jsem na soudě nikdy nebyla a jsem tudíž naprosto nepolíbená
![]()
Moni25 píše:
přesně, pokud máš hypo, tak si i na katastru, ne, jestli jste brali hypo jako spoludlužníci.. řešila jsem uplně stejnou situaci, pošli kdyžtak SZ pokud chceš ![]()
Na katastru nejsem, protože byt si přepsal na sebe. Právě, že jsem jen vedená v té hypoteční smlouvě.
Nejdřív písemně vyzvi ex - ofciální dopis, kde ho vyzveš, aby dodržel smlouv ze dne … a splnil … Musíš to poslat do vlastních rukou s dodejkou. Dle zákona tam můžeš dát lhůtu jakou chceš, normálně se dává 10 dní na splpnění podmínek. Pakliže si dopis odmítne převzít nebo nesplní lhůtu, tak napíšeš písemně na okresní soud trvalého bydliště tvého ex žádost + přiložíš 2×ofocenou tu smlouvu jako důkaz (nemusí být ověřená)+kopii toho dopisu, kterým jsi ho vyzvala+kolek 400,– a pošleš to. Nikam nechodíš.
Eva B. píše:
Nejdřív písemně vyzvi ex - ofciální dopis, kde ho vyzveš, aby dodržel smlouv ze dne … a splnil … Musíš to poslat do vlastních rukou s dodejkou. Dle zákona tam můžeš dát lhůtu jakou chceš, normálně se dává 10 dní na splpnění podmínek. Pakliže si dopis odmítne převzít nebo nesplní lhůtu, tak napíšeš písemně na okresní soud trvalého bydliště tvého ex žádost + přiložíš 2×ofocenou tu smlouvu jako důkaz (nemusí být ověřená)+kopii toho dopisu, kterým jsi ho vyzvala+kolek 400,– a pošleš to. Nikam nechodíš.
Dík, udělám to tak. A pak uvidíme.
Ono to jde docela rychle, hlavně buď fakt opatrná, držím palce.
Evi, a znění toho dopisu na soud mám podat jak? Jako že pan ten a ten nesplnil podmínky ujednané ve smlouvě té a té a že je žádám o pomoc?
Jojo, že žádáš, aby byl vydán soudní příkaz vzhledem k nedodržení podmínek a jako důkazy přikládáš…Třeba na to ale nedojde, on se lekne té výzvy, co mu pošleš a udělá to… ![]()
Ten? Ten se nelekne ničeho. S tatínkem (bývalým komunistickým pohlavárem) si zakládají jednu firmu za druhou, nechají ji krachnout a peníze sbalí. Na něho jsem krátká. Ale chci od něj jen to jediné - vyškrtnout mě.
A to jsem přemýšlela (v návalu zlosti) i nad tím, že ho udám na finančák. Příjmy z pronájmu samozřejmě nedaní. Ale už mě to přešlo.
lemaz píše:
Lemaz ale kdyz snim mas hyposku tak by te odhlasit nemel nebot jsi vdena i jako vlastnik bytu nebo nejsi??
Vlastník bytu už nejsem, protože v majetkovém vyrovnání bylo, že jemu připadá byt, já dostanu 300tis. Takto to šlo na katastr a až byl jako majitel pouze on, tak teprve potom jsem dostala peníze. On pak měl do 3 měsíců od rozvodu zařídit, aby mě vymazali z hypotéky. To neudělal.