Růstový hormon a vše kolem něj

1066
28.5.24 20:25

Růstový hormon a vše kolem něj

Zdravím všechny co řeší nějaký problém s růstovým hormonem svého dítěte. Můj syn 4 roky výška dle dr je 96,4 cm a váha 14 kg. (Já naměřila několikrát 98cm) Každopádně syn byl na endokrinoligii a to pouze jednou a brali mi krev a zjistili, že má hladinu růstového hormonu v dolním pásu. Došla mi pouze lékařská zpráva od lékaře, že se máme objednat na clonidinový test a nikdo se mi k tomu nevyjádřil proč musí tento test absolvovat když není pod spodní hranicí růstového hormonu. Nikdo ho ani dlouhodobě nesledoval co se krve tyče a z jedné krve jednoho měření a vážení takový závěr…. Je tu někdo kdo řeší něco podobného nebo stejného? Zajímá mě i někdo komu říkali že má podstoupit různá vyšetření kvůli růst. Hormonu, ale úplně se na to vykašlal a nechal dítě c klidu růst jak se jim to případně vyvíjelo nebo zda by to udělal jinak. Já jsem z toho hodně nešťastná a nechci ho už v tohle věku stresovat různými vyšetřeními a píchání případného hormonu. Děkuji za rady a zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
462
28.5.24 20:43

Podle růstového grafu je ve 4 letech na 3. percentilu, což by v dospělosti znamenalo výšku kolem 166 cm. Proto chtějí vyšetřit, jestli chybí růstový hormon, nebo je jen opožděn růst, nebo je jiný problém (celikakie apod.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1066
28.5.24 20:49

@Malpigi z krve je velikakie vyloučená, takže tam problém není. Má lehkou chudokrevnost začala jsem doplňovat železo a měl nižší cukr jiné hodnoty byly v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9035
28.5.24 20:55

Já myslím, že je lepší to vyšetřit, než to zanedbat. Pokud by se růstově později opravdu zasekl a měl by v dospělosti těch 166 cm, jak je zniňováno, tak by se ti pak poděkoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.24 20:57

Na endokrinologii jsme docházeli asi rok, měřil se růst, hladina růstového hormonu, doktorka vše trpělivě vysvětlovala. I třeba hodinu a já se mohla na vše ptát, aniž bych měla pocit, že zdržuji. Teprve po roce jsme byli s naším souhlasem odesláni na clonidinový test. Je to zátěž pro tělo, takže se k tomu nepřistupovalo bezhlavě, ale s vidinou, že jdeme kdyžtak do růstového hormonu. Těch vyšetření pak následuje ještě dost.

• Citovat
  • Upravit
5933
28.5.24 21:19

Dcera má 3 roky a 7 měsíců, měří 88 cm, váží 13 kg, doktorka ji zatím na endokrinologii poslat nechce, že ji bude sledovat, dokud prý aspoň pomaličku roste. Už rok a půl nosí stejnou velikost bot 22.Akorát ji pediatrička brala krev na vyloučení nějakých nemocí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1066
28.5.24 21:31

No právě proto nechápu proč nás hned po jednom vyšetření posílá na test, zaprvé mi to nikdo ani nevysvětlil a ani nebyla snaha o sledování jsem naštvaná a zároveň zoufalá ….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
28.5.24 21:31

Kolik měříte (rodiče)? Je možné, že se drží v pásmu dle rodičů. Syn se léčí RH 2.5 roku. Vše podstoupil, clodinový test, nějaký zátěžový test s cukrem? A MR mozku. Bylo mu 8 let, vše zvládnul. Nárok na RH mají všichni pod hranicí -2.5DS, koncilium rozhodne, poté se RH píchá každý večer před spaním, do ukončení růstu - cca do 15-16 let. Jestli chceš, pošli mi rustová data z průkazky. Mám doma program, co mají lékaři ve FN Motol a řeknu Ti můj názor. (Myslím, že se už vyznám). Určitě RH nedostane ten, kdo roste dle pásma rodičů a bude bohužel malý. Indikuje se jen při nedostatečné sekreci RH - při dolni hranici není důvod a nikdo ho nenapíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
28.5.24 21:32
@mamule42 píše: Více

Ale roste fakt málo. Jestli nemáte s manželem oba okolo 150 cm, řešila bych to :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1066
28.5.24 21:36

@Anik6 děkuji zítra vám údaje pošlu já mám údajně 166cm a manžel 180 míry syna vám pošlu zítra do zprávy :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
28.5.24 21:37

@Naominka teď jsem koukala kolik syn měřil v necelý 4 letech (4 měsíce před 4.naroz), měl 93cm, v 5 letech měl 100,5cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1066
28.5.24 21:40

@Anik6 janci dnes měřila několikrát a naměřila jsem pokaždé 98 Cm a narozený je v lednu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5933
28.5.24 21:42
@Malpigi píše: Více

Právě že nemáme, já mám 170,manžel 180,starší holky 11 13 let, obě 165 cm, o klukách ani nemluvím,2 mají skoro 190,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
28.5.24 21:44

@Naominka pokud se chceš ještě uklidnit, zde poradna, položit dotaz můžeš i tam - odpovídají, jak kdy.. někdy i za 2 měsíce, někdy za 14 dní, dle toho, jak mají čas.

Třeba tam najdeš podobná data, co máte vy.

https://www.rustovyhormon.cz/…dna/pro-deti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
28.5.24 21:49
@Naominka píše: Více

důležité je měřit vždy na stejném měřidle… což asi děláte.

dala jsem tedy tu jednu výšku do grafu - 4 roky a 4 měsíce a je to 1. percentil
Z skóre -2,18, tzn., že je o více jak 2 roky menší než ostatní, tuto výšku má průměrný 3 letý kluk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty