Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny co řeší nějaký problém s růstovým hormonem svého dítěte. Můj syn 4 roky výška dle dr je 96,4 cm a váha 14 kg. (Já naměřila několikrát 98cm) Každopádně syn byl na endokrinoligii a to pouze jednou a brali mi krev a zjistili, že má hladinu růstového hormonu v dolním pásu. Došla mi pouze lékařská zpráva od lékaře, že se máme objednat na clonidinový test a nikdo se mi k tomu nevyjádřil proč musí tento test absolvovat když není pod spodní hranicí růstového hormonu. Nikdo ho ani dlouhodobě nesledoval co se krve tyče a z jedné krve jednoho měření a vážení takový závěr…. Je tu někdo kdo řeší něco podobného nebo stejného? Zajímá mě i někdo komu říkali že má podstoupit různá vyšetření kvůli růst. Hormonu, ale úplně se na to vykašlal a nechal dítě c klidu růst jak se jim to případně vyvíjelo nebo zda by to udělal jinak. Já jsem z toho hodně nešťastná a nechci ho už v tohle věku stresovat různými vyšetřeními a píchání případného hormonu. Děkuji za rady a zkušenosti
Podle růstového grafu je ve 4 letech na 3. percentilu, což by v dospělosti znamenalo výšku kolem 166 cm. Proto chtějí vyšetřit, jestli chybí růstový hormon, nebo je jen opožděn růst, nebo je jiný problém (celikakie apod.).
@Malpigi z krve je velikakie vyloučená, takže tam problém není. Má lehkou chudokrevnost začala jsem doplňovat železo a měl nižší cukr jiné hodnoty byly v pořádku
Já myslím, že je lepší to vyšetřit, než to zanedbat. Pokud by se růstově později opravdu zasekl a měl by v dospělosti těch 166 cm, jak je zniňováno, tak by se ti pak poděkoval.
Na endokrinologii jsme docházeli asi rok, měřil se růst, hladina růstového hormonu, doktorka vše trpělivě vysvětlovala. I třeba hodinu a já se mohla na vše ptát, aniž bych měla pocit, že zdržuji. Teprve po roce jsme byli s naším souhlasem odesláni na clonidinový test. Je to zátěž pro tělo, takže se k tomu nepřistupovalo bezhlavě, ale s vidinou, že jdeme kdyžtak do růstového hormonu. Těch vyšetření pak následuje ještě dost.
Dcera má 3 roky a 7 měsíců, měří 88 cm, váží 13 kg, doktorka ji zatím na endokrinologii poslat nechce, že ji bude sledovat, dokud prý aspoň pomaličku roste. Už rok a půl nosí stejnou velikost bot 22.Akorát ji pediatrička brala krev na vyloučení nějakých nemocí.
No právě proto nechápu proč nás hned po jednom vyšetření posílá na test, zaprvé mi to nikdo ani nevysvětlil a ani nebyla snaha o sledování jsem naštvaná a zároveň zoufalá ….
Kolik měříte (rodiče)? Je možné, že se drží v pásmu dle rodičů. Syn se léčí RH 2.5 roku. Vše podstoupil, clodinový test, nějaký zátěžový test s cukrem? A MR mozku. Bylo mu 8 let, vše zvládnul. Nárok na RH mají všichni pod hranicí -2.5DS, koncilium rozhodne, poté se RH píchá každý večer před spaním, do ukončení růstu - cca do 15-16 let. Jestli chceš, pošli mi rustová data z průkazky. Mám doma program, co mají lékaři ve FN Motol a řeknu Ti můj názor. (Myslím, že se už vyznám). Určitě RH nedostane ten, kdo roste dle pásma rodičů a bude bohužel malý. Indikuje se jen při nedostatečné sekreci RH - při dolni hranici není důvod a nikdo ho nenapíše.
@mamule42 píše: Více
Ale roste fakt málo. Jestli nemáte s manželem oba okolo 150 cm, řešila bych to ![]()
@Anik6 děkuji zítra vám údaje pošlu já mám údajně 166cm a manžel 180 míry syna vám pošlu zítra do zprávy ![]()
@Naominka teď jsem koukala kolik syn měřil v necelý 4 letech (4 měsíce před 4.naroz), měl 93cm, v 5 letech měl 100,5cm.
@Anik6 janci dnes měřila několikrát a naměřila jsem pokaždé 98 Cm a narozený je v lednu
@Malpigi píše: Více
Právě že nemáme, já mám 170,manžel 180,starší holky 11 13 let, obě 165 cm, o klukách ani nemluvím,2 mají skoro 190,
@Naominka pokud se chceš ještě uklidnit, zde poradna, položit dotaz můžeš i tam - odpovídají, jak kdy.. někdy i za 2 měsíce, někdy za 14 dní, dle toho, jak mají čas.
Třeba tam najdeš podobná data, co máte vy.
@Naominka píše: Více
důležité je měřit vždy na stejném měřidle… což asi děláte.
dala jsem tedy tu jednu výšku do grafu - 4 roky a 4 měsíce a je to 1. percentil
Z skóre -2,18, tzn., že je o více jak 2 roky menší než ostatní, tuto výšku má průměrný 3 letý kluk.