Růstový šelest - něco horšího?

8594
13.11.14 11:58

Růstový šelest - něco horšího?

Hezký den dámy. Mudra dneska kontrolovala naši malou pro očko TBC, jestli je ok a s úsměvem mi hlásí, že má malá " šelístek". No vyděsila mě strašně. Už jsem se uklidnila, že to je nejspíš opravdu nezávadná vada, bez potíží a omezení, že je růstový a o nic nejde..ale chci vědět, jestli je tu někdo, u koho to neskončilo jednou ročně prohlídkou a po čase vyřazení z kardio. Jestli se někomu objevila nějaká vážná vada, která by dítě nějak omezovala…děkuju :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2486
13.11.14 12:16

Ahoj ráda bych se přidala. syn má taky šelest a nějakou kombinovanou srdeční vadu..moc to nechápu. vím jen že se mu mísí okysličená krev s neokysličenou a do toho myslím i nedomykavost chlopní. ve 3 letech by ho mela cekat operace…hroozne se bojím…kdyby se tu nasel nekdo kdo se v tom vyzná napsala bych nejake udaje z lekarské zpravy a rada bych aby mi to nekdo jeste blíže vysvetlil…:( pred mesicem jsem byla na predoperacnim vysetreni a zjistili mi taky selest…takze usuzuju ze to ma malej po me :( na blizsi vysetreni jdu v prosinci…nasli to az tet kdyz je mi 20…:( jinak zakladatelko selest je asi sama o sobe neskodna ale byva to pouze dusledek nejake vady…nebo alespon tak jsem to pochopila…neboj zrejme o nic moc nejde.nas maly uz bere od narozeni prasky. takze jestli mala jinak prospívá nemodrá a pod. casem ta selest zmizí :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
13.11.14 12:17

@Kalla1412 kdyz jsem byla se synem na 3lete prohlidce, tak me taky rekla doktorka jen tak mezi reci, ze ma malej selest, ale ze to casem zmizi…na 5lete prohlidce uz o tom nic nerikala.
na kardio nas ani neposilala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
13.11.14 12:34

@wiki čiki a objevili jí to hnedka po narození? Malé to doted nebylko slyšet, az tedka. vím že se dost věcí objevuje časem..tak snad to bude ok..hodně štěstí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2486
13.11.14 12:40

@Kalla1412 ano malýmu na to přišli hned na první prohlídce u pediatričky a do tet chodíme na prohlídky kardio. a musíme jet na kontrolu i do prahy do motola… :roll: ale klid selest sama o sobe nic neni :) muj tata ji mel moje teta ji mela maminka me babicky ji mela :) nikomu nic neni neborou zadne leky nic :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4984
13.11.14 12:44

Syn ma systolicky selest. Prej se to bude jen sledovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.11.14 12:52

@wiki čiki Šelest je symptom (srdce poslechově vykazuje odchylku od normálu = šelest), nicméně bych neřekla, že je neškodná (ve smyslu, že když se najde šelest, že se nad tím má mávnout rukou).
Někdy se jedná jen o šelest růstovou, ale to Ti nikdo bez důkladného kardiologického vyšetření (EKG a echo neřekne).
Jinak srdeční vady (až na pár vyjímek vázaných na chromozomální mutaci) nejsou podmíněny geneticky. Jedná se o multifaktoriální vady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.11.14 12:53
@Kalla1412 píše:
@wiki čiki a objevili jí to hnedka po narození? Malé to doted nebylko slyšet, az tedka. vím že se dost věcí objevuje časem..tak snad to bude ok..hodně štěstí :-)

Záleží na tom, jak je ten šelest velký a jak má dr. trénovaný sluch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2486
13.11.14 12:59

@Svistice aha koukám že se v tom asi vyznáš.:) já nemyslela mávnout rukou ale nemusí to znamenat žádnnou katasrtofu…me bylo receno ze ta vada kterou ma muj malej je nejpravdepodobneji dedicna..:( a bohuzel to tak vypada kdyz se nasel nejaky defekt i u me :( jak rikam v prosinci mam jit na vysetreni tak uvidime.ale nejvic me trapi ten malej protoze toho ceka operace. jinak ty odborne nazvy co pises bohuzel neznam.rada bych to od nekoho slysela laicky. u doktora na kardio bych taky ocenila aby mi to lepe a laicky vysvetlil. uklidnuji me ale me to nepomaha kdyz nevim presne o co jde. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Via
5078
13.11.14 13:10

I muj syn se narodil s vadou srdce a selest byla opravdu velka, tri otvory v srdci, chodime poctive na kardio. Na posledni prohlidce uz to mel vsechno super, na srdci jen „kosmeticke vady“ a selest neslysitelna. Ted po par mesicich na preventivce opet selest doktorka slysela. Na kardio jdeme az v lednu tak nevim jak moc se to zhorsilo. Takze ten rust na to asi vliv ma. No a ptala jsem se doktora co do budoucna, tak z neho nebude vrcholovy sportovec a bezne onemocneni na srdicko vliv nema… Dcerzacala chodit do skolky a taha domu kde co tak me to zajimalo. Vic budu vedet v lednu az doktora vyzpovidam zase ;)

Jo a mi u prvniho tehotenstvi taky prisli na selest, mela jsem problemy a musela na echo. Doktorka mi vysvetlila, ze to muze byt jen tou zatezi v tehotenstvi a normalne mam srdce v poradku. Takze ono selest asi tak ruzne mizi a objevuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.11.14 13:16

@wiki čiki Jasně, žádná katastrofa to není (to ani ta operace neboj, i když je jasné, že každá máma má strach když jde o dítě :hug:).

Ono je dost o to, co si představuješ pod pojmem dědičnost - já mám VSV, můj otec měl VSV (v podstatě neomezující, objevena až náhodně ve věku 50+) a moje děti mají ofiiální riziko stanovené genetičkou 5%. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
13.11.14 13:27

Dceři zjistili šelest hne dpo narození ještě na sále. Hned v porodnici byla na první UTZ srdce a zjistili, že to není nic vážného, že to budou jen sledovat. Nejprve co 3 měsíce, pak půl roku, pak rok, byli jsme v jejich 2 letech a zase až ve 3 letech.
Není to nic vážného, vždy mi říkají „kosmetická vada“, ale protože tam „něco“ je, tak ji nemůžou z evidence vyřait a musí na kontroly. na druhou stranu raději jednou ročně na kontrolu, než pak něco zanedbat.

Jo a mimochodem já mám šelest dodnes. Taky jsem chodila na kontroly i když, kdysi jich bývalo méně, pak v dospělosti už ne. Akorát vím, že kdybych někdy byla u nějakého nového dr., tak musím říct, že o šelestu vím a že to nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
13.11.14 13:28

Staršímu synovi zjistili šelest v půl roce, po té, co mi v noci přestal dýchat :zed: a museli jsme na utz srdíčka. Chodili jsme nějakou dobu na kardio a pak nás vyřadili. Teď na sedmi leté prohlídce mi mudr říkala, že šelest tam stále je, ale že to snad časem zmizí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2486
13.11.14 13:29

@Svistice jasný to už stejne nezmenime at uz je to dedicne nebo ne :) ja za to nemuzu jestli jsem mu predala neco spatneho :( muj pritel mel epilepsii tak doufam zýe ji malej taky nezdedí :( to uz by byl muj konec…a copak je to za zkratku ta VSV? já bohuzel opravdu netuším…bývala jsem vždy zdravá a o nemoci se zajímala minimálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2486
13.11.14 13:31

Jinak doporučuji všem co mají děti s nemocným srdíčkem web - srdíčkáři. cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie