Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den dámy. Mudra dneska kontrolovala naši malou pro očko TBC, jestli je ok a s úsměvem mi hlásí, že má malá " šelístek". No vyděsila mě strašně. Už jsem se uklidnila, že to je nejspíš opravdu nezávadná vada, bez potíží a omezení, že je růstový a o nic nejde..ale chci vědět, jestli je tu někdo, u koho to neskončilo jednou ročně prohlídkou a po čase vyřazení z kardio. Jestli se někomu objevila nějaká vážná vada, která by dítě nějak omezovala…děkuju ![]()
Ahoj ráda bych se přidala. syn má taky šelest a nějakou kombinovanou srdeční vadu..moc to nechápu. vím jen že se mu mísí okysličená krev s neokysličenou a do toho myslím i nedomykavost chlopní. ve 3 letech by ho mela cekat operace…hroozne se bojím…kdyby se tu nasel nekdo kdo se v tom vyzná napsala bych nejake udaje z lekarské zpravy a rada bych aby mi to nekdo jeste blíže vysvetlil…:( pred mesicem jsem byla na predoperacnim vysetreni a zjistili mi taky selest…takze usuzuju ze to ma malej po me
na blizsi vysetreni jdu v prosinci…nasli to az tet kdyz je mi 20…:( jinak zakladatelko selest je asi sama o sobe neskodna ale byva to pouze dusledek nejake vady…nebo alespon tak jsem to pochopila…neboj zrejme o nic moc nejde.nas maly uz bere od narozeni prasky. takze jestli mala jinak prospívá nemodrá a pod. casem ta selest zmizí
![]()
@Kalla1412 kdyz jsem byla se synem na 3lete prohlidce, tak me taky rekla doktorka jen tak mezi reci, ze ma malej selest, ale ze to casem zmizi…na 5lete prohlidce uz o tom nic nerikala.
na kardio nas ani neposilala
@wiki čiki a objevili jí to hnedka po narození? Malé to doted nebylko slyšet, az tedka. vím že se dost věcí objevuje časem..tak snad to bude ok..hodně štěstí ![]()
@Kalla1412 ano malýmu na to přišli hned na první prohlídce u pediatričky a do tet chodíme na prohlídky kardio. a musíme jet na kontrolu i do prahy do motola…
ale klid selest sama o sobe nic neni
muj tata ji mel moje teta ji mela maminka me babicky ji mela
nikomu nic neni neborou zadne leky nic ![]()
@wiki čiki Šelest je symptom (srdce poslechově vykazuje odchylku od normálu = šelest), nicméně bych neřekla, že je neškodná (ve smyslu, že když se najde šelest, že se nad tím má mávnout rukou).
Někdy se jedná jen o šelest růstovou, ale to Ti nikdo bez důkladného kardiologického vyšetření (EKG a echo neřekne).
Jinak srdeční vady (až na pár vyjímek vázaných na chromozomální mutaci) nejsou podmíněny geneticky. Jedná se o multifaktoriální vady.
@Kalla1412 píše:
@wiki čiki a objevili jí to hnedka po narození? Malé to doted nebylko slyšet, az tedka. vím že se dost věcí objevuje časem..tak snad to bude ok..hodně štěstí
Záleží na tom, jak je ten šelest velký a jak má dr. trénovaný sluch.
@Svistice aha koukám že se v tom asi vyznáš.:) já nemyslela mávnout rukou ale nemusí to znamenat žádnnou katasrtofu…me bylo receno ze ta vada kterou ma muj malej je nejpravdepodobneji dedicna..:( a bohuzel to tak vypada kdyz se nasel nejaky defekt i u me
jak rikam v prosinci mam jit na vysetreni tak uvidime.ale nejvic me trapi ten malej protoze toho ceka operace. jinak ty odborne nazvy co pises bohuzel neznam.rada bych to od nekoho slysela laicky. u doktora na kardio bych taky ocenila aby mi to lepe a laicky vysvetlil. uklidnuji me ale me to nepomaha kdyz nevim presne o co jde. ![]()
I muj syn se narodil s vadou srdce a selest byla opravdu velka, tri otvory v srdci, chodime poctive na kardio. Na posledni prohlidce uz to mel vsechno super, na srdci jen „kosmeticke vady“ a selest neslysitelna. Ted po par mesicich na preventivce opet selest doktorka slysela. Na kardio jdeme az v lednu tak nevim jak moc se to zhorsilo. Takze ten rust na to asi vliv ma. No a ptala jsem se doktora co do budoucna, tak z neho nebude vrcholovy sportovec a bezne onemocneni na srdicko vliv nema… Dcerzacala chodit do skolky a taha domu kde co tak me to zajimalo. Vic budu vedet v lednu az doktora vyzpovidam zase ![]()
Jo a mi u prvniho tehotenstvi taky prisli na selest, mela jsem problemy a musela na echo. Doktorka mi vysvetlila, ze to muze byt jen tou zatezi v tehotenstvi a normalne mam srdce v poradku. Takze ono selest asi tak ruzne mizi a objevuje…
@wiki čiki Jasně, žádná katastrofa to není (to ani ta operace neboj, i když je jasné, že každá máma má strach když jde o dítě
).
Ono je dost o to, co si představuješ pod pojmem dědičnost - já mám VSV, můj otec měl VSV (v podstatě neomezující, objevena až náhodně ve věku 50+) a moje děti mají ofiiální riziko stanovené genetičkou 5%. ![]()
Dceři zjistili šelest hne dpo narození ještě na sále. Hned v porodnici byla na první UTZ srdce a zjistili, že to není nic vážného, že to budou jen sledovat. Nejprve co 3 měsíce, pak půl roku, pak rok, byli jsme v jejich 2 letech a zase až ve 3 letech.
Není to nic vážného, vždy mi říkají „kosmetická vada“, ale protože tam „něco“ je, tak ji nemůžou z evidence vyřait a musí na kontroly. na druhou stranu raději jednou ročně na kontrolu, než pak něco zanedbat.
Jo a mimochodem já mám šelest dodnes. Taky jsem chodila na kontroly i když, kdysi jich bývalo méně, pak v dospělosti už ne. Akorát vím, že kdybych někdy byla u nějakého nového dr., tak musím říct, že o šelestu vím a že to nic není.
Staršímu synovi zjistili šelest v půl roce, po té, co mi v noci přestal dýchat
a museli jsme na utz srdíčka. Chodili jsme nějakou dobu na kardio a pak nás vyřadili. Teď na sedmi leté prohlídce mi mudr říkala, že šelest tam stále je, ale že to snad časem zmizí ![]()
@Svistice jasný to už stejne nezmenime at uz je to dedicne nebo ne
ja za to nemuzu jestli jsem mu predala neco spatneho
muj pritel mel epilepsii tak doufam zýe ji malej taky nezdedí
to uz by byl muj konec…a copak je to za zkratku ta VSV? já bohuzel opravdu netuším…bývala jsem vždy zdravá a o nemoci se zajímala minimálně.
Jinak doporučuji všem co mají děti s nemocným srdíčkem web - srdíčkáři. cz