Růžové prohlášení o dani, DPP, rodičák
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
U DPP se pojištění nesráží, je jedno jestli jsi na rodičáku. Stačí to prohlášení dát zaměstnavateli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě doplním - většina mzdovek má prohlášení u sebe, zkus se s ní domluvit. Nemusíš pro něj na FÚ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Ta naše právě nemá. Na FÚ mi to dají kdekoli? A k DPP tedy stačí tohle? Jinak nemusím nic víc zařizovat? (Kdybych to nezařídila, kolik cca bude daň?)
- Citovat
- Upravit
Určitě je mají na všech FÚ. Nebo stáhnout ze stránek Finanční správy a vytisknout. Stačí tohle, pokud nepodepíšeš prohlášení, bude sražena srážková daň 15%. Ale i o tu se dá eventuelně požádat po skončení roku o vrácení a to podáním přiznání (pokud bys prohlášení nepodepsala).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Děkuji, že se to dá najít a vytisknout, to mě vůbec nenapadlo. Takže takhle dostanu celých těch cca 5000 Kč a nebude mi strženo nic?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Hanula1212 Děkuji, že se to dá najít a vytisknout, to mě vůbec nenapadlo. Takže takhle dostanu celých těch cca 5000 Kč a nebude mi strženo nic?
Bude Ti sražena daň 15%. Vlastně nebude, protože budeš uplatňovat slevu na poplatníka a ta tu daň pokryje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
tak tak, bude ti to pseudostrženo a zase vráceno ve slevě na poplatníka. Takže to dostaneš celé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
http://www.financnisprava.cz/…/5457_24.pdf?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podepsat nebo ne?
Hezký den, poradíte, prosím?
Zvažuji, jestli podepsat růžové prohlášení poplatníka daně a myslím, že by to bylo spíš nevýhodné… poradíte?
Rodičovská dovolená, DPP, příjem cca 4 tis. měsíčně. Pokud prohlášení podepíšu, nic se mi nebude strhávat ale manžel už si na mě nebude moci uplatnit slevu. (Nebo to částečně půjde?)
No a když nebudu mít přes 68 tis ročně (nebo jak ta hranice přesně je.. jakože asi nebudu), mohl by si pak manžel uplatnit slevu na vyž. manželku, což by udělalo přes 20 tis. Takhle to bude určitě výhodnější, ne?
(A pokud bych nakonec měla přes 68 tis. bez podepsaného prohlášení, můžu potom podat daňové přiznání a slevu na poplatníka dodatečně uplatnit, je to tak?)
Snad je to trochu srozumitelné, díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sleva na manželku nemá s podpisem tvého prohlášení nic společného. Do limitu 68tis. se počítá hrubý příjem, takže je jedno jestli podepíšeš nebo ne. A ty si klidně můžeš uplatnit slevu na poplatníka a manžel pak slevu na manželku, pokud nebudeš mít 68tis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Ahaa, tak to jsem asi pochopila úplně blbě. Myslela jsem, že se to vylučuje. Když já na sebe uplatním slevu na poplatníka, manžel už pak na mě nic neuplatní. Takže jsem si říkala, že získám v průběhu pár stovek a ve finále přijdeme o 20 tis.
Takže pokud je to jak píšete Vy, je to super.. Z toho mi vyplývá že víceméně vždy je výhodné podepsat…?
Díky moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jsem na rodičáku, mám smlouvu na DPP, chci podepsat „růžový papír o dani“, aby mi měsíčně nestrhávali tak vysoké daně. Papír si seženu na finančním úřadě, což už jsem zjistila, ale jak je to dál? Mám zaměstnavateli dávat ještě nějaký papír z úřadu práce o tom, že jsem na rodičáku a nemusím tak platit zdravotní a sociální? Vůbec se v těchto věcech nevyznám. Výdělek bude hrubá mzda asi 5000 Kč měsíčně, děkuji.