Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dcera má v sedmi letech vypadaných osm zubů. Nic divnýho na tom nevidím.
@Anonymní píše: Více
A ty se synem nechodíš k zubaři, že měl ty kazy tak velké? I ty velké jde ale většinou opravit, jen se s tím musí jít na soukromou kliniku a něco to stojí.
@Anonymní píše: Více
Syn je na tom opačně…za pár dní mu bude sedm a teprve mu vypadl druhý zub.
@Kipa22 píše: Více
Já synovi čistila zuby poctivě a pravidelně, k zubařce chodíme od jeho jednoho roku.
Od pěti let se mu zuby začaly hodně kazit…je teda pravda, že se nedal moc dobře ošetřit, tak se mu to asi rozjelo (dysfatik s autistickymi rysy).
Teď v květnu byl na ošetření zubů v narkóze.
@Kipa22 píše: Více
Chodíme od malicka co půl roku. Nebylo to videt jako klasický kaz, měl to delší dobu nějaké, ale ani zubař to nevidel. Vypadalo to spis jako by ten zub měl ulomený rožek. Na poslední kontrole už se na to zaměřil a říkal ze příště uděláme rentgen. Jenže mezitím už to “zhnědlo” a už bylo videt ze to je kaz.
Bohužel syn má Adhd, s rysy AS, nezvládl ani rentgen, natož ošetření takže šel do ošetření v analgosedaci, ale po rentgenu mi zubarka řekla ze je to velké a ze musí oba zuby ven. Klinika je dle mého nejlepší tady v kraji a asi jediní kdo mají možnost analgosedace. Ale zpětně když vidim na instagramu jednu pražskou co sleduji tak zachraňují o dost větší kazy. Spis podle mě se jim nechtelo to spravovat, ale když mi ty zuby pak dali, říkala jsem ze to byl možná zbytečně razantní krok
Ale tím ze jsou jediní kdo to tady děla a dětí na analgosedaci plno, berou to jak na běžícím pasu..
Ahoj, každé dítě je jiné a u každého probíhá výměna zubů jinak. U některých dětí to může být rychlejší proces, u jiných pomalejší. To, že tvému synovi vypadlo už tolik zubů, nemusí být nutně špatné, ale je důležité dbát na správnou hygienu a pravidelné kontroly u zubaře.
Pokud zubní lékařka rozhodla vytrhnout některé zuby kvůli kazům, je to nejspíš proto, aby předešla dalším komplikacím. Důležité je zajistit, aby nové zuby měly dostatek místa a nebyly ohroženy kazy.
Pokud máš stále obavy, můžeš se poradit s dětským stomatologem nebo ortodontistou, kteří mohou posoudit, zda je vše v pořádku a případně navrhnout další kroky. Hlavně se snažte udržovat dobrou ústní hygienu a pravidelně navštěvovat zubaře. Hodně štěstí!
@Kralovnal píše: Více
Viděla jsem pravě ze pokud má dítě sestky, ze tam dávají takovou vystuz těm, co nemají stoličku/y aby se jim ty zuby neposunuly a bylo místo na růst nových, tím ze teď tam je hodně místa tak se to cele může poposunovat. Zuby čistíme podle mě jak se dá, mel zuby bych řekla hezké, do doby než začly padat, pak to začalo být takové všelijaké a nevím čím. Jestli tím ze ty mléčné zuby už začínají dosluhovat… ale čistíme jak se dá. Syn teda ne vždy dobre spolupracuje a je to jak každý den znova od začátku. Kdo má dítě Adhd, AS nebo PAS chápe. Je to nekonečný boj vysvětlování pořád dokola. Ale každopádně na to “ne*ereme” jak tady možná někdo výše si myslel. Navíc každý zubař řekne něco jineho, náš zubař říkal ze mezizubni kartáček u dětí za něho nepoužívat, tam kde jsme byli zase ze pokud necisti mezizubnim ze kazy mít bude. Já si jenom říkám ze jak to dělali kdysi když decka měly některé dudliky ještě ve skole pomalu, žádné ortodonticke, cumle se mocily do medu, všechno se doslazovalo cukrem a teď ty zuby jak kolikrát vidim dolamane a černé u děti tak to je fakt k pláči potom ![]()
Neřešila bych, že vypadlo víc zubu, ale spíše růst nových. Mléčný chrup je 20 zubu, on jich má teda teď 9? To je de facto prázdná pusa, bála bych se, že ty nově rostoucí zuby neporostou správně, mají všude spoustu místa, můžou růst všemi možnými směry, navic ty zuby, co zustaly, se muzou pohnout taky vsemi smery… dcera si vyrazila dva zuby vedle sebe a už zubař uvažoval o mezerníku, nemít jich 11, odeslal by ji na ortodoncii asi ihned.
@Midaku píše: Více
Ne tak úplně, má druhé jedničky dole, nahoře se začínají prorezavat a sestku má jednu a druhá roste. Má jich teda cca 12-13
Dcerce vypadl první zub ve čtyřech letech. Tenkrát jsem ji dala do školky, aniž bych vůbec věděla, že se jí v puse něco kýve a odpoledne jsem si ji vyzvedla se zubem v ruce. Dost mě to zarazilo a první, co mě napadlo, že je něčím vážně nemocná. Druhý vypadl chvíli a to. Teď je jí šest a vypadených má osm zubů. Nutno ale říct, že jí vždy dlouho trvá, než narostou druhé. U horní jedničky jsem čekaly 3/4 r oku, než se ukázala první bílá tečka.
@Tajeka píše: Více
Tak to mate tak podobne, akorát ze ji to začlo dřív. Synovi fakt vypadly před rokem dva a teď se začal sypat zbytek najednou, přijde mi jak oslicku otřes se
![]()
Ta dvojka dole mu taky vypadla už docela davno a zatím ani ťuk. A jednicky nahoře mu vypadly víceméně teď a už je tam obe vidim v dasnu. Ale kdy slezou dolu taky nevím. Každopádně těch par zubu se fakt hodně blbě čistí
jak to má tak rozkouskované.
Ahoj,
má 6 a půl roku a vypadnutych 7 zubů a 4 mu vytrhla zubarka kvůli mezizubnimu kazu mezi stolickama které už nešly(nechteli?) zachránit. Takže je -11 zubů. Samozřejmě vím ze by mu stolicky ještě dlouho nevypadly ale samovolně je -7 zubů. Co máme kolem vrstevníky tak se jim ještě ani nekývou a mu to padá jak na běžícím pásu, tak si říkám jestli je to normální, že to padá tak dost. Jestli se říká ze padání zubu je znak toho ze je dítě připravené na skolu, tak syn je připraveny na vysokou

Synovi před rokem cca vypadl 1.zub, pak druhý a pak to docela dlouho stálo a teď se mu rozpadaly ze si říkám jestli je to normální tak moc