Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holčinky,
mám na vás otázku - náš 7-týdenní prcek dostal rýmu, už 3 dny mu odsávám z nosu hleny (není jich moc) a snažím se ho víc oblékat. Nevím, jestli mám jít k doktorce nebo to přejde jako u dospělých samo? Můžu mu při léčení nějak pomoct? Snažím se ho v noci víc balit do deky (máme v baráku docela hodně chladno), vždycky si vyndá ruce ven a potom je má jak led, má studený i celý obličej včetně nosu. Mám mu třeba i na noc dávat čepičku?
Díky za všechny rady i porady ![]()
Gina
Ahoj, naše Julka sice rýmu nemá - tedy jak se to vezme, akorát jsem jí od malinka musela každý den čistit ráno nos - vatovou tyčinkou. Doktorka udělala výtěr a našla zlatého stafylokoka - prý to může být i z porodnice, protože je to bežný namocniční bacil
. Týden jsme ho léčili Pamyconem, ze kterého měla nakonec slabší průjem, o úspěchu léčby ale trochu pochybuji, no uvidíme - zítra jdeme na kontrolní výtěr. Jinak malá se taky v noci pěkně odkrývá v postýlce, teď navíc během spánku putuje z jedné strany postýlky na druhou. Kvůli ní v noci teď nemáme otevřené okno, protože je v noci už zima, takže vždy před spaním vyvětráme a také během nočního krmení - já krmím v obyváku, takže taťka vždycky pěkně ložnici provětrá. Zkoušela jsem ji taky dát čepičku,ale normalního kulicha si sundá, jak se hýbe, takže když by bylo opravdu zima, dala bych jí čepičku na zavázání. Dneska jsem se rozhodla, že jí budu muset dávat ještě nějaký kabátek, protože se vždycky odkryje a má studené ruce. Jinak pokud jde o ty dutiny, já malé kapu od narození každý den 1× - 2× denně do nosu Vincentku - preventivně. Poradila mi to naše dětská doktorka. Používá se při léčbě rýmy i jako prevence, protože posiluje nosní sliznici. Takže bych asi nejdříve zkusila být tebou taky Vincentku - je to velmi šetrný způsob léčby. Až kdyby to bylo horší, tak bych zkusila např. Nasivin pro děti. Rýma musí holt odejít sama, takže je nutné vydržet.
P.S. Tu Vincentku používám obyčejnou v láhvi, vždycky i naleji trošku do malé nádobky a nechám „vybublat“. Kapu pak kapátkem do každé nosní dírky.
Ahojky.
My jsme rpodělaly rýmu ve dvou týdnech a potom ve dvou měsících. Nedávali jsme žádné kapky, jelikož nám naše doktorka řekla, že by to stejně nemělo význam. Jednou denně jsme ji vstříkli do nosu Vincentku (má se kapat, ale u nás to nemělo účinek), chvilku jsme počkali a poté ji nos odsávali. Odsávání jsme prováděli několikrát denně. Když měla nosík ucpaný, tak jsem ji kapala do každé dírky dětský olej (používáme NIVEU) a za 5-10 minut odsála. První rýma nás trápila asi 3 týdny, druhá 10 dnů. Jinak pokud má prcek i studený nosík, tak mu jistě dej další vrstvu oblečení, raději několik tentkých vrstev než jednu hrubou. Ať má v teple nožičky a na hlavičku bych mu dala čepičku, nejlépe bavlněnou na zavazování. K doktorce bych s ním nešla pokud nemá teplotu. Ona ti stejně nic moc neporadí. Hlavní je odsávat.
Iva + Eliška 6m
Ahoj holky,
já měla dobrou zkušenost s vytíráním nosíku heřmánkem (zalijete sypaný heřmánek, osladíte, můžete víc a do toho se pak namáčí vatová tyčinka a třeba při každém přebalování nosík vytřete..) Dítěti se lépé dýchá..Pak zvlhčování vzduchu také určitě pomůže..
JInak na www.hadek.cz prodávají přímo heřmákové kapičky pro mimi. A hlavně takto malým dětem bych je nekapala, ale vytírala těma tyčkama.. Nebo natřela jen pod nos..
Mějte se a ať se rýmy brzo zbavíte..
(U nás už to taky začíná, už vidím, že si sourozenci budou předávat rýmy až do jara ![]()
Theo, Kryštof (2r), Julie (5m)
Ještě jsem zapomněla, já tedy nejsem velký příznivec odsávání, odsávala bych, pokud vím, že dítě půjde spát, ale ne celý den. (V porodnici nám dokonce říkali, že to dráždí sliznici..a při kojení si dítě většinou nosní dírku protáhne samo…)
taky není špatné použít místo kapiček mateřské mléko, když jsou v něm protilátky…
Theo
Děkuji moc holky za vaše rady,
vyzkouším a uvidím, každopádně jsem dneska nažhavila kotel a v noci bude teplíčko. Ještě že je alespoň hezky přes den, doufám, že se rýmy brzy zbavíme.
mějte se moc hezky a ještě jednou díky ![]()
Gina
Ahoj, necetla jsem drivejsi prispevky, takze nevim, co ti radili holky prede mnou… Kubik mel taky rymu okolo 7 tydne a doktorka nam poradila nosni sprej STERIMAR (nebo vincentku, ale podle me je sterimar lepsi - je natlakovany, takze lze strikat i ve vodorovne poloze nebo vzhuru nohama
), potom podlozit miminku postylku, aby mel hlavu vys nez nohy a na ucpany nos je dobre polozit mimi na brisko a nechat ho tak 5 minut rozcilovat se. Krasne se mu tim uvolni sopliky a pak je staci jen otrit. Akorat u nas to musel delat manzel, protoze me to trhalo srdicko, kdyz jsem maleho slysela tak plakat ![]()
Jo a na studeny rucicky a nozicky pomaha cepice na hlavu i doma!
Krasny vecer a at to maleho brzo prejde!!!
Eliska a Kubicek
Ahoj, čepičku bych dala klidně i na doma. My jsme ji využívali skoro celou zimu - tenkou samozřejmě
, ne žádnýho kulicha ![]()
Když bylo nejhůř, měla malá chvilku i rukavičky nebo dupačky s dlouhými rukávy, co jsem přetáhla až přes ruce - to hezky pomohlo. Ale bydlíme v paneláku, kde se nám hýbou i záclony, když venku fouká
, takže proto.
Do nosíku dodnes používáme Vincentku, odsáváme - hlavně na spaní. No a kdo máte sušší vzduch, tak mimčům určitě vlhčit, jak jen to jde - z toho tu rýmku pak mají pořád dokola
.
Zdravá mimča přeje Bubu
@Theo píše:
Ahoj holky,
já měla dobrou zkušenost s vytíráním nosíku heřmánkem (zalijete sypaný heřmánek, osladíte, můžete víc a do toho se pak namáčí vatová tyčinka a třeba při každém přebalování nosík vytřete..) Dítěti se lépé dýchá..Pak zvlhčování vzduchu také určitě pomůže..JInak na www.hadek.cz prodávají přímo heřmákové kapičky pro mimi. A hlavně takto malým dětem bych je nekapala, ale vytírala těma tyčkama.. Nebo natřela jen pod nos..
Mějte se a ať se rýmy brzo zbavíte..
(U nás už to taky začíná, už vidím, že si sourozenci budou předávat rýmy až do jara
Theo, Kryštof (2r), Julie (5m)
Vážně i osladit?