Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahooj, v září letíme do Řecka na Krétu. Malé v tu dobu bude 13 mesicu. Chci se vás, co jste už takhle cestovali zeptat, jak probíhaly vaše dny v destinaci?
leželi jste třeba půl dne u moře? Nebo kvůli tomu sluníčku radši ne? Protože i když se pujdem projít bude teplo. Tak by me zajímaly nějaké vaše zkušenosti, postřehy co vzít/ nevzit.. a nějaký zvláštní opalovací krém? Já mám 50tku od bioderma. Kousek od ubytování bude lidl, daji se tam někde koupit skleničky? Je nutne kupovat obleceni s ÚV filtrem, nebo postačí plavky/ tričko a mazat? Koupali jste prcky normálně v moři? Popřípadě jaký plážový stan vzít? kvuli letadlu. Dekuji ![]()
Ahoj já byla se 6měs na Djerbě v červenci, oblečení, plavky s rukávem a nohavicí a 50 stačí. Přes poledne spánek.
Skleničky jsem koupila na místě.
Jen bacha na plážový stan- když se do něj opře sluníčko, tam se přehřívá a není možnost průvanu.. jednou jsme malýho málem uvařili a pak uzm jen pod slunečníkem.
Koupali jsme se v moři normálně, doporučuju kruh kolem krku, necáká jim tolik do očí ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj já byla se 6měs na Djerbě v červenci, oblečení, plavky s rukávem a nohavicí a 50 stačí. Přes poledne spánek.
Skleničky jsem koupila na místě.
Jen bacha na plážový stan- když se do něj opře sluníčko, tam se přehřívá a není možnost průvanu.. jednou jsme malýho málem uvařili a pak uzm jen pod slunečníkem.Koupali jsme se v moři normálně, doporučuju kruh kolem krku, necáká jim tolik do očí
Takže ten plážový stan vůbec nemam tahat a lepší si zaplatit slunecnik? Já prave myslela, ze by tam byla schovaná a ze je to otevřené.. a mate nějaký typ na sikovny kruh?
My se vrátili před pár dny z Turecka. Byli jsme s téměř roční dcerkou + dvě starší děti. Mazala jsem všechny 50 tkou. Nejmenší byla pořád ve stínu. Pouze když se šlo do moře, tak byla na sluníčku. Máme pro ni takový kruh pro mimina, tak se ji tam líbilo. Jinak přes poledne mi 2 děti spí, nejstarší už ne. Takže někdy jsme šli na pokoj, (nejstaršímu jsme pustili pohádku a někdy jsme byli u moře či bazénu a spali na léhátku a v kočárku. Skleničky jsem brala sebou+ nějaké jídlo jedla i tam, hlavně ovoce. Vezla jsem si Um i ty skleničky, plíny, prostě všechno. Přes den byla buď v plíně nebo plavečkách, žádný obleček jsem nekupovala.
Pro takhle malé dítě rozhodně na pláž oblečení. A mazat i pod něj - protože to sluníčko vleze všude a spálit se dá i přes tričko. Kdybych to u dítěte nezažila, neuvěřím. A celkově mazat, mazat, po každém koupání, jinak klidně každé dvě hodiny. Půl dne bych u moře rozhodně neležela (to ostatně není ideální ani pro vás dospělé
a hlavně bych byla s miminkem mezi 11 a 15 hodinou zalezlá.
My byli před par lety, když byl synovi rok. Plavecky měl s Uv filtrem, čepice s UV i přes krk, mazala jsem 50tkou. Do moře chodil, bylo mělké a moc si to užíval. My chodili na pláž hned ráno, pak chvíli spal v kocare pod slunecnikem. Před polednem jsme sli na oběd na hotel, kde jsme to protáhli cca do těch 14 hod., malej většinou usnul v kocare při cestě na pláž a na sluníčko zase vylezl tak kolem 16., jak se vzbudil. Brala jsem par ovocných presnidavku z domova. Ale na hotelu jedl s námi, měli jsme švédské stoly a vařili i speciální jídla pro děti, takze se vždycky něco vhodného vybralo.
@Daisyy1995 a nebyl nějak prehřaty, kdyz jste byli přes poledne venku?:) ještě se zeptám jak jste zvladli letadlo?
Ahoj my se před pár dny vrátili z Kréty s roční dcerkou. Od 9 do 12 jsme byli u bazénů, pak se šlo na oběd a spinkat. Ve 4 jsme chodili k moři. Měla na sobě stále UV oblečení u vody, střídala jsem triko s dlouhým rukávem a overal a měla i UV kloubouk s ochranou i na uši a krk a stále namazaná 50 krémem. V moři se koupala. Skleničky s jídlem jsem vezla, nikde jsem nepotkala, ale byla jsem jen v těch malých potravinách, co jsou na každém rohu a ve
Intersparu, do Lidlu jsem nešla. Ale takové pleny i pleny do vody, vlhčené ubrousky se dají koupit na každém rohu. UV stan na pláž jsme kupovali v Decathlonu, myslím, že váží jen kilo a je docela skladný. Ale na Krétě jsme ho vůbec nepoužili, protože u nás na pláži a i v širokém okolí, když byla písčitá pláž, tak jen samá lehátka a slunečníky, nikde místo na stan. Letadlo roční zvládla ukázkově, asi ji nebolela ani ouška, narozdíl od 4leté. Vystříkala jsem ji při vzletu i přistání nos Vincentkou, co mi poradili na ORL a dobrý ![]()
@Natali1996 my se šli vždy schladit do moře či bazénu, takže přehřátá nebyla. Ale většinou jsme tak ob den chodili přes poledne na pokoj. Letěli jsme právě na začátku června, ještě nebyly takové pařáky. Vy letíte až v září, takže se toho taky neboj. Cestu tam prospala, cesta zpět byla horší, to byla vzhůru, ale dalo se to.
Mám nakoupené uv oblečky i cepicky a stejně počítám s tím, ze se budeme zdržovat zejména ve stínu
kromě koupání v moři tedy ![]()
My poprvé u moře s malým, měl 7 měsíců s byly jsme v Chorvatsku, byly u pláže stromy borovice, stinek.. kojila jsem, prikrmy chystala v apartmánu, měla jsem malý mixer. Potřeba byly jen pleny jak koupací tak jednorázové a krém 50.
@Semtex no, me jde o to ze na pláži většinou moc stromu není, nebo tam jde jsme zatím byla 🙈
Batole u moře to dá v pohodě
jezdila jsem s holkama od roku… měly plátěné kloboučky, 50tku Nivea olej (doporučuju), jídlo se dá klidně koupit i tam.. ceny v Evropě jsou kolikrát dnes už nižší než u nás..
přes největší pařák-poledne stejně chodily spát dovnitř, to není pro tak malé dítě fakt dobré takový přímý žár.. jinak od mala se celkem dost chladily ve vodě i tričkem, aby si nespálily ramena.. a měly i koupací šátky, které bezvdadně zchladí hlavu
užijte si dovču ![]()
já už jen 25dní a Gradac volá
moc se těším